Pavel Novotný
17. července 2016 • 19:05

Byly nejlepší na světě, přesto skončily. Tenistky, které daly přednost rodině

Vstoupit do diskuse
0
  • Tenisové hvězdy, které daly přednost rodiněTenisové hvězdy, které daly přednost rodiněFOTO: sport

    Každá z nich se v tenise dostala na absolutní vrchol. Přesto však mohly ve svém oboru dosáhnout více. V určitý okamžik svého života však daly před další hvězdnou kariérou přednost dítěti. Pokaždé s rizikem, že se jim případný návrat už nikdy nemusí podařit. Přesto do toho šly a nelitují. Poslední, která se touto cestou vydala, je bývalá světová jednička Viktoria Azarenková. A zdaleka není sama.

  • Kim Clijstersová

    Bylo jí pětadvacet let, před sebou měla další roky hvězdné kariéry. Přesto se belgická superstar Kim Clijstersová rozhodla dát přednost založení rodiny. V roce 2008 přivedla na svět dceru Jadu Elle. V té době už za sebou sympatická rodačka z Bilzeru měla zisk grandslamového titulu z US Open, stejně tak dobře věděla, jaké je to být světovou jedničkou.

    Návrat na kurt se bojovné tenistce povedl dokonale. Na turnajích velké čtyřky si připsala ještě další tři slavné triumfy. V roce 2012 svoji tenisovou dráhu definitivně ukončila. "Když jsem poprvé v roce 2007 přerušila kariéru, bylo to s jasným cílem založit rodinu a mít dítě. Povedlo se mi to a jsem šťastná," uvedla Belgičanka.

    Otcem dítěte Kim Clijstersové je americký basketbalista hrající belgickou ligu Brian Lynch. Legendárním se stal snímek belgické tenistky po jejím vítězství na US Open 2009, kde se nechala zvěčnit po boku své malé dcerky.

    Nezapomenutelný snímek z US Open. Kim Clijstersová se svým prvním potomkemFoto repro: youtube.com

  • Justine Heninová

    Další z velkých ikon belgického sportu, která sdílí podobný osud jako Kim Clijstersová, je Justine Heninová. Rodačka z Lutychu také byla světovou jedničkou, grandslam vyhrála dokonce sedmkrát, přesto v roce 2011 ukončila kariéru. V té době jí bylo devětadvacet let a před sebou mohla mít ještě řadu let na tenisovém okruhu.

    Přesto se hráčka s jedním z nejlepších jednoručných bekhendů v historii rozhodla dát přednost rodině. S filmovým režisérem, kameramanem a hercem v jedné osobě Benoitem Bertuzzim se v březnu roku 2013 dočkali narození holčičky. "Jsme ohromně šťastní, je to nejkrásnější, co nás mohlo potkat," jásala tenistka.

    S Heninovovou se přitom život nemazlil. O mámu ji už ve dvanácti letech připravila rakovina a tenistka se s její smrtí dlouho nemohla smířit. Svůj první grandslamový titul, na který dosáhla v roce 2003 na French Open, věnovala v dojemném gestu právě své matce.

    Justine Heninová se stala světovou jedničkou v říjnu roku 2003, ve své sbírce má i zlatou olympijskou medaili z Atén z roku 2004.

    Justine HeninováFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Lindsay Davenportová

    Kromě French Open, kde se dostala "jen" do semifinále, vyhrála americká tenistka Lindsay Davenportová všechny zbývající grandslamové turnaje. Na okruhu vyhrála celkem 55 turnajů, vydělala si přes 22 milionů dolarů, světovou jedničkou se stala už v říjnu roku 1998, kdy jí bylo pouhých dvaadvacet let.

    Na kurtu zdánlivě těžkopádným dojmem se pohybující tenistka ukončila kariéru před deseti lety ve svých třiceti letech. O rok později přivedla na svět své první dítě, když se jí narodil Lauren Andrus, o dva roky později se dočkala i dcerky. V současné době má Davenportová spolu se svým mužem - bankéřem Jonem Leachem -  čtyři děti a žijí spokojeně v Kalifornii.

    Lindsay Davenportová oslavila úspěch i se svým dítětemFoto profimedia.cz

  • Li Na

    O totální převrat, pokud jde o tenis v Asii, se postarala čínská tenistka Li Na. V roce 2011 se stala historicky první vítězkou grandslamu pocházející z nejlidnatější země světa, když ovládla French Open. Další grandslamový titul přidala o tři roky později na Australian Open. Na žebříčku to dotáhla na druhé místo světa, právě po svém úspěšném tažení v Melbourne.

    Skvělé výsledky Li Na na tenisovém okruhu vzbudily obrovský zájem o tento sport v Číně. Popularita tenisu stoupla závratným tempem, do tenisových akademií se díky výkonům čínské bojovnice začaly hlásit tisíce dětí.

    Li Na však kariéru v roce 2014 ve svých dvaatřiceti letech ukončila. Důvodem byly i četné zdravotní problémy, které jí provázely. "Mám za sebou složitý rok, musela jsem se vypořádat s celou řadou věcí, které mě vedly k tomu, abych ukončila kariéru," prohlásila poněkud tajemně Li Na.

    Třetího června roku 2015 porodila svému manželovi dcerku Alisu a svůj nový život po kariéře tenisové profesionálky si nemůže vynachválit. "Jsem opravdu šťastná," řekla čínská hvězda.

    Li Na má na rozvoj tenisu v Číně obrovský podílFoto profimedia.cz

  • Amélie Mauresmová

    Bylo jí třicet let, kdy se rozhodla dát své úspěšné tenisové kariéře definitivní sbohem. Amélie Mauresmová však mohla odcházet s hlavou nahoře. Dvakrát vyhrála grandslam - dominovala na Australian Open v roce 2006 a ve stejném roce i ve Wimbledonu. Světovou jedničkou se však stala už o dva roky dříve.

    Hráčka známá urputným a silovým tenisem proslula mimo jiné i tím, že se přiznala k homusexuální orientaci. Po ukončení kariéry se nadále věnovala tenisu, krátce vedle mimo jiné i Andy Murrayho , pro údajné časové vytížení však spolupráci se světovou dvojkou nedávno ukončila.

    Devatenáctého ledna minulého roku médiím oznámila, že očekává narození prvního potomka. Třetího června roku 2015 přivedla Mauresmová na svět dceru Alisu.

    Amélie Mauresmová se svým potomkemFoto profimedia.cz

  • Viktoria Azarenková

    Dva grandslamové tituly má na svém kontě Viktoria Azarenková. Oba z Australian Open, kde vládla v letech 2012 a 2013. Právě po svém prvním triumfu se také stala světovou jedničkou a všeobecně se čekalo, že na tuto pozici dlouho nikoho nepustí.

    Běloruskou tenistku však trápila řada zranění, do  formy se začala dostávat až na začátku letošního roku, kdy opět připomínala hráčku z let svých největších úspěchů. Na další slavné úspěchy si však dnes šestadvacetiletá tenistka bude muset počkat. Na konci roku totiž očekává narození prvního potomka.

    Fakt, že se stane matkou, však dle slov rodačky z Minsku rozhodně neznamená ukončení kariéry. "Inspiruje mě množství sportovkyň, které se vrátily po porodu opět na světovou úroveň, a přesně to mám také v úmyslu," uvedla Azarenková.

    Victoria Azarenková se potřetí v kariéře raduje s pohárem pro vítězku turnaje v MiamiFoto EPA

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud