2. července 2012 • 18:41

Kvitová se protrápila do čtvrtfinále, dál jde i Federer

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Verdikt odvolací komise: Rada stihne začátek příští sezony
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN DNE, PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME | První těžká překážka na cestě za obhajobou wimbledonského titulu byla opravdu těžká. Petra Kvitová se ve 4. kole s Italkou Francescou Schiavoneovou dlouho trápila, prohrála první set, ale nakonec duel zvládla otočit a ve třetí sadě už dominovala. Češka nakonec vyhrála 4:6, 7:5 a 6:1 a zahraje si čtvrtfinále, ve kterém vyzve bývalou světovou jedničku Serenu Williamsovou.



Zápas začal kvůli dešti o čtyřicet minut později a Kvitová v chladu dlouho nezářila. Nepomáhala si servisem, k vítězném returnům měla daleko a údery míjely čáry. Italka úspěšně mixovala čopy s lifty i přechody k síti a nutila favoritku chybovat.

Kvitová v první sadě nevyužila ani jeden z deseti brejkbolů a sama o podání přišla ve třetí hře. Po dvaapadesáti minutách set ztratila a hodila raketou.

Petra Kvitová přemítá možná o prvním nepovedeném setu v zápase proti Francesce SchiavoneovéFoto EPA

Před zraky wimbledonského vítěze Jana Kodeše si Kvitová prohrála jako první podání i v druhé sadě, ale vzápětí i díky dvojchybě soupeřky vyrovnala na 2:2. Postupně se cítila jistěji, údery hrála precizněji, ale stále hodně kazila.

Druhý set rozhodla dvanáctá hra. Kvitová v ní po dvou dvojchybách Italky první setbol ještě nevyužila. Pak rozhodčí Fiona Edwardsová zápas přerušila, protože tráva ve vlhkém počasí klouzala.

Francesca Schiavoneová v zápase s Petrou Kvitovou vzteky pojídá míček
Francesca Schiavoneová v zápase s Petrou Kvitovou vzteky pojídá míček

Když se začalo znovu hrát, Kvitová vyhrála obě výměny a po dvou hodinách na kurtu posunula zápas do rozhodující třetí sady.

Rozhodčí zkoumá stav travnatého kurtu v zápase Petry Kvitové s Franceskou SchiavoneovouFoto Reuters

Italka se snažila kouskovat hru a opětovně si stěžovala, že tráva klouže. Proto byl zápas přerušen i za stavu 1:0 pro Kvitovou, což se české hráčce nelíbilo.

"Je to vlhké, míč pořádně neskáče, sklouzává," stěžovala si pak Schiavoneová a nechtěla pokračovat, když po pár minutách hlavní sudí vyzvala obě hráčky ke hře.

Kvitová udržela během pauzy koncentraci, dobře zreturnovala podání Italky a vybojovala brejk na 2:0. Vzápětí při svém podání prohrávala 0:40, ale hru za pomoci servisu zachránila.

Získala sebedůvěru a zápas už z rukou nepustila. V poslední hře dala Kvitová své čtvrté eso v utkání a zápas zakončila čistou hrou.

Ve čtvrtfinále ji čeká bývalá světová jednička Američanka Serena Williamsová, která Kvitovou dokázala předloni v semifinále jako poslední na londýnské trávě porazit.

Navzdory bolavým zádům postoupil do 33. grandslamového čtvrtfinále za sebou Švýcar Roger Federer, který porazil Belgičana Xaviera Malisse 7:6, 6:1, 4:6 a 6:3. Šestinásobný wimbledonský šampion se v prvním setu podrobil ošetření zad, které trvalo zhruba osm minut.

"Měl jsem strach. Když jsem se nechal ošetřovat, opravdu to hodně bolelo. Teď už se ale cítím mnohem lépe než před několika hodinami," řekl Federer po zápase.

"Se zády mám něco každou chvíli. Ale do středy by to mělo být v pořádku," řekl po svém 850. vítězství na okruhu slavný Švýcar, jehož v boji o semifinále čeká Rus Michail Južnyj.

Wimbledon, mezinárodní tenisové mistrovství Anglie (tráva, dotace 16,06 milionu liber):

Ženy:

Dvouhra - osmifinále:
S. Williamsová (6-USA) - Švedovová (Kaz.) 6:1, 2:6, 7:5,
Paszeková (Rak.) - Vinciová (21-It.) 6:2, 6:2,
Kvitová (4-ČR) - Schiavoneová (24-It.) 4:6, 7:5, 6:1,
Lisická (15-Něm.) - Šarapovová (1-Rus.) 6:4, 6:3,
A. Radwaňská (3-Pol.) - Giorgiová (It.) 6:2, 6:3,
Kerberová (8-Něm.) - Clijstersová (Belg.) 6:1, 6:1,
Kirilenková (17-Rus.) - Pcheng Šuaj (30-Čína) 6:1, 6:7 (6:8), 6:3,
Azarenková (2-Běl.) - Ivanovičová (14-Srb.) 6:1, 6:0.

Dvouhra - osmifinále:
Federer (3-Švýc.) - Malisse (Belg.) 7:6 (7:1), 6:1, 4:6, 6:3.
Južnyj (26-Rus.) - Istomin (Uzb.) 6:3, 5:7, 6:4, 6:7 (5:7), 7:5.

Dvouhra - 1. kolo:
Siniaková (6-ČR) - Sandersová (Austr.) 6:2, 4:6, 6:3.


Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud