Jan Jaroch
9. srpna 2015 • 16:55

Dramatické reformy: Bude mít Davis Cup a Fed Cup společné finále?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní tenisová federace (ITF) zvolí koncem září nového šéfa. Po šestnácti letech skončí v jejím čele Ital Francesco Ricci Bitti a kvartet kandidátů na prezidentské křeslo se trumfuje, čí vize může ITF přinést větší prosperitu. Dramatická reforma Davis Cupu a Fed Cupu, jež má být pákou na získávání nových milionů, je v centru diskuse. Už v roce 2017 by se například mohlo hrát finále obou soutěží souběžně v jednom městě na neutrální půdě.



ITF, tak jak ji známe dnes, tedy coby ultrakonzervativní organizaci s odporem k jakýmkoliv změnám, se může již brzy změnit. Nový boss, jenž vzejde z voleb 25. září v chilském Santiagu, slibuje rozhýbat zkostnatělý kolos. Přichází ideální čas pro změnu.

Jako první na řadě jsou vlajkové lodě Davis Cup a Fed Cup, které jsou postupem času podrobovány čím dál hlasitější kritice. Směšně nízké prize money i velká časová náročnost odrazují nejlepší hráče a hráčky od účasti. Snaha vytvořit nový a finančně úspěšnější produkt, který přijmou všechny hvězdy, stojí ve volebním programu každého ze čtyř kandidátů. Těmi jsou Švýcar René Stammbach, Američan Dave Haggerty, Španěl Juan Margets a Anil Khanna z Indie.

Motivace je zřejmá - zvýšit výdělky ITF, což je před volbami nejpalčivější téma. „Ano, potřebujeme vyšší příjmy,“ souhlasí Stammbach. Zatímco grandslamy i okruhy ATP a WTA navyšují v posledních letech strmě svůj profit, ITF zaostává. A tak mohou přijít tak revoluční změny jako přehodnocení daviscupového formátu doma - venku, hraní soutěže každý rok či zrušení utkání na tři vítězné sety.

Prezidentští kandidáti předkládají plány, podle nichž by si organizace mohla v příštích pěti letech polepšit o 20 až 30 milionů dolarů, což by byl růst o padesát procent oproti současnému stavu.

Švýcar Stammbach, současný předseda finančního výboru ITF, volá po nejrazantnějších změnách. Je odhodlaný natáhnout Davis Cup a Fed Cup do dvouletého cyklu s tím, že by se první dvě kola hrála jeden rok a semifinále s finále druhý.

Švýcarský kandidát by rád viděl finále Davis Cupu a Fed Cupu hrané souběžně na jednom neutrálním místě. To by podle něj mohlo přinést zisk 10 milionů dolarů. „Hráči by byli spokojení. S kým jsem mluvil, ten si stěžoval, že musí nastupovat příliš často,“  tvrdí Stammach

Jeho myšlenka na vytvoření společného finálového podniku se opírá o poslední veleúspěch Turnaje mistryň v Singapuru. Ten byl hned po prvním ročníku vyhlášený coby nejlepší sportovní akce roku 2014 a WTA vydělá na pětiletém přidělení turnaje do Asie 75 milionů dolarů. Takový systém je sice v rámci „reprezentačních týmů“ problematický, neboť soutěž může přijít o jedinečnou atmosféru domácího prostředí, vidina milionů dolarů je ale zřejmě silnější.

Podle Američana Haggertyho existuje nejméně 10 alternativ pro neutrální lokalitu finálových bojů, které by mohly přinést v příštích čtyřech letech až 20 milionů dolarů.

Španěl Juan Margets, současný viceprezident ITF, je v návrzích obezřetnější. „Nepotřebujeme revoluci, ale realistický vývoj. Chtěl bych vylepšit pár věcí, aby se Davis Cup a Fed Cup staly globálnějšími produkty,“ vyhlásil v duchu rčení, že dnes finále zajímá pouze dvě zúčastněné země.

Jeho plán se opírá o tři pilíře: zkrácení zápasů, zvýšení odměn pro hráče a společné finále obou soutěží na jednom stadionu. „Zachoval bych formát domácích a venkovních utkání, společné finále mužů a žen na jednom stadionu by ale pomohlo,“ tvrdí s tím, že nejdříve může být taková změna uvedena v život od roku 2017. Desetidenní vyvrcholení soutěží ITF by mohlo zahrnovat i turnaj pro mladé hráče. Zkrácení zápasů by rád dosáhl hraním tiebreaku již za stavu 5:5 a to i v páté sadě. „Podle našich výzkumů by se tak set zkrátil o 12 až 14 minut.“

Stammbach s Margetsem by rovněž shodně rádi využili uvolněných týdnů v programu k novým akcím. Švýcar například navrhuje obdobu bývalého Grand Slam Cupu, vysoce lukrativního podniku v závěru roku, jenž se hrál v devadesátých letech.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud