12. listopadu 2014 • 22:38

Berdych smetl na Turnaji mistrů Čiliče, Djokovič rozdrtil i Wawrinku

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Tomáš Berdych má stále naději na postup do semifinále Turnaje mistrů. Sedmý hráč světa dnes v londýnské O2 areně porazil Chorvata Marina Čiliče 6:3 a 6:1, ve skupině A tak má na kontě výhru a porážku. V pátek bude hrát se světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem, který zdolal Švýcara Stana Wawrinku 6:3, 6:0 a má na kontě druhou výhru.



Devětadvacetiletý Berdych hraje Turnaj mistrů popáté a i letos se opakuje scénář z předchozích let. Po prvním prohraném duelu druhý ovládl. Zvítězit i ve třetím utkání ve skupině a postoupit do semifinále dokázal Berdych jen v roce 2011.

"Minulý zápas jsem nehrál nejlépe a dnes jsem se snažil dostat zpět do hry. Byl to víc než boj než hladká výhra, ale počítá se," řekl Berdych na kurtu. "Byl jsem tady ve stejné situaci poněkolikáté a mám zkušenosti, které mi pomohly," mínil.

Po pondělním špatném výkonu proti Wawrinkovi a prohře dvakrát 1:6 musel Berdych proti Čiličovi uspět. Jeho hra byla lepší, trpělivější, hrál s větším nábojem i energií a na kurtu to bylo znát. Dal pět es a šestnáct vítězných míčů.

"Snažil jsem se pokusit začít trochu víc agresivně, víc do toho jít, snažit se ho nechci říci zastrašit, ale víc zatlačit ze začátku," řekl Berdych, s jakou taktikou do utkání vstupoval. Snažil se Čiliče ve výměnách více rozběhat, což se mu dařilo.

Na Čiliče platil pohyb

"On je výborný, když hraje z ruky, má dlouhý páky a hraje, jak se říká, z jednoho ze dvou kroků a v tom je nejsilnější. Snažil jsem se ho dostat do pohybu a víc přes forhendovou stranu, která je na obranu trošku horší, a v důležitých chvílích to fungovalo," řekl.

Pomohl mu však i soupeřův nevýrazný výkon. Čilič hned v prvním gamu po chybách nabídl Berdychovi sérii brejkbolů a ten čtvrtý český hráč využil. Své podání si Berdych naopak převážně jistě držel a odvrátil všech šest brejkbolů, kterým čelil.

Vyšší sebevědomí ukázal v posledním gamu. Nejdříve odvrátil další dva brejkboly, jeden esem, a pak zápas po hodině a čtrnácti minutách ukončil.

"Cítil jsem se na kurtu mnohem lépe, ale přesto to nebyl jeden z mých nejlepších zápasů. V tom je kouzlo tohoto turnaje. Jeden den vás mohou smést z kurtu, jako mě, a o dva dny později můžete přijít a zahrát jiný tenis," řekl Berdych. "Musel jsem si pořád věřit, doufat a jít dál. Nic nedostanete zadarmo, musíte si to odpracovat."

Díky výhře nad Čiličem je Berdych nadále ve hře o postup. Jistotu postupu mu ale nedá ani páteční výhra nad Djokovičem. Na druhou stranu může teoreticky projít dál v případě, že prohraje 0:2 a Čilič porazí Wawrinku výrazně 2:0 na sety.

"Máte nějaké tipy, jak na to? Budu je potřebovat," řekl Berdych směrem k utkání s Djokovičem, s kterým má bilanci 2:16 a naposledy s ním prohrál ve finále v Pekingu 0:6, 2:6. "V tenisu se nedějí zázraky, musím hrát co nejlépe," dodal.

Wawrinka sice začal proti Djokovičovi skvěle, vzal mu servis a vedl 2:0, ale pak už dominoval Srb. Získal dalších 12 her ze 13. "První dva tři gamy byly vyrovnané, ale on pak chyboval. Já dobře trefoval míč a hrál jsem skvěle," řekl Djokovič. Nyní ho tak dělí jedna výhra od toho, aby ukončil potřetí v kariéře sezonu jako světová jednička.

Skupina A:

Berdych (6-ČR) - Čilič (8-Chorv.) 6:3, 6:1.
Djokovič (1-Srb.) - Wawrinka (3-Švýc.) 6:3, 6:0.

1. Djokovič 2 2 0 4:0 2
2. Wawrinka 2 1 1 2:2 1
3. Berdych 2 1 1 2:2 1
4. Čilič 2 0 2 0:4 0

Čtyřhra:

Skupina A:

B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Rojer, Tecau (5-Niz./Rum.) 6:7 (4:7), 6:3, 10:6,
19:00 Peya, Soares (3-Rak./Braz.) - Kubot, Lindstedt (8-Pol./Švéd.).

Tomáš Berdych nedal Čiličovi šanci.
Tomáš Berdych nedal Čiličovi šanci.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud