Pavel Novotný
16. října 2012 • 10:20

Tři sta týdnů jako světová jednička? Obrovský úspěch, slaví Federer

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V semifinále turnaje v Šanghaji se Roger Federer musel sklonit před uměním Andy Murrayho. Ani porážka mu však nemohla vzít jistotu, že světový žebříček bude již 300. týden na prvním místě zobrazovat jméno švýcarského démona. "Je to jeden z mých největších úspěchů kariéry, jsem nesmírně hrdý na to, co se mi povedlo," říká spokojená světová jednička.



Rekord svého velkého vzoru Pete Samprase překonal jednatřicetiletý tenista již dávno. Pistol Pete vydržel na trůnu pro tenisového krále "jen" 270 týdnů.

"Je to neskutečný úspěch vydržet na místě světové jedničky 300 týdnů. Je to důkaz jeho neuvěřitelně vysoké hry bez výkyvů, kterou drží tolik let," klaní se svému následovníkovi Američan.

Roger Federer se raduje z úspěšné výměny v semifinále olympijského turnaje proti Del PotroviFoto EPA

Síla sedminásobného wimbledonského vítěze spočívá kromě strojově přesné hry i v nesmírně psychické odolnosti. O nějaké svázanosti dané odpovědností jako úřadující světové jedničky totiž nemůže být u Federera řeči.

"Vždycky jsem cítil, že moje hra je lepší, že hraji uvolněněji, když nastupuji na dvorec jako jednička," říká vítěz sedmnácti grandslamových turnajů.



A statistiky mu dávají za pravdu. Od 2. února 2004, kdy se poprvé stal světovou jedničkou, vyhrál stěží uvěřitelných 417 utkání z 469 (88,9%) a získal 46 ze 76 turnajových triumfů.

Pokud mu byl post světové jedničky "ukraden" Nadalem či Djokovičem, klesla jeho úspěšnost vyhraných duelů na 454 výher ku 143 porážkám, turnajů vyhrál "jen" třicet. 

Federer již dávno vstoupil do dějinFoto EPA
            
 
Jako světová jednička neztratil v sezoně nikdy více než deset zápasů, jedinou výjimku tvoří ročník 2008. Jeho rekordní nepřetržitá vláda na místě světové jedničky činí 237 týdnů v řádě;  tu přerval až 18. srpna Rafael Nadal.

"Vrátit se na trůn je pro mě neskutečná odměna. Je to velký pocit satisfakce za to, co všechno jsem musel pro tenis obětovat a co úsilí mě to stálo. Není lehké tak dlouho být na vrcholu, stojí to moc sil, ale je to nádherný pocit," řek na turnaji v Šanghaji Švýcar.



K výkonu možná nejlepšího tenisty historie se vyjádřili i finalisté turnaje. "Kdybych hrál v 31 letech tak, jako hraje dnes Roger, byl bych šťastný. Rád bych se někdy přiblížil jeho úrovni," řekl s pokorou jeho semifinálový přemožitel Andy Murray.

"Je to mimořádný výkon, o tom není pochyb. O jeho výkonnosti a výsledcích není třeba vést jakékoliv diskuse. Je favoritem každého turnaje, kterého se zúčastní," poklonil se svému velkému soupeři i vítěz turnaje v Šanghaji Novak Djokovič.

Světová jednička dokázala urvat třetí set v poměru 6:3.
Světová jednička dokázala urvat třetí set v poměru 6:3.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud