9. června 2016 • 11:53

Šarapovová a meldonium? Brala ho i v Praze a skoro denně ve Wimbledonu

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kariéra Marie Šarapovové schytala tvrdý úder. Ruská tenistka dostala za pozitivní test na meldonium dvouletý distanc. Vyšetřování jejího prohřešku odhalilo i další podrobnosti o tom, jak byla závislá na látce, která se od začátku roku objevila na seznamu nedovolených prostředků. Šarapovová je stále přesvědčená, že se porušení regulí dopustila neúmyslně a hodlá se proti verdiktu odvolat.



Pětinásobná grandslamová šampionka měla pozitivní test na meldonium 26. ledna po prohraném čtvrtfinále Australian Open se Serenou Williamsovou . Nově se ukázalo, že pozitivní byl i vzorek z 2. února při mimosoutěžním odběru v Moskvě.

V roce 2015, kdy za meldonium ještě nehrozil trest, bylo objeveno ve 24 vzorcích odebraných tenistům a tenistkám. Pět z nich patřilo Šarapovové . Ukázalo se, že stejně jako letos v Austrálii ho užívala například šestkrát během jednoho týdne ve Wimbledonu, kam došla až do semifinále, při Turnaji mistryň a také při fedcupovém finále v Praze.

Podle výsledků vyšetřování začala Šarapovová meldonium brát v roce 2005 na základě doporučení ruského lékaře Anatolije Skalného, k němuž ji přivedl její otec Jurij. Reagovali tak na její časté nachlazení, dýchací potíže a problémy s mandlemi. Skalný novopečené wimbledonské šampionce připravil kúru, která zahrnovala 18 různých léků a doplňků stravy. Počet přípravků se postupně rozrostl až na třicet, což tenisové hvězdě přestalo vyhovovat a v roce 2012 ukončila s ruským lékařem spolupráci.

Nicméně s meldoniem, respektive lékem Mildronet, který ho obsahuje, a dvěma dalšími látkami pokračovala v zaběhlém režimu nadále. Brala dvě pilulky hodinu před zápasem, před utkáními velké důležitosti zvyšovala dávku na 3 až 4 pilulky. Je dokázáno, že meldonium má pozitivní efekt na vytrvalost, pokud ho sportovec užije před tréninkem či zápasem.

Agent tenistky měl problémy se ženou a dopustil se chyby

Vyšetřování rovněž odpovědělo na otázku, jak je možné, že týmu Šarapovové uniklo zařazení meldonia na listinu zakázaných látek. Vysvětlení je jednoduché – nikdo netušil, že ho užívá. Věděla o tom pouze ona, její otec a od roku 2013 také její agent Max Eisenbund. Nepřiznávala ho ani v antidopingových formulářích z let 2014 a 2015, ačkoliv některé jiné látky a vitamíny v nich uváděla.

Průběhem let se Šarapovová starala, aby její medikace byla v souladu se seznamem zakázaných látek Světové antidopingové agentury WADA, problém na konci roku 2015 údajně vznikl kvůli nepozornosti jejího agenta. Ten se vždy po Turnaji mistryň vydával na dovolenou do Karibiku a nechával si s sebou vytisknout seznam zakázaných látek pro další rok. Loni však procházel těžkým životním obdobím, když se rozcházel s manželkou, a tento krok vynechal.

I proto nyní hledí Šarapovová do očí dvouletému trestu. Ten jí byl zpětně udělen ke dni prohřešku 26. ledna letošního roku, přijde také o veškeré body a prize money za Australian Open. Od té doby nehrála a ve světovém žebříčku klesla na 26. místo.

Definitivu trestu dá však až výrok arbitráže CAS, k němuž se hráčka odvolá. Stejné právo má však i WADA, pokud shledá trest příliš mírným.

Maria Šarapovová brala meldonium i při finále Fed Cupu v Praze
Maria Šarapovová brala meldonium i při finále Fed Cupu v Praze

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud