4. června 2015 • 17:03

Sen žije! Šafářová vyzve v boji o titul na French Open Serenu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Lucie Šafářová si poprvé v kariéře zahraje o grandslamový titul ve dvouhře. V dnešním semifinále antukového Roland Garros v Paříži porazila Srbku Anu Ivanovičovou dvakrát 7:5. Soupeřkou třinácté nasazené české hráčky v sobotním finále bude světová jednička Serena Williamsová z USA, která trošku bojuje s nachlazením, přesto už počtvrté v turnaji otočila zápas a Švýcarku Timeu Bacsinszkou zdolala 4:6, 6:3 a 6:0.



Osmadvacetiletá Šafářová je první českou finalistkou French Open po 34 letech. Navázala na Hanu Mandlíkovou, která v roce 1981 turnaj vyhrála. "Je to splněný sen, pořád tomu nemůžu uvěřit," řekla Šafářová v rozhovoru na kurtu po utkání. "Začala jsem pomaleji, ale snažila jsem se zlepšovat a hrát co nejvíc agresivně, protože to byla jediná cesta k výhře," prohlásila.

"Jsou to neuvěřitelné pocity štěstí. Jsem na túře dvanáct let a nikdy se mi to nepovedlo. Jsou za tím hodiny denně, co trénuju a makám. O to víc si toho teďka vážím a pomalu mi to teprve dochází," řekla Šafářová po zápase novinářům.

S Williamsovou, která letos prohrála jen jeden zápas z 32, má Šafářová na WTA Tour nepříznivou bilanci 0:8. Letos s Američankou ale sehrála vyrovnaný souboj na Hopmanově poháru a podlehla až po boji v tie-breaku třetí sady. "Už jsem ji skoro měla. To byl super zápas a byla jsem kousek," vzpomínala Šafářová.

"Jinak o ní nemusíme debatovat, se všemi svými úspěchy už je legenda. Na druhou stranu je antuka její nejméně oblíbený povrch. Musím do toho jít, nemá ráda moji levačku, leváckou rotaci a servis na tělo. Určitě se ji budu snažit rozběhat."

Do semifinále vstupovala Šafářová bez ztráty setu v předchozích zápasech a zdálo se, že v nejteplejším dni letošního turnaje čistý štít neudrží. Hrála nervózně a dělala lehké nevynucené chyby. Šampionku Roland Garros z roku 2008 pustila po devíti minutách hry do vedení 3:0, ale postupně se rozehrávala a zlepšovala.

Od stavu 2:5 získala převahu a začala fungovat její taktika. "Lucie se v tu chvíli zbavila tlaku a uviděla, že se situace obrací. Cítila, že Ana znejistěla, a využila toho," řekl kanadský kouč Šafářové Rob Steckley.

Ty si to zaslouzis! Skvele!

Posted by Radek Stepanek on 4. červen 2015

Jeho svěřenkyně hrála přes bekhend srbské tenistky a připravovala si pozici pro vítězný úder do forhendu. Ivanovičová znejistěla, zkazila i lehký volej a občas trefovala míč jen rámem rakety. Šafářová díky tomu předvedla ziskem pěti her obrat, který dokonala při setbolu tvrdým returnem. Bývalá světová jednička se stihla jen sehnout a poslala míč do sítě.

Lucie Šafářová slaví postup do finále Roland Garros.
Lucie Šafářová slaví postup do finále Roland Garros.

Ve druhém setu Šafářová znovu rozehrála sebevědomé představení, kterým vyřadila z turnaje i obhájkyni titulu Rusku Marii Šarapovovou. Forhendy trefovala na lajny či do rohů dvorce a dobře se pohybovala. Odvrátila dva brejkboly ve druhé hře a vzala Srbce podání na 2:1.

Za stavu 5:4 podávala na výhru a dolehla na ni tíha okamžiku. Udělala dvě dvojchyby a třetí přidala při prvním mečbolu. O servis přišla, práskla míčem o zem. "Když přišla šance to dokončit, tak jsem si trošku uvědomila, že se to může podařit. Měla jsem strašně myšlenek, odešel mi servis a znervózněla jsem," řekla.

Znovu ukázala svoji psychickou sílu v turnaji a nezlomila se. "Otřepala jsem se z toho a dokázala se dostat zpátky do hry," řekla. Vzápětí prolomila Ivanovičové znovu podání a napodruhé už dokázala zápas doservírovat. Při druhém mečbolu ji donutila soupeřka k autu z forhendu, ale při třetím poslala Šafářová do rohu vítězný forhend a v návalu radosti si lehla na antuku. 

"Skvělá práce!" slyšela pak před šatnou od svého kouče. "Mám z ní takovou radost. Dokázala to na tak obrovské scéně. A já vím, jak moc a jak dlouho si to přála. Vyhnala ze sebe toho démona pochybností, který ji strašil celý život. Jsem na ni hrdý," prohlásil Steckley.

Grandslamové semifinále ve dvouhře hrála Šafářová podruhé v kariéře. Loni prohrála ve Wimbledonu ve stejné fázi turnaji s pozdější vítězkou Petrou Kvitovou.
Díky postupu do finále si brněnská rodačka zajistila prémii minimálně 900.000 eur (24,7 milionu korun). V žebříčku se posune na sedmé místo a poprvé v kariéře bude ve světové desítce. V případě zisku titulu by byla šestá.

Šafářová má šanci hrát finále i ve čtyřhře. V pátek ji čeká spolu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou semifinále, v kterém se jim postaví pařížské šampionky z roku 2011 Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká.

Dvouhra - semifinále:


Šafářová (13-ČR) - Ivanovičová (7-Srb.) 7:5, 7:5,
S. Williamsová (1-USA) - Bacsinszká (23-Švýc.) 4:6, 6:3, 6:0. 

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud