Pavel Novotný
11. března 2016 • 10:25

Murray se navezl do svého sponzora: Nechápu, proč hájí Šarapovovou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miliony ji pomalu mizí. Na dopingový skandál Marie Šarapovové reagovala řada sponzorů, které ruskou tenistku doteď podporovali a zrušili štědré kontrakty. Opačným směrem se vydala americká společnost Head. Firma vyrábějící mimojiné i tenisové rakety se s nejlépe vydělávající sportovkyní světa naopak rozhodla prodloužit spolupráci. To namíchlo Andy Murrayho, který je také tváří známé značky.



Po oznámení pozitivního testu na doping přišla ruská tenistka Maria Šarapovová o tři z hlavních sponzorů, díky nimž je už přes deset let nejlépe vydělávající sportovkyní na světě. Americká společnost Nike, švýcarský výrobce hodinek TAG Heuer i německá automobilka Porsche s ní přerušili spolupráci,

Společnost Head šla proti proudu a k dopingovému případu Šarapovové , která užila zakázaný lék meldonium, se postavila jinak. "Marie prokázala velikou odvahu, když narovinu oznámila svoji chybu. Její odvaha je veliká. Naše společnost je hrdá, že Marie je tváří značky a bude tak i v budoucnu. Smlouvu s ní hodláme prodloužit," říká výkonný ředitel společnosti Johan Eliasch. 

Vše o dopingové kauze Šarapovové čtěte ZDE »

S takovým postojem však nesouhlasí Andy Murray , který na kurtech používá rakety stejné značky. "Je to opravdu podivné rozhodnutí vedení. Vzhledem k tomu, co se okolo Šarapovové dělo v několika posledních dnech je to zarážející," uvedla světová dvojka na turnaji v Indian Wells.

"Podle mě měli zodpovědní lidé z firmy vyčkat, jak se celý případ vyvine, případně si zjistit více informací, než se rozhodli prodloužit s Marií kontrakt. Já osobně bych si takový krok hodně rozmýšlel," pokračuje dvojnásobný grandslamový vítěz. 

Dopingových kontrol v tenise je málo

Skotský tenista se již v minulosti několikrát vyjádřil ke kauzám spojeným s užíváním dopingu. "Pokud berete nějaké léky a přitom nevíte, co pro vás jejich užití může znamenat, je to velký problém. Zvlášť, když tyto medikamenty zvyšují vaší fyzickou výkonnost. Pak je to opravdu malér," pokračuje osmadvacetiletý tenista.

Daviscupový vítěz navíc vyjádřil zklamání nad malým množstvím dopingových testů v tenisovém světě. "Je březen a já byl do této doby kontrolován jen dvakrát. To je strašně málo, počet testů se musí zvýšit," má jasno Murray.

Wimbledonský vítěz z roku 2013 odpovídal i na otázku, zda si myslí, jestli někdy nastoupil proti tenistovi, který zakázanou látku užil. "Doufám že ne. Ale je těžké to říct. Bohužel Marie je jednou z největších osobností světového sportu a o to větší problém to je."

Murraymu se nelíbil ani způsob, kterým Šarapovová o svém dopingovém provinění informovala. "Přijde mi to celé divné, když vám o takové události poví sám hráč. Myslím, že by bylo lepší, kdyby ta zpráva přišla od pověřených instancí. Maria si to celé velmi dobře připravila," podělil se Murray o své dojmy.

Ruská tenistka Maria Šarapovová na tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test
Ruská tenistka Maria Šarapovová na tiskové konferenci, kde oznámila pozitivní dopingový test

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud