28. dubna 2013 • 16:50

Titul je pro tebe, tati, plakal Rosol. Tenista věnoval triumf zesnulému otci

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po náhlém úmrtí svého otce se ještě víc upnul k tenisové kariéře. Lukáš Rosol po důležitých výhrách v Davis Cupu slaví největší výsledek kariéry. Poté, co na antuce v Bukurešti vyhrál svůj první turnaj na okruhu ATP, neudržel emoce. Během děkovné řeči se při předání vítězné trofeje rozplakal.



"Není to vítězství jen pro mě. Ale není pro mě lehké to říct. Věnuju ho jedné osobě, která mi byla hodně blízká. Byl to člen mé rodiny..." řekl Rosol s trofejí v ruce, zlomil se mu hlas a rozplakal se.

"Přivedl mě k tenisu, byl to můj otec, který zemřel před dvěma týdny. To je pro něj," dodal Rosol po chvíli. Jeho otec Emil skonal před čtrnácti dny v 69 letech po týdnu v komatu.

Slzy pro tátu. Lukiáš Rosol se po vítězství na turnaji v Bukurešti rozplakal, když hovořil o svém zesnulém otciFoto ČTK

Rosol s otcem pět let nemluvil. Když chtěl překonat rodinné spory a obnovit kontakt, bylo už pozdě. Emil Rosol v polovině dubna po náhlé mozkové mrtvici zemřel. Sedmadvacetiletý hráč věnoval výhru zesnulému otci při proslovu na dvorci. Uprostřed řeči se při tom rozplakal.

"Byl to nejemotivnější okamžik, jaký jsem kdy zažil," uvedl. "Jak jsem postupoval, tak jsem víc a víc cítil, že bych chtěl tátovi věnovat vítězství a je moc speciální, že to vyšlo," dodal Rosol, který ve finále porazil Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze přesvědčivě 6:3 a 6:2.

Rosolův otec zemřel před čtrnácti dny v 69 letech po týdnu v kómatu. Hned po využitém mečbolu schovával tenista už na lavičce slzy do ručníku. "Naposledy jsem po utkání brečel možná jako ještě malý kluk, když jsem prohrál, ale tohle byl velmi emotivní konec. Řeč jsem připravenou neměl, mluvil jsem spontánně," řekl.

Trofej převzal z rukou legendární sportovní gymnastky Nadii Comaneciové a šampaňské mu věnoval bývalý první hráč světa Ilie Nastase, jehož jméno turnaje nese. "To bylo moc hezké, že mi gratulovaly takové legendy," řekl.

Vypjatá finále Rosol zvládá

Rosol potvrdil, že finálové zápasy umí. Na challengerech prohrál jen jeden ze šesti a nyní uspěl při své premiéře v boji o titul na ATP Tour. "Musím to zaklepat, že to takhle jde dál. Přijde mi škoda bojovat celý týden a finále prohrát," řekl.

V žebříčku se Rosol posune k 36. místu, vylepší si své maximum a poprvé se stane českou dvojkou za Tomášem Berdychem. "Chci se dostat, co nejvýš to půjde. Hledám své limity a věřím, že jdu správnou cestou. Když budu tvrdě pracovat, tak tu cestu najdeme," řekl svěřenec Ctislava Doseděla.

V rumunské metropoli Rosola podporovali kondiční trenér Hynek Frömel a kamarád David Křížek, s kterými se po mečbolu v hledišti objal. "Každé turnajové vítězství je skvělé a zvláště, když jde o první titul. Hodně dobrých hráčů titul nemá, takže jsem rád, že já už ano a doufám, že letos ještě jeden přidám."

K cestě za premiérovým titulem Rosolovi pomohl i Davisův pohár. V Kazachstánu byl poprvé českou jedničkou a pomohl výběru kapitána Jaroslava Navrátila k postupu do semifinále. "Nakoplo mě to. Hrálo jsem s větším sebevědomím, se zdravým sebevědomím a podařilo se mi to dotáhnout až na konec," řekl Rosol.

V příštím týdnu by měl hrát challenger Prosperita Open v Ostravě. "Motivace mi nikdy nechybí, ale otázkou je, jak na tom budu. Slyšíte můj hlas?" řekl Rosol s chrapotem. "Jsem trochu nastydlý. Bojoval jsem, abych neměl teplotu. Nejdůležitější bude zdraví, až pak přijde na řadu tenis," uvedl Rosol.

Lukáš Rosol s vítěznou trofejí na antukovém turnaji v Bukurešti
Lukáš Rosol s vítěznou trofejí na antukovém turnaji v Bukurešti

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud