30. května 2014 • 14:44

French Open se diví. Na kurtech září americký metráček Townsendová

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Rozběhej ji!“ křičeli zoufale francouzští fanoušci na Alize Cornetovou, svou největší dámskou naději při Roland Garros. Na druhé straně sítě dusala dívka, jež postavou připomíná panímámu od plotny. Taylor Townsendovou nelze přehlédnout. Při výšce 170 centimetrů váží 77 kilo.



Nejen prostorově je však osmnáctiletá Američanka výrazná. Má zlaté ruce, miluje voleje a hru na síti. Retro stylem, jakým kdysi vládl její vzor Martina Navrátilová, si přes laňku Cornetovou proklestila cestu do 3. kola French Open. Při prvním grandslamu kariéry, po překonání ústrků a posměšků na svou korpulentní postavu.

„Nejdůležitější pro ni bylo pochopit, že je v pohodě. Lidská těla jsou různá. Teď už je to Taylor jasné. A polovinu těch holek na okruhu vyzývám, ať ukážou údery, co umí ona,“ rozohnila se Zina Garrisonová, trenérka Townsendové.

Jsou pro sebe jako stvořené. I Garrisonová svádí letitý boj s váhou, trpěla bulimií, depresemi, pokusila se o sebevraždu. Dnes stojí bývalá finalistka Wimbledonu na stráži u kariéry mladé naděje.

Osmnáctiletá Taylor Townsendová se na Roland Garros vypořádala už se dvěma soupeřkami
Osmnáctiletá Taylor Townsendová se na Roland Garros vypořádala už se dvěma soupeřkami

Potkaly se za pohnutých okolností. Bylo to před juniorským US Open 2012, kdy Americké tenisové asociaci (USTA) došla trpělivost. Tehdy nejlepší juniorce světa Townsendové odmítli zaplatit letenku do New Yorku stejně jako na další turnaje, dokud nezhubne. „Máš nadváhu, musíš se změnit,“ slyšela tenistka. Townsendová na US Open stejně dorazila a postoupila do čtvrtfinále juniorky. Po něm přestala spolupracovat s trenéry z USTA a oslovila Garrisonovou.

„Lepší scénář si snad nemohla přát,“ tvrdí Garrisonová o kontroverzi, jež hýbala tenisovým světem. „Udělala ji odolnější. Velmi dobře teď umí převádět negativa do pozitiv.“

Talent rodačky z Chicaga je nepopiratelný. Když ji jako patnáctiletou viděl Richard Williams, otec Sereny a Venus, uznale pokýval hlavou. „Je lepší než moje holky v tomhle věku.“ Možná i jeho slova měla Townsendová na paměti, když se poslední rok a půl připravovala v závětří na další kariéru.

Nic nedostane zadarmo. Na žebříčku je až 205., na kontě měla před Paříží jen dvě výhry z okruhu WTA. Divokou kartu do Roland Garros si musela vybojovat v americké kvalifikaci. Zvládla to. A jak! Na kvalifikačním turnaji vyhrála za jediný den semifinálový i finálový zápas. Nejen v singlu, ale i v deblu. Na svou postavu je totiž mrštná i rychlá až běda.

Pokud však zvládne i další kolo, bude nejmladší Američankou v pařížském osmifinále od Serenina postupu v roce 1998.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud