Pavel Novotný
6. září 2013 • 09:15

Hrajte na tři vítězné sety, ať je to fér, žádá po tenistkách Murray

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tahle diskuse bude mít jen těžko svého vítěze. Mají ženy hrát grandslamové turnaje stejně jako muži na tři vítězné sety, nebo ne? "Berou stejné peníze, tak by měly," říká jedna strana. "V žádném případě, zátěž případných pěti setů je na jejich organismus příliš veliká," argumentují druzí.



Světová trojka a letošní vítěz Wimbledonu Andy Murray je jednoznačných zastáncem první skupiny. "Ženy berou stejné peníze jako muži. Měly by hrát i stejné zápasy. Určitě by se tak odůvodnily rovné odměny, které jsou často předmětem sporu," reaguje Murray.

"Nechci, aby se ženy cítily nějak diskriminované, ale když hrají na dva vítězné sety a muži na tři, je to, jako bych se díval na dva odlišné sporty, a to není dobře," má jasno svěřenec Ivana Lendla.

"Neříkám, že muži musí trénovat více než ženy, aby odehráli pětisetové zápasy, ale je zatracený rozdíl hrát tak dlouhé duely jako my, nebo jen třísetová utkání. Je to jako byste trénovali na trať čtyři sta metrů a někdo se připravoval na šestistovku. Myslím, že ženy by také měly hrát utkání na tři vítězné," dodává Skot.

Rozhodnutí o tom, jak dlouhé utkání by měly ženy hrát, tak světová trojka vidí v možném kompromisu.

"Možná by na tři vítězné sety nemusely hrát hned od prvního kola. A nebo je možnost, že by muži hráli i na grandslamech zápasy jen na dva vítězné sety. Rozhodně by to ukončilo věčné spory a výši prize money na turnajích," má jasno dvojnásobný grandslamový vítěz.

Murray by však přeci jen upřednostnil současný mužský formát an tři vítězné sety. "Vždycky jsme na grandslamech hráli pětisetová utkání. To je to, co tyto turnaje dělá výjimečnými a odlišuje je od ostatních. U žen by to mělo být taky tak," říká vítěz 28 turnajů na okruhu a dodává další argumenty.

"Konečně v minulosti tak na velkých turnajích několikrát hrály. Duely na pět setů mezi Martinou Navrátilovou a Steffi Gráfovou, to bylo něco fantastického. Takhle dlouhý zápas obě zvládly ve skvělé kondici, v tom problém není," říká vítěz 28 turnajů na okruhu.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud