Pavel Novotný
5. června 2015 • 04:59

17% naděje? Serenu ve finále zdolaly jen Venus, Šarapovová a Stosurová...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Porazit Serenu Williamsovou ve finále grandslamového turnaje? Čistě statisticky se tato šance pohybuje kolem hranice 17%. Z 23 pokusů se americká tenistka před svými soupeřkami sklonila jen čtyřikrát, z toho dvakrát se o to postarala její sestra Venus.



V zítřejším finálovém klání o titul na Roland Garros se o pátý úder může při své premiérové účasti postarat Lucie Šafářová. "Všechno je možné, Lucce se to může povést," věří legendární tenistka Martina Navrátilová. 

Své první a hned vítězné grandslamové finále hrála Serena Williamsová už v roce 1999 na US Open, ve kterém porazila Martinu Hingisovou 6:3, 7:6. Současné světové jedničce bylo v té době osmnáct let, její zítřejší soupeřce dvanáct.

O dva roky později si svoji účast ve Flashing Meadows zopakovala a dočkala se své první finálové grandslamové porážky od starší sestry Venus. Od té doby přidala ke svému prvnímu titulu dalších pět, když postupně vyhrála dvakrát Wimbledon, US Open a premiérově Australian Open.

Druhou porážku jí přichystala Maria Šarapovová ve finále Wimbledonu v roce 2004, kdy Američanku smetla 6:1, 6:4. Ruska vyhrála i následující vzájemný souboj ve stejném roce v Los Angeles, od té doby se však začala psát hodně mizerná kapitola blonďaté krásky, která prohrála všech následujících šestnáct zápasů se Serenou.

Jediná tenistka, která dokázala devatenáctinásobnou grandslamovou vítězku ve finále některého z turnajů velké čtyřky porazit dvakrát, je její sestra Venus. Podruhé se jí to podařilo ve finále Wimbledonu v roce 2008.

Naposledy se americká bojovnice, která letos vyhrála 31 utkání z 32, musela v posledním duelu grandslamu sklonit před Australankou Samanthou Stosurovou, které podlehla v roce 2011 ve finále US Open.

A od té doby? Pátý titul z Wimbledonu, čtvrtý, pátý a šestý z US Open, druhý z French Open a rekordní šestý z letošního Australian Open. Tedy šest finálových účastí zakončených triumfem.

Svůj sedmý v řadě (dvacátý celkově) se pokusí získat na centrálním dvorci Philippe Chatriera v sobotu proti Lucii Šafářové. Zdánlivě ztracený boj to však pro čerstvou členku TOP 10 není, a to i přesto, že s Američankou prohrála všech osm dosavadních vzájemných zápasů.

I tak se pro brněnskou rodačku otevírá proti Sereně výjimečná šance na úspěch. „Hráli jsme proti ní několikrát a už jsme byli i blízko. Už jsme ji potkali, bylo to 6:6 v tiebreaku třetího setu. Lucie si tady dokazuje, že umí proměnit šance, které si vytvoří. Je potřeba je proměňovat,“ říká její kanadský kouč Rob Steckley.

Serena Williamsová opět otočila zápas z nepříznivého skóreFoto EPA

"Musím věřit. Hlavně si to tam půjdu užít. Je to krásný úspěch už teďka a já se na to moc těším,“ říká Češka. Ve finále se může projevit i další důležitý faktor, který by mohl nahrát Šafářové. Ta totiž do této doby neztratila na turnaji ani set, zatímco Serena musela již čtyřikrát dohánět ztrátu jedné sady.

Serenu navíc trápí i zdravotní problémy, kvůli kterým se nezúčastnila ani čtvrteční tiskové konference po utkání s Bacsinszkou. „Už několik dnů se necítím dobře a po těžkém zápase s Timeou jsem musela vyhledat turnajového lékaře," přiznává tenistka.

"Připadá mi, že Serena malinko nabrala a není tak pohyblivá jak bývala. Samozřejmě je pořád psychicky silná, ale Lucka nemá co ztratit. Já tomu věřím, že ji může porazit. Se Serenou nebude takhle nervózní, půjde do toho," říká legendární Jan Kodeš.

 "To je antuka štěstí, ta tam může být. A přijde další, doufám," řekla po vítězném semifinále s Anou Ivanovičovou česká hvězda, když umazaná od oranžové drti slavila svůj životní úspěch. Dočká se i v sobotním finále?

Šafářová versus Serena Williamsová
ROK TURNAJ VÍTĚZ
2014 Peking 1:6, 6:1, 6:2 (S. Williamsová)
2014 Montreal 5:7, 4:6 (S. Williamsová)
2013 Charleston 4:6, 1:6 (S. Williamsová)
2012 Charleston 0:6, 1:6 (S. Williamsová)
2011 Toronto 6:4, 3:6, 2:6 (S. Williamsová)
2009 Toronto 3:6, 2:6 (S. Williamsová)
2007 Miami 3:6, 4:6 (S. Williamsová)
2007 Hobart 3:6, 6:3, 6:7 (S. Williamsová)

Lucie Šafářová vyzve v boji o grandslamový titul Serenu Williamsovou
Lucie Šafářová vyzve v boji o grandslamový titul Serenu Williamsovou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud