Pavel Novotný
5. října 2016 • 04:56

Bývalý kouč Agassiho: Návrat Šarapovové? Grandslamy už nevyhraje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na dva roky měla Maria Šarapovová kvůli dopingovému skandálu zapomenout na tenis. Návrat na kurty jí byl předurčen na konec ledna roku 2018. Do míčku však může pětinásobná grandslamová vítězka bušit už v za sedm měsíců. Sportovní arbitrážní soud uznal polehčující okolnosti a trest jí zkrátil na pouhých patnáct měsíců. "Nemůžu se dočkat návratu, už počítám dny," reagovala nadšená Šarapovová. Jak však comeback ruské krásky na kurty dopadne, je předmětem mnoha spekulací.



"Šestadvacátého ledna letošního roku jsem měla během Australian Open pozitivní dopingový nález na meldonium. Lék jsem užívala už deset let předtím kvůli nepravidelnému srdečnímu tepu a jako prevenci proti rodinné cukrovce, nevěděla jsem, že je od prvního ledna mezi zakázanými látkami." Těmito slovy se hájila Maria Šarapovová na březnové tiskové konferenci v Los Angeles.

O tři měsíce později dostala od Mezinárodní tenisové federace trest na dva roky, který jí měl vypršet 26. ledna roku 2018. Bývalá světová jednička však u odvolacího soudu uspěla a na kurty se může vrátit už 26. dubna příštího roku.

"Je to jeden z nešťastnějších dnů v mém životě. Přišla jsem o něco, co miluju, a teď to mám zpět. Tenis je má vášeň a chybí mi. Už počítám dny, až se budu moci vrátit na kurt," reagovala na zkrácení trestu o devět měsíců Šarapovová na facebooku.

"Slečna Šarapovová se dopustila porušení antidopingových pravidel. I když v jejím případě nedošlo k 'významné vině', nese jistou míru viny, za níž je odpovídající trest patnáct měsíců," odůvodnil dnes CAS zkrácení suspendace.

Ruská tenistka Maria ŠarapovováFoto Profimedia.cz

Šarapovová začne od nuly

Jak však návrat tenistky, které po nucené pauze bude právě třicet let, dopadne, na to se názory odborníků zásadně liší. "Maria může i po svém návratu vyhrávat grandslamy, vůbec o tom nepochybuji," říká pro server ESPN. com legendární americká tenistka Pam Shriverová.

Úplně opačného názoru je bývalý kouč Andreho Agassiho Brad Gilbert, který komentuje zápasy pro americké televizní stanice. "Bude to pro ni strašně těžké. Patnáct měsíců bez ostrého zápasu je velmi dlouhý čas," říká bývalý čtvrtý tenista světa.

Maria Šarapovová byla v době zákazu činnosti na pátém místě žebříčku, svoji "druhou" kariéru začne z tenisového podpalubí. V současné době ji patří 95. pozice, dalšímu pádu se však neubrání. Na okruh se vrátí bez jediného bodu, který by mohla z posledních 52 týdnů obhajovat, na svém kontě tak bude mít nulu.

Vrátí se na kurty v Praze?

Od pořadatelů bude prakticky s jistotou dostávat divoké karty, takže fanoušci o ještě donedávna nejlépe vydělávající sportovkyni planety nepřijdou. A aby to bylo pro českého fanouška ještě zajímavější, první start Šarapovové po návratu se může uskutečnit na turnaji ve Stromovce, který svým začátkem 1. května prakticky přesně navazuje na konec trestu ruské tenistky.

Jaký však její návrat bude? "Maria to bude mít mimořádně obtížné po všech stránkách. Fyzicky i psychicky to bude nesmírně náročné. Navíc je tu další fakt. Maria nikdy nehrála příliš turnajů, jen těžko lze odhadnout, kolik času jí zabere, než opět najde rytmus a dostane se do tempa,“ říká Gilbert a pokračuje.

„Na klidu ji nepřidá ani vědomí, že ztratila tolik času úplně zbytečně. To není jako mateřská či zranění, tady je to na psychiku mnohem složitější. Vidím to tak, že v příštím roce se bude teprve dávat dohromady, na pozice, o které přišla, se soustředí až v roce 2018," prorokuje bývalý tenista.

Částečně s ním souhlasí i Shriverová. "Je pravdou, že Maria se bude moci jen obtížně připravit na French Open, které je příliš brzy po jejím návratu. Na přípravu bude mít velmi krátký čas," říká čtyřiapadesátiletá legenda.

Šanci však Gilbert vidí v houževnosti Rusky. "Je nesmírně odolná. Pokud je pro ni něco největší motivací, pak to bude snaha přesvědčit lidi, co v její návrat nevěří, čeho je schopná. Ale přesto si myslím, že na další grandslamy to stačit nebude."

Že bude Šarapovové v době návratu třicet let, však za nevýhodu Shriverová nepovažuje. "Serena vyhrála devět grandslamů po svých třicátých narozeninách, Maria je o pět let mladší, bude natěšená a připravená," nepochybuje bývalá světová jednička ve čtyřhře.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud