1. března 2014 • 18:18

Bojovník Berdych na legendu nestačil, turnaj v Dubaji ovládl Federer

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych zůstal stejně jako loni na turnaji v Dubaji těsně pod vrcholem. Po sérii jedenácti vítězných zápasů podlehl v dnešním finále 6:3, 4:6 a 3:6 bývalé světové jedničce Rogeru Federerovi ze Švýcarska, jenž zvítězil v Dubaji už pošesté. Před Berdychem vyřadil na turnaji už Lukáše Rosola a Radka Štěpánka.



Osmadvacetiletý Berdych loni prohrál ve finále s Novakem Djokovičem a o kolo dřív tehdy v dosud posledním vzájemném duelu zdolal Federera.

Švýcarský tenista v pátek právě přes Djokoviče přešel do finále a Berdychovi loňskou porážku oplatil. Český tenista tak nenavázal na dva týdny starý triumf v Rotterdamu.

V Dubaji dnes Federer získal 78. titul v kariéře a odpoutal se na třetím místě historické tabulky takzvané open éry od Johna McEnroea. Zároveň si zajistil, že čtrnáctou sezonu po sobě vyhraje alespoň jeden turnaj, čímž vyrovnal rekordní bilanci Ivana Lendla.

Byl to těžký zápas. Tomáš vedl, mohl a měl ten zápas dovést do vítězného konce, ale já měl možná trochu štěstí. Jsem moc spokojený se svou dnešní hrou i v celém týdnu," řekl Federer, jenž dnes překonal hranici 80 milionů dolarů na odměnách.

Šestý hráč světa Berdych od vyřazení v semifinále Australian Open pozdějším vítězem Stanislasem Wawrinkou až do dneška neprohrál a svou aktuální formu potvrzoval i první polovině finále. Úvodní set získal 6:3, a když v druhém prolomil Federorovo podání na 3:2, byl na nejlepší cestě porazit slavného Švýcara potřetí za sebou.

Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz si však vzal okamžitě podání zpět a lépe zvládl koncovku sady, v níž čistou hrou připravil Berdycha opět o servis a vyhrál 6:4.

"V takovém momentu se prostě pokoušíte o dobré údery a doufáte, že soupeř nebude trefovat nechytatelné servisy," popsal Federer svou taktiku v kritické situaci. "Klíčové bylo, že jsem ho dokázal brejknout zpátky. Zůstal jsem v klidu a začal jsem hrát lépe," poznamenal Švýcar.

V rozhodujícím setu začal Berdych kupit chyby a nedokázal reagovat na Federerovu agresivní hru. Ve čtvrtém gamu opět neudržel podání a Federer už si brejk nepustil a zápas dopodával, i když za stavu 4:2 ze svého pohledu čelil dvěma Berdychovým brejkbolům. Federer si vylepšil bilanci s Berdychem na 12:6, porazil ho téměř po dvou letech.

"Je to nejlepší hráč historie, nikdy se nevzdá a nedá vám nic zadarmo. Věděl jsem to a byl jsem na to připravený, ale nedokázal jsem zakončovat tak, abych udržel vedení do konce," uvedl Berdych. "Měl jsem hodně šancí. Je pro mě velké zklamání, jak jsem s nimi naložil," litoval nejlepší český tenista.

Dvouhra - finále
:

Federer (4-Švýc.) - Berdych (3-ČR) 3:6, 6:4, 6:3.

Čtyřhra - finále:

Bopanna, Kúreší (2-Indie/Pák.) - Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) 6:4, 6:3.

INFORMACE PŘIPRAVUJEME.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud