25. února 2015 • 21:00

Berdych slaví výhru číslo 500, postupují i Kvitová a Šafářová

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenista Tomáš Berdych dosáhl jako osmý ze stále aktivních hráčů mety 500 výher na okruhu ATP. Na turnaji v Dubaji, kde v předchozích dvou letech došel vždy až do finále, dnes zdolal Itala Simona Bolelliho 7:6, 5:7, 6:0 a za téměř dvě a půl hodiny vybojoval postup do čtvrtfinále. Na podniku v Dauhá prošly Petra Kvitová i Lucie Šafářová prošly do čtvrtfinále. Kvitové vzdala Jelena Jankovičová, Šafářová zdolala Makarovovou ve třech setech. Končí tak jen Karolína Plíšková, která ve druhém kole nestačila na Carlu Suárezovou a přišla tak o příležitost vyzvat právě českou jedničku Kvitovou.



"Je to krásný milník, ale pořád jsou hráči, kteří mají jiná čísla. Když se o sebe budu dobře starat, budu připraven a co nejdéle fit, tak se jim můžu přiblížit. Statistika vítězných zápasů je jedna z nejkrásnějších a rád bych tam přidával další čárky," řekl Berdych v rozhovoru na webu turnaje.

Hranice 500 vítězství dosáhl Berdych jako třetí Čech v historii v open éře. Před ním se to podařilo Ivanu Lendlovi , který na okruhu ATP nasbíral celkem 1071 výher, a Tomáši Šmídovi (517).

Devětadvacetiletý Berdych sváděl v úvodních dvou setech s Bolellim, jenž je jen o tři týdny mladší, vyrovnanou bitvu. Oba hráči si drželi podání a Berdych na servisu ztratil pouze tři fiftýny.

Ve zkrácené hře první sady se ale dostal do problémů a za stavu 5:6 musel odvracet setbol. Pak ale z dalších pěti výměn vyhrál čtyři a za 58 minut úvodní set získal.

Bez brejků pokračovala i druhá sada, v níž se Berdych dvakrát dostal do konfliktu s hlavním rozhodčím. Naposledy osmý hráč světového žebříčku se sudím ostře diskutoval ve 12. hře, v níž nakonec přišel o podání a set ztratil 5:7. V rozhodující sadě už ale nedal soupeři šanci a za 32 minut nadělil Bolellimu kanára.

"Byl to těžký zápas, nepříjemný soupeř, který hrál velmi agresivně a v těchto podmínkách to fungovalo. Musel jsem hodně se hodně snažit, ale jsem nadšený, jak jsem zvládl třetí set," zhodnotil Berdych zápas.

Jeho dalším soupeřem bude Sergej Stachovskij, který v úvodním kole vyřadil Lukáše Rosola . Ukrajince ve všech třech vzájemných zápasech porazil, naposledy vloni ve 2. kole právě v Dubaji. "Je to jeden z mála hráčů, kteří hrají hodně variabilně, chodí často k síti. Musím být připraven a jít míč po míči," řekl Berdych.

Rozjeté Češky v Dauhá postupují

Dvojnásobnou účast bude mít český tenis ve čtvrtfinále na turnaji v Dauhá. Druhým kolem úspěšně prošly Petra Kvitová a Lucie Šafářová , zatímco Karolína Plíšková, která hrála minulý týden finále v Dubaji, se tentokrát mezi osmičku nejlepších neprobojovala.

Turnajové jedničce Kvitové postup usnadnila Srbka Jelena Jankovičová, která zápas ve druhém setu vzdala, Šafářová udolala pátou nasazenou Rusku Jekatěrinu Makarovovou 6:2, 6:7, 6:3. Plíšková podlehla deváté nasazené Carle Suárezové ze Španělska 6:7, 4:6.

Čtvrtá hráčka světového žebříčku Kvitová měla v úvodním kole volný los a s Jankovičovou se zpočátku na podání spíše hledala. O servis dvakrát přišla, soupeřka však na tom byla ještě hůř. První set čtyřiadvacetiletá Češka získala za 51 minut 6:3, ve druhé sadě bývalá světová jednička za stavu 1:1 vzdala.

"S Jelenou vždycky svádíme skvělé bitvy. Vloni jsem tu s ní čtvrtfinále prohrála, takže jsem čekala těžký zápas, což se na začátku na kurtu potvrdilo," řekla Kvitová na tiskové konferenci po zápase. Co přesně se soupeřce stalo, neví. "Každopádně mi jí ale je líto. Doufám, že to bude dobré a bude zase brzo hrát," dodala.

Šafářová s Makarovovou bojovala více než dvě hodiny. První set získala s přehledem 6:2, hned v úvodu druhého ale přišla o podání a alespoň tie-break zachránila až v deváté hře, kdy soupeřce brejk oplatila a vyrovnala. Zkrácenou hru ale lépe zvládla Ruska.

Ve třetím setu sebrala osmadvacetiletá rodačka z Brna ve čtvrtém gamu Rusce podání a náskok uhájila. První mečbol při podání Makarovové v osmé hře sice neproměnila a Ruska poté odvrátila v dalším gamu ještě tři, pátý v pořadí už ale Šafářová využila.

Dvaadvacetiletá Plíšková, jenž v předchozích čtyřech týdnech absolvovala přelety a starty na čtyřech kontinentech, sváděla se Suárezovou vyrovnaný souboj. V prvním setu soupeřce nenabídla ani jednu šanci na brejk, sama ale tři šance nevyužila a ve zkrácené hře Španělka dominovala.

Ve druhé sadě si aktuální česká dvojka, kterou už ve finále v Dubaji zlobil hýžďový sval, vzala za stavu 2:1 čas na ošetření. Duel rozhodl jediný brejk, který se Suárezové podařil v deváté hře. Při svém servisu pak využila druhý mečbol.

Ve čtvrtfinále se Španělka utká s Kvitovou, poslední vzájemný zápas minulý týden ve 3. kole v Dubaji česká jednička prohrála. Šafářovou čeká Andrea Petkovicová, s níž má bilanci 2:4. Šestá nasazená Němka otočila duel se Zarinou Dijasovou z Kazachstánu.

Tenisový turnaj mužů v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2,503.810 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo:

Berdych (4-ČR) - Bolelli (It.) 7:6 (9:7), 5:7, 6:0,
Murray (3-Brit.) - Sousa (Portug.) 6:0, 6:2,
Gasquet (Fr.) - Bautista (7-Šp.) 6:4, 3:6, 7:6 (8:6),
Stachovskij (Ukr.) - Istomin (Uzb.) 6:4, 3:6, 6:4,
Čorič (Chorv.) - Baghdatis (Kypr) 6:4, 3:6, 6:6 (4:4) skreč,
Djokovič (1-Srb.) - Golubjov (Kaz.) 6:1, 6:2,
Federer (2-Švýc.) - Verdasco (Šp.) 6:4, 6:3,
Ilhan (Tur.) - F. López (6-Šp.) 3:6, 7:5, 6:3. 

Tenisový turnaj žen v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 731.000 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo:

Kvitová (1-ČR) - Jankovičová (Srb.) 6:3, 1:1 skreč,
Šafářová (ČR) - Makarovová (5-Rus.) 6:2, 6:7 (5:7), 6:3,
A. Radwaňská (4-Pol.) - Pennettaová (It.) 6:1, 6:1,
Wozniacká (3-Dán.) - Dulgheruová (Rum.) 6:1, 3:0 skreč,
Petkovicová (6-Něm.) - Dijasová (Kaz.) 5:7, 6:2, 6:4,
Suárezová (9-Šp.) - Karolína Plíšková (ČR) 7:6 (7:2), 6:4,
Azarenková (Běl.) - Svitolinová (Ukr.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:1. 

Čtyřhra - 1. kolo:

Krajiceková, Záhlavová-Strýcová (Niz./ČR) - Görgesová, Grönefeldová (Něm.) 6:1, 6:4.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud