Pavel Novotný
31. července 2013 • 12:30

Svatý Federer? Jen když vyhrává, mého syna urazil, zuří otec Djokoviče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mirek Dušín světového tenisu? Dokonalý, čestný, pravdomluvný, prostě gentleman Roger Federer? Nic takového podle otce úřadující světové jedničky Novaka Djokoviče Švýcar nesplňuje. V rozhovoru pro srbský deník Kurir si Srdjan Djokovič servítky nebral.



"Federer je nejlepší hráč tenisové historie, ale jak se chová jako člověk, to už je jiný příběh. Žárlí na úspěchy mého syna, stejné je to u Nadala," nešetří tenisové legendy Srdjan.

"Dokud Rafa mého syna porážel, byl pro něj nejlepším přítelem, teď když je to naopak, se jeho chování otočilo," pálí ostrými do antukového krále.

 Legendární Švýcar je na tom dle Djokoviče staršího ještě hůř. "Novaka napadl během Davis Cupu v Ženevě v roce 2006. Uvědomil si, že je jeho nástupcem a pokusil se ho všemožně zdiskreditovat. Úspěchy mého syna jsou pro Federera něco neakceptovatelného,"" zasazuje ránu do dokonalé pověsti legendy otec světové jedničky.

Ušetřen nemilosrdné kritice tak zůstal alespoň Andy Murray. "S Novakem se znají se už od dob, kdy byli juniory. I když jsou velkými rivaly, nikdy jsem od Andyho rodiny necítil žádnou závist. Dokonce když Novak porazil Murrayho v Římě v roce 2011, jeho matka přišla do šatny s gratulací pro něj, celý tým i naší rodinu," chválí Skotovu rodinu Djokovič senior.

"Je jasné, že ani s Andym nemůže být Novak velký kamarád. Jsou to velcí konkurenti, ve hře je moc peněz. Jejich vztah je přesto více než korektní. Ale věřím, že po kariéře budou dobrými přáteli. U Federera je to jiné," říká otec Djokoviče.

Co se vlastně mezi Rogerem Federerem a Novakem Djokovičem stalo? Podle otce srbského tenisty měl Švýcar jeho syna urazit během daviscupového barážového utkání v Ženevě v roce 2006.

V té době se teprve devatenáctiletý Novak pohyboval na začátku třetí desítky, ale bylo jasné, že se rodí tenisová superstar. Roger Federer už jasně vládl světovému žebříčku, na svém kontě měl již osm grandslamových titulů.

Roger Federer zažívá hodně nepovedenou sezonuFoto ČTK

Svého budoucího hlavního soka také ještě bezpečně porazil 6:3, 6:2, 6:3 a díky vítězství nad Tipsarevičem a ve čtyřhře spolu s Allegrem tak hlavním dílem přispěl k výhře Švýcarska 4:1.

Emoce ale vzbudil druhý zápas celého klání, mezi domácím Wawrinkou a právě Djokovičem. Srb po pětisetové bitvě nakonec zápas vyhrál a vyrovnal stav na 1:1, podle Federera si však počínal za hranicí pravidel.

Kritický moment měl přijít za stavu 2:1 na sety pro Wawrinku a 6:6 na gamy ve čtvrtém setu. Během tiebreaku si Novak vzal čas na ošetření. Zkrácenou hru nakonec Srb vyhrál stejně tak jako celý zápas.

"Novak se nechal ošetřit zcela bez důvodu. Byl jsem z jeho chování fakt hodně zklamaný. Měl jsem čas si s ním o tom momentu promluvit na následujícím turnaji v Madridu, ale nebudu zastírat, od té doby jsou naše vztahy chladné," netají Federer.

"Vždycky ho budu respektovat, ale na oběd spolu nechodíme. S Novakem se přesto hodně potkávám nejen na turnajích, ale i na různých doprovodných akcích a jednáních. I přes ten zmiňovaný problém však můžu říct, že se s ním dobře spolupracuje. Nemáme spolu výraznější problém," mírnil celou situaci později Švýcar.

Srb Novak Djokovič se rval ve finále dvouhry Wimbledonu. Během zápasu prožíval radost i zklamání.Foto EPA

Nebyla to však jediná kritika, kterou basilejský rodák vyslal na svého soupeře. Na turnaji v Monte Carlu si pro změnu stěžoval na příliš hlasité povzbuzování ze strany rodičů Djokoviče, kteří seděli v hledišti.

Šestadvacetiletý současný král se k prohlášení svého otce zatím nevyjádřil. "Roger má můj obrovský respekt. To, co dokázal, je neuvěřitelný. Vyhrál nejvíce grandslamových titulů v historii, je pravděpodobně nejlepším hráčem, který kdy hrál tenis. Ale my dva jsme soupeři. Nepřemýšlím o tom, co bylo, chci uspět, chci vítězit," drží si nadhled šestinásobný vítěz turnajů velké čtyřky.

Roger Federer mává divákům po vyřazení na turnaji ve Gstaadu
Roger Federer mává divákům po vyřazení na turnaji ve Gstaadu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud