7. června 2014 • 18:18

Tříhodinová bitva pro Šarapovovou! Slaví druhý triumf z French Open

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruska Maria Šarapovová vyhrála podruhé tenisové French Open. Po tříhodinovém finálovém boji dnes porazila Rumunku Simonu Halepovou 6:4, 6:7, 6:4 a získala pátý grandslamový titul. Na antukových kurtech v Paříži triumfovala Šarapovová už před dvěma lety. Průběh zápasu jsme sledovali ONLINE na iSport.cz.



Sedmadvacetiletá Ruska v roce 2012 na Roland Garros zkompletovala kariérní Grand slam, loni prohrála ve finále s Američankou Serenou Williamsovou a dnes si Pohár Suzanne Lenglenové vzala zpět. O pět let mladší Halepová své první grandslamové finále prohrála po třech hodinách a dvou minutách, ve světovém žebříčku si ale polepší na třetí místo. Šarapovová poskočí z osmé příčky na pátou.

"Bylo to nejtěžší grandslamové finále, které jsem kdy hrála. Simona byla neuvěřitelná," ocenila Šarapovová soupeřku. Spolu s trofejí získala prémii 1,65 milionu eur (asi 45 milionů korun).

Ruská favoritka sice ztratila hned úvodní servis a prohrávala 0:2, ale pak přišel její nápor. Pěti gamy za sebou otočila průběh prvního setu a získala ho 6:4. I nadále Halepovou držela pod tlakem, dostala se do vedení 2:0, ale chybami pomohla statečně se bránící Rumunce vyrovnat.

Druhý set po čtyřech brejcích v řadě nakonec dospěl až do tie-breaku. Šarapovová v něm vedla 5:3 a dva míčky ji dělily od vítězství, ale Halepová konec odmítla a po 72 minut trvající sadě obě hráčky nabídly divákům další porci špičkového tenisu.

Když Šarapovová získala v rozhodující sadě čtvrtý game, zakřičela si a sebevědomí jí znovu narostlo. Sebrala Halepové servis, sbírala vítězné údery, ale znovu se nevyvarovala slabší chvilky. Po jejích dvojchybě bylo srovnáno 4:4. Závěrečné dva gamy již ovládla a dovedla k vítěznému konci čtvrtou třísetovou bitvu v turnaji za sebou.

Jen můj... Maria Šarapovová s pohárem pro vítězku French Open
Jen můj... Maria Šarapovová s pohárem pro vítězku French Open

Zápas byl nejdelším ženským finále v Paříži od roku 1996. "Nemůžu tomu uvěřit. Před sedmi osmi lety by mě ani nenapadlo, že právě Roland Garros můžu vyhrát vícekrát než ostatní grandslamy. Tenhle turnaj zůstane v mém srdci na prvním místě, miluju to tady," řekla Šarapovová. Z aktivních tenistek mají více grandslamových titulů jen sestry Williamsovy. Obhájkyně prvenství Serena letos vypadla už ve 2. kole.

Dojatá byla i Halepová. Premiérové grandslamové finále zvládla bez nervozity, ale druhou rumunskou vítězkou French Open se nakonec nestala. O krok zaostala za svou poradkyní Virginií Ruziciovou, jež v Paříži triumfovala v roce 1978.

"Je to moje první finálová řeč, stěží zvládám emoce," přiznala Halepová, vítězka loňské ankety o hráčku s největším zlepšením. Až do finále na letošním French Open neztratila ani set. "Doufám, že takových finále bude mnohem víc, ale tohle zůstane navždy jedinečné. Blahopřeji Marii, je to obrovská bojovnice," uvedla.

Dvouhra žen - finále:

Šarapovová (7-Rus.) - Halepová (4-Rum.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:4.

Dvouhra juniorů - finále:

Rublev (4-Rus.) - Munar Clar (7-Šp.) 6:2, 7:5.

Dvouhra juniorek - finále:

Kasatkinová (8-Rus.) - Jorovičová (1-Srb.) 6:7 (5:7), 6:2, 6:3.

Čtyřhra juniorek - finále:

Ducuová, Roscaová (Rum.) - Bellisová, Vondroušová (7-USA/ČR) 6:1, 5:7, 11:9.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud