Jan Jaroch
10. června 2016 • 19:48

Dva roky distanc pro Šarapovovou? Pro Rusku to může znamenat konec

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Návrat hlavního sponzora, ale velký otazník nad tím, zda nejsou její tenisové dny sečteny. Dvouletý trest pro Marii Šarapovovou, který jí vyměřila nezávislá komise Mezinárodní tenisové federace (ITF), může zvrátit ještě arbitráž v Lausanne. Příliš velké naděje si však devětadvacetiletá Ruska podle expertů dělat nemůže.



Pobouřený tvrdým dvouletým trestem je právní zástupce Šarapovové John Haggerty. „Je neférově ostrý, protože je Maria tak slavnou sportovkyní a chtějí z ní udělat exemplární případ,“ zlobí se muž, jenž po vypuknutí kauzy vyhlásil, že by bral trest od jednoho roku níže.

Haggerty argumentuje tím, že Šarapovová užívala deset let lék Mildronet coby prevenci na srdeční obtíže a nevěděla, že obsahuje nově zakázanou látku meldonium. „A proto vědomě neporušila antidopingová pravidla, když ho užívala při Australian Open, což také tribunál jednomyslně uznal,“ tvrdí právník.

Komise ITF skutečně ve svém výroku uvedla, že Šarapovovou nepodezřívá z vědomého podvodu, zároveň však velmi tvrdě dodala: „Pro rok 2016 neexistuje diagnóza ani terapeutické doporučení, které by podporovalo pokračování v užívání meldonia. Zvyk užívat lék v den zápasů či v době intenzivních tréninků souvisí se záměrem zvýšit vlastní energetickou hladinu. Zamlčení těchto skutečností dokonce i vlastnímu týmu a absence medicínského ospravedlnění užívání meldonia nevyhnutelně vede k závěru, že ho brala z důvodů zvýšení výkonnosti.“

Poslední šance je v Lausanne

Podle Haggertyho však tribunál ignoroval důkazní materiál, že Šarapovová pokračovala v užívání meldonia, jelikož testy naznačovaly, že je to v jejím stavu z medicínského hlediska nutné.

„Její lékař jí řekl: Máš zdravotní obtíže, které zhoršují tvou srdeční činnost, pokud se budeš namáhat, musíš si vzít lék, abys chránila své srdce. V žádném případě nešlo o zvyšování výkonnosti, právě naopak,“ tvrdí Haggerty, který věří, že arbitráž jeho důkazní materiál uzná a trest sníží.

Slyšení u arbitráže (CAS) v Lausanne, která je poslední instancí, může podle zúčastněných proběhnout v řádu týdnů. Mnozí soudí, že Šarapovová však nemá velkou šanci vymoci si snížení trestu.

„Protože neexistuje dobrý důvod k tomu, aby lék užívala. Snažila se vysvětlit, že ho brala z terapeutických důvodů, ale tribunál tohle tvrzení nevzal. Ani se na ni nevztahuje amnestie na meldonium, kterou WADA vyhlásila (WADA rozhodla, že bude trestat pouze sportovce, kteří měli do 1. března v těle víc než 1 mikrogram látky na mililitr moči), jelikož látka se v jejím těle vyskytovala v mimořádných hladinách,“ pravila profesorka Dionne Kollerová z baltimorské univerzity.

Kritika od Davenportové

Šarapovovou zkritizovala bývalá světová jednička Lindsay Davenportová. Trest je podle ní fér vzhledem k tomu, že tenistka mlčela o užívání meldonia. „Bylo by pro mě velkým důkazem neviny, pokud by lék uváděla v antidopingových formulářích. Coby bývalá hráčka jsem je vyplňovala mnohokrát a jasně se po vás chce, abyste do nich zaznamenali vše, co užíváte. Od vitaminů přes antikoncepci, úplně všechno. Fakt, že se o léku v dokumentech nikdy nezmínila, ji podle mě usvědčuje,“ pravila Davenportová, která nevěří, že by se Šarapovová v případě potvrzení dvouletého distancu k tenisu ještě vrátila.

Stejně smýšlí i další americká legenda Chris Evertová. „Soupeřky se zlepšují, trénink je čím dál náročnější, na okruhu je už patnáct let. Byla bych velmi překvapená vidět ji zpět,“ pravila osmnáctinásobná grandslamová šampionka.

V kritické situaci zaznamenala Šarapovová alespoň dílčí vítězství. Její největší sponzor Nike prohlásil, že bude pokračovat v partnerství s tenistkou i přesto, že je potrestána. Po vypuknutí kauzy přitom oregonská firma spolupráci pozastavila. Šarapovová podepsala s Nike v roce 2010 osmiletý kontrakt na 70 milionů dolarů, u společnosti má i vlastní kolekci, z níž jí plynou další příjmy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud