19. července 2015 • 20:20

Dojatý Murray plakal. Po 34 letech dostal Británii do semifinále DC

Autor: jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loňský příběh Rogera Federera, který po třicítce slavně dotáhl Švýcarsko k triumfu v Davis Cupu, může mít následovníka. Úžasnou kapitolu tenisových dějin nyní píše Andy Murray. 28letý Skot v neděli dotáhl Velkou Británii už do semifinále slavné soutěže, když přidal rozhodující bod proti Francouzi Simonovi. "Jsem na náš tým nesmírně hrdý," vykládal v emotivních chvilkách a nestyděl se za slzy dojetí.



Šlo o jeden ze zlomových víkendů britského tenisu. Andy Murray urval na londýnské trávě proti Francii dva body v singlu (v pátek porazil Tsongu, v neděli Simona), spolu s bratrem, deblovým specialistou Jamiem, přidali v sobotu bod ve čtyřhře proti páru Mahut, Tsonga.

"Je to neskutečné. Ve druhém setu se mi nehrálo dobře, ale našel jsem cestu, jak najít ztracenou energii," vyprávěl Murray po zdolání Gilese Simona. "Musel jsem změnit taktiku, dělal jsem příliš chyb. Ale zvládl jsem to, celý víkend byl fantastický," radoval se.

Murray po rozhodujícím utkání polykal slzy štěstí. Británii posunul do semifinále po 34 letech jako její nejlepší hráč. "Tenhle tým dokázal neskutečnou věc, každý v něm má důležitou roli. Jamie (Murrayho bratr) byl v sobotu fantastický, James Ward nám zase pomohl vyhrát důležité zápasy, abychom se dostali až sem. Byla to dlouhá cesta, jsem hrdý na to, čeho jsme dosáhli," užívbal si postup mezi nejlepší čtyři týmy.

Osmadvacetiletý tenista už pro Británii po 77 letech vyhrál Wimbledon, teď má šanci na další mimořádný triumf, aby se stal opravdovou sportovní legendou své země. V semifinále se Británie postaví Austrálii.

Murray stále nemůže uvěřit tomu, že Velká Británie postoupila do semifinále Davis Cupu
Murray stále nemůže uvěřit tomu, že Velká Británie postoupila do semifinále Davis Cupu

Veterán Hewitt dotáhl Austrálii do semifinále

Tenisté Austrálie otočili duel s Kazachstánem a postoupili do semifinále Davisova poháru. Rozhodující bod získal v poslední dvouhře veterán Lleyton Hewitt, dvojnásobný grandslamový šampion porazil Aleksandra Nědovjesova 7:6, 6:2 a 6:3. Australané se o první finálovou účast po dvanácti letech utkají s Británií, jež postoupila mezi nejlepší čtyři země poprvé od roku 1981.

Favorizovaní Australané, kteří v 1. kole vyřadili české tenisty, prohrávali po úvodních dvouhrách 0:2. V sobotu ale Hewitt se Samuelem Grothem odvrátili ve čtyřhře hrozbu vyřazení a kapitán Wally Masur jim dal důvěru i dnes namísto Nicka Kyrgiose a Thanasiho Kokkinakise.

Groth v úvodní dvouhře porazil kazašskou jedničku Michaila Kukuškina 6:3, 7:6, 4:6, 7:6 a vyrovnal stav duelu na 2:2. Hewitt pak v rozhodujícím utkání zvládl obrovský tlak domácích fanoušků a na trávě v Darwinu zpečetil postup.

"Miluju tyhle situace, kdy jste pořádně přitlačení zády ke zdi. A to přesně jsme po pátku byli," řekl čtyřiatřicetiletý Hewitt při rozhovoru na kurtu. "Vždycky jsem říkal, že některé z mých největších vítězství i porážek byly v Davis Cupu, a tohle si pořádně užiju," dodal.

Druhá semifinálová dvojice byla jasná už po sobotě, Belgie přivítá doma Argentinu.

Výsledky čtvrtfinále tenisového Davisova poháru

Darwin: Austrálie - Kazachstán 3:2

Groth - Kukuškin 6:3, 7:6 (8:6), 4:6, 7:6 (8:6),
Hewitt - Nědovjesov 7:6 (7:2), 6:2, 6:3.

Ostende: Belgie - Kanada 5:0

Coppejans - Dancevic 2:6, 6:2, 6:3,
Darcis - Peliwo 6:4, 6:3.

Londýn: Británie - Francie 3:1

A. Murray - Simon 4:6, 7:6 (7:5), 6:3, 6:0.

Buenos Aires: Argentina - Srbsko 4:1

Schwartzman - Lajovič 1:6, 4:6,
Berlocq - Krajinovič 6:1, 3:0 skreč.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud