31. května 2015 • 19:03

Berdychův KONEC! Prohrál s Tsongou a s Paříží se loučí v osmifinále

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Berdych si na grandslamovém Roland Garros čtvrtfinále nezahraje. V osmifinále prohrál s domácím ranařem Jo-Wilfriedem Tsongou a na turnaji končí. čtyřka Berdych nezachytil začátek a prohrával 0:2 na sety, pak sice ještě v tie-breaku vybojoval naději, ale nakonec padl 3:6, 2:6, 7:6 (5) a 3:6. Po turnaji také přijde o své pozici čtvrtého hráče světa. Do čtvrtfinále naopak postoupily deblistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.



"Bylo to o mém výkonu. Prohra mě strašně mrzí a hlavně z toho důvodu, že výkon byl hodně daleko od toho, co jsem schopen hrát na antuce. Co jsem schopen předvést. Ale takový den se stane," řekl Berdych novinářům. "Není to čas, kdy bych chtěl z turnaje odjíždět, ale s tím už se nedá nic dělat," dodal.

Berdych v utkání dlouho nepůsobil přesvědčivě při servisu ani ve výměnách. Naopak Tsonga hrál aktivně a agresivně. První set rozhodla jedna Berdychova ztráta podání v třetí hře. Tsongu nepřibrzdila ani krátká dešťová pauza, při které hráči ani neodešli do šaten a diváci se bavili mexickou vlnou s deštníky v ruce.

Zatímco v prvním setu udělal Berdych sedm chyb, v první hře druhé sady hned čtyři, a proto si podruhé prohrál servis. O podání pak přišel ještě jednou. Tsonga za pomoci bouřlivého publika už nezaváhal a druhou sadu získal relativně snadno.

Berdychova přítelkyně Ester se před občasným mrholením schovávala pod kloboukem
Berdychova přítelkyně Ester se před občasným mrholením schovávala pod kloboukem

Ve větru se ve třetí sadě Berdych zlepšil. Lépe podával a výměny se snažil rozehrát první. Za stavu 4:4 ale udělal tři chyby v řadě a nabídl soupeři možnost podávat na vítězství. Diváci šíleli a Tsonga situaci neunesl. Přemotivovaný Francouz špatně podával a Berdych toho využil ke svému prvnímu brejku v utkání a srovnal na 5:5.

Tie-break začal Berdych chybou z forhendu, a když Tsonga poté trefil dvě esa, znovu se zdálo, že se blíží konec. Devětadvacetiletý Berdych se nevzdal a i díky vítěznému bekhendu otočil na 6:4 a při druhém setbolu mu pomohla Tsongova chyba.

Naděje na obrat se zvýšila v momentu, kdy šel Berdych ve čtvrtém setu do brejku a po svém podání vedl 3:1. Ani v té době podle sebe nehrál dobře. "To bylo pořád stejný. Akorát to bylo o tom snažit se s ním co nejdéle držet za jakoukoli cenu a snažit se to tam přehazovat a dělat body," řekl. Tsonga šňůrou pěti her získal set i zápas, který nakonec trval bez dvou minut tři hodiny.

"Prostě výkon nebyl na hranici, která měla dostačovat, abych byl schopen takového soupeře porazit. To je celý. Není moc potřeba se zbytečně hrabat v detailech. Důležitý je výsledek a ten byl špatný," řekl Berdych po utkání, v kterém udělal 35 chyb.

Letos poprvé prohrál s hráčem mimo světovou desítku, předtím porazil 33 takových soupeřů po sobě. V Paříži skončil o kolo dříve než loni a ve světovém žebříčku ho na čtvrtém místě vystřídá Japonec Kei Nišikori, příští Tsongův soupeř.

Déšť odsunul Šafářovou na pondělí

Hrát dnes měla i turnajová třináctka Lucie Šafářová, její osmifinále s obhájkyní titulu Marií Šarapovovou z Ruska bylo v plánu jako poslední na kurtu Suzanne Lenglenové, ale zápas byl přesunut na pondělí.

Důvodem byl déšť. Program začal podle plánu v 11 hodin, ale po tři čtvrtě hodině byly zápasy na dvě hodiny a 20 minut přerušeny. Kvůli skluzu se nezvládly odehrát ani všechna plánovaná mužská osmifinále. Spolu s Nišikorim a Tsongou stihl postoupit ještě Švýcar Stan Wawrinka, totéž se však nepodařilo jeho krajanovi Rogeru Federerovi. Jeho duel s domácím Gaëlem Monfilsem byl za stavu 1:1 na sety přerušen. Švýcar vyhrál první sadu 6:3, domácí tenista však získal druhou 6:4 a srovnal.

Do čtvrtfinále čtyřhry postoupily Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou. Pařížské vítězky z roku 2011, které letos ve 2. kole dělily dva míče od vyřazení, porazily ve 3. kole Španělku Anabel Medinaovou a Hao-Ching Chan z Tchaj-wanu 7:6 a 6:2. Hradecká následně postoupila do čtvrtfinále i v mixu s Polákem Marcinem Matkowským.

Ve dvouhře žen se poprvé od svého sedm let starého triumfu probojovala do čtvrtfinále turnaje Srbka Ana Ivanovičová, která v deštěm přerušeném duelu porazila Rusku Jelenu Makarovovou 7:5, 3:6 a 6:1. Další soupeřkou někdejší světové jedničky bude Ukrajinka Elina Svitolinová, která zdolala v souboji bývalých vítězek pařížské juniorky domácí Alizé Cornetovou 6:2 a 7:6.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 26 928 600 eur):
Ženy:
Dvouhra - osmifinále:
Ivanovičová (7-Srb.) - Makarovová (9-Rus.) 7:5, 3:6, 6:1,
Svitolinová (19-Ukr.) - Cornetová (29-Fr.) 6:2, 7:6 (11:9).

Čtyřhra - osmifinále:
Hlaváčková, Hradecká (9-ČR) - Hao-Ching Chan, Medinaová (Tchaj-wan/Šp.) 7:6 (7:5), 6:2.

Muži:
Dvouhra - osmifinále:
Nišikori (Jap.) - Gabašvili (Rus.) 6:3, 6:4, 6:2,
Tsonga (14-Fr.) - Berdych (4-ČR) 6:3, 6:2, 6:7 (5:7), 6:3.
Wawrinka (8-Švýc.) - Simon (12-Fr.) 6:1, 6:4, 6:2.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Hradecká
, Matkowski (ČR/Pol.) - Krajiceková, Mergea (Niz./Rum.) 4:6, 7:6 (8:6), 10:6.

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Kolodziejová (13-ČR) - Halizaová (Indon.) 6:0, 6:2,
Robillardová-Milletteová (6-Kan.) - Kilnarová (ČR) 2:6, 6:2, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud