8. června 2014 • 19:07

Pokloňte se králi! Rafael Nadal podeváté vyhrál Roland Garros

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Rafael Nadal získal rekordní devátý titul na Roland Garros. Španělský antukový král v dnešním finále v Paříži porazil Srba Novaka Djokoviče ve čtyřech setech 3:6, 7:5, 6:2, 6:4, připsal si na konto celkově svůj čtrnáctý grandslamový vavřín a uhájil díky tomu i pozici světové jedničky.



Osmadvacetiletý Nadal od své premiéry na French Open prohrál jen jeden zápas, a to ve čtvrtfinále v roce 2009 se Švédem Robinem Söderlingem, a má zde bilanci 66:1. "Neříkám, že je to nemožné, ale vydržet s Rafou na tomto kurtu celý zápas na nejvyšší možné úrovni je mimořádně náročné," uvedl poražený Djokovič.

Nadal na rozdíl od předchozího grandslamu v Melbourne zářil. "Je to den plný emocí. Tenis mi dnes vrátil, co mi vzal v Austrálii," připomněl prohrané finále se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou na Australian Open.

Rozjezd finále byl z obou stran opatrný a první udeřil Djokovič. Díky brejku z osmého gamu získal Srb první sadu, ale více nestihl. Nadal od druhého setu zaměřil do kurtu svůj forhend, z kterého bodoval, a ve výměnách byl k neutahání.

Po zisku druhé sady Nadal využil psychickou výhodu k získání náskoku 3:0 ve třetím setu, který uzavřel dalším získaným servisem Djokoviče. Srb v té době často hledal pohledem svůj realizační tým s prosbou o pomoc, ale marně.

Nadal vracel jeden míč za druhým a Djokovičovi se nedařilo výměny ukončovat. Srb více a více chyboval a z jeho výrazu čišela frustrace. Zbraně ale Djokovič nesložil, ve čtvrté sadě prohrával 2:4, ale dokázal srovnat na 4:4.

Poslední dvě hry ale znovu získal Nadal. Mečbol využil poté, co Djokovič udělal dvojchybu. "Není nic neobvyklého, že máte v zápase své vzestupy a i pády," komentoval závěr duelu Djokovič. "Dal jsem do toho maximum, ale Rafa byl prostě ten lepší hráč."

Španěl vyhrál za tři a půl hodiny. Po oslavě a podání ruky s Djokovičem se Nadal vyšplhal na tribunu za trenérem a strýcem Tonim Nadalem.

Djokovič stejně jako v roce 2012 prohrál v Paříži s Nadalem ve finále a na zkompletování kariérního grandslamu si musí počkat. "Novak je velký soupeř. Je mi ho líto, ale věřím, že tenhle turnaj jednou vyhraje," řekl Nadal.

Dvouhra - finále:

Nadal (1-Šp.) - Djokovič (2-Srb.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4.

Ženy:

Čtyřhra - finále:

Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (1-Tchaj-wan/Čína) - Erraniová, Vinciová (2-It.) 6:4, 6:1.

Španělský tenista se svým nepříjmeným liftovaným forhendem
Španělský tenista se svým nepříjmeným liftovaným forhendem

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud