Pavel Novotný
1. listopadu 2015 • 15:00

53:5. Statistika hrůzy. Kvitovou ničily nevynucené chyby i zraněná noha

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

16:1, 14:0, 23:4... S takovou "převahou" nevynucených chyb se v jednotlivých setech nepovedeného finálového utkání Turnaje mistryň v Singapuru proti Polce Radwaňské prezentovala Petra Kvitová. Během třísetového zápasu své soupeřce věnovala 53 bodů, sama dostala na oplátku pouhých pět. Mizernou statistiku nemohl vylepšit ani poměr vítězných míčů, který vyzněl pro českou jedničku v poměru 41:15.



Do finálového utkání Turnaje mistryň šla Petra Kvitová v roli mírné favoritky. Na precizní semifinálový výkon proti Marii Šarapovové však rodačka z Fulneku nenavázala.

Trápení světové pětky jakoby předznamenal už úvodní míček, kdy si česká jednička připsala hned první dvojchybu. V průběhu celého utkání jich nasbírala osm, Polka jen dvě. V esech naopak dominovala. Na Radwaňskou vyslala sedm nechytatelných servisů, její soupeřka jen dva.

Petra Kvitová se na rozdíl od utkání proti Šarapovové nemohla spolehnout na svůj  servis, po svém druhém podání získala pouhých 38 procent míčků. Game při svém podání ztratila při každé druhé příležitosti. Ze čtrnácti her na servisu ztratila hned sedm. 

Kvitovou trápil veliký počet nevynucených chybFoto EPA
Jen pro porovnání. Během dvousetového semifinálového zápasu s Marií Šarapovovou se Kvitová dopustila 24 nevynucených chyb a připsala si 25 vítězných míčů.

Trojnásobnou fedcupovou vítězku trápilo i zranění stehenního svalu na pravé noze, za který se během utkání několikrát bolestivě chytila.V průběhu utkání však na pohybu fulnecké rodačky žádné vážnější problémy znát nebyly.

Hra na riziko nevycházela

Pětadvacetiletá česká tenistka měla před nedělním utkání s Radwaňskou pozitivní bilanci 6:2, ve finálovém zápase se však od úvodního míčku trápila. V pohodě hrající Polka vyhrála první set za 32 minut 6:2 především díky trpělivé hře a 16 nevynucených chybách české hráčky proti jediné ze strany Polky.

Petra Kvitová a Agnieszka Radwaňská po finálovém utkáníFoto Reuters

I když druhý set díky riskantní a odvážné hře Kvitová vyhrála 6:4 ve statistice nevynucených chyb se zobrazilo skóre 14:0 ve "prospěch" Češky. Děsivá čísla zmírnil poměr vítězných míčů 20:4.

Třetí set se i přes nadějný úvod a vedení 2:0 opět změnil v české trápení. 23 odevzdaných míčů oproti čtyřem polské tenistky jen potvrdilo zasloužený triumf Radwaňské, která tak slaví největší úspěch své kariéry.

Zatímco pro rodačku z Krakova tenisová sezona 2015 končí, Petru Kvitovou čeká za čtrnáct dní další vrchol, když české tenisky budou ve finále Fed Cupu bojovat proti Rusku o svůj čtvrtý triumf v posledních pěti letech.

"Chvíli nebudu nic dělat, trošku vypnu hlavu, dám tělo do pořádku a věřím, že to s holkama zmákneme," má o dalším plánu jasno Petra Kvitová.

Petra Kvitová se povzbuzuje během druhého setu
Petra Kvitová se povzbuzuje během druhého setu

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud