Pavel Novotný
27. září 2016 • 04:56

Úspěchy, legrace, pohoda a KONEC! Proč Šafářová skončila se Steckleym?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bavili sebe i všechny okolo. Jejich tenisové partnerství se zdálo nezničitelné, přesto přišel nečekaný konec. Lucie Šafářová se po třech a půl letech úspěšné spolupráce rozešla s kanadským trenérem Robem Steckleym. Místo šestatřicetiletého kouče zaujme bývalý výborný deblista a ještě donedávna kouč Petry Kvitové František Čermák.



Dlouhou dobu byla pozice brněnské rodačky jasně vymezená. Tenistka širší světové špičky pohybující se na hraně druhé a třetí desítky. Spolehlivá, ale na nejlepší neměla. Až do doby, než si usměvavou a do té doby křehce působí tenistku vzal na starost vysmátý Kanaďan Rob Steckley.

V některých fázích nejistě působící hráčku změnil v sebevědomou dámu, která dala zapomenout na "tu druhou vzadu" za Petrou Kvitovou . "Moje hra se v průběhu posledních pár letech hodně zlepšila. Myslím, že jsme udělali dobrou práci společně s mým trenérem Robem. Je to o tvrdé práci a také trochu o tom, že pomalu dozrávám," říkala česká tenistka. 

VIDEO: O zábavu nouze nebyla

A měla pravdu. Minulý rok se stal jejím životním. Zahrála si finále Roland Garros, v deblu dominovala spolu s Bethanií Mattekovou-Sandsovou jak na Australian Open, tak v grandslamové Paříži, vyšplhala se na své životní páté místo světa, na Turnaji mistryň výhrou ve skupině pomohla k postupu do semifinále Petře Kvitové. U všeho byl Rob Steckley.

"Lucie se vždycky pohybovala na hraně TOP 20. Chvíli v ní byla, chvíli vypadla. Ale teď je to o tom, že si uvědomila, že klidně může být v desítce nebo i v TOP 5. Má pro to všechny nástroje," říkal po úspěších české hráčky její kouč.

A každý triumf také spolu se svojí svěřenkyní patřičně oslavil. Společné rozjařené selfie nechyběly po žádném úspěchu, videa z tréninku - téměř vždy s vtipným podtextem, zaplavovala pravidelně sociální sítě.

Nečekané problémy

První rána do jinak ideální spolupráce česko-kanadského páru přišla v září loňského roku, kdy Lucie Šafářová bojovala s bakteriální infekcí, s jejichž následky se potýkala i na začátku roku letošního. Energický kouč však zůstával optimistický.

"Myslím si, že to nejlepší je pořád před ní. Je samozřejmě nešťastné, co se v posledních měsících stalo. Ale zdravotní trable postihly většinu skvělých hráček. Nesmíme věci zbytečně hrotit, na což si ostatně dáváme pozor od té doby, co jsme se dali dohromady. Nespěcháme. Nepočítáme body každý měsíc, což tenisty akorát tak svazuje. Snažíme se denně zlepšovat a soustředíme se na naše velké cíle," říkal Steckley.

Lucie Šafářová končí spolupráci s kanadským trenérem Steckleym (archivní foto)Foto ČTK

Veškeré plány však ničilo zdraví včetně problémů s břišním svalem, a tak Lucie Šafářová mohla mezi své úspěchy v letošním roce počítat "jen" dubnový triumf na pražském turnaji ve Stromovce či osmifinálovou účast ve Wimbledonu.

Skvělou fazonu si devětadvacetiletá tenistka udržela alespoň ve čtyřhře, kde slavila triumf s Mattekovou na US Open či bronzovou medaili z olympiády v Riu po boku Barbory Strýcové .

Lucii Šafářové však v současné době patří až 43. příčka, naposledy vypadla na turnaji ve Wu-chanu v prvním kole s Karolínou Plíškovou . Od letošního Wimbledonu nevyhrála v singlu více než jeden zápas v řadě.

K pohodě nepřispěl ani fakt, že Šafářová musela část sezony odehrát bez svého kouče, který musel z rodinných důvodů zpět do Kanady.

"Ukončila jsem spolupráci s Robem a s Františkem (Čermákem) máme zkušební období," oznámila Lucie Šafářová médiím. Bližší podrobnosti o rozchodu s kanadským trenérem neuvedla.

Zda za koncem donedávna úspěšné spolupráce stojí rodinné problémy Roba Steckleyho či stagnující výkonnost čtyřnásobné fedcupové vítězky, zatím není jasné.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud