10. října 2016 • 13:55

Milost pro Šarapovovou? Nevěřím jí, u hráček skončila, zuří Stosurová

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Jablonec - Karviná 3:2. Obrat v závěru, rozhodl Náprstek
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patnáct měsíců místo dvou let. S takovým rozsudkem odešla od Sportovního arbitrážního soudu Maria Šarapovová za to, že v jejím těle byla během letošního Australian Open nalezena zakázaná látka meldonium. Zatímco pořadatelé turnajů a někteří sponzoři jásají, řada tenistek rozhodnutí nechápe. "Nemůžu tomu uvěřit, nerozumím tomu. A zdaleka nejsem sama," říká australská hvězda Samantha Stosurová.



Ještě zhruba sedm měsíců se soupeřky nemusí ruské krásky bát. Na konci dubna se však Maria Šarapovová již může vrátit na kurty a znovu bojovat o ztracenou pozici tenisové superhvězdy.

"Je to jeden z nešťastnějších dnů v mém životě. Přišla jsem o něco, co miluju, a teď to mám zpět. Tenis je má vášeň a chybí mi. Už počítám dny, až se budu moci vrátit na kurt," reagovala na zkrácení trestu o devět měsíců Šarapovová.

Ruská tenistka Maria Šarapovová se po dopingovém trestu smí vrátit na kurtyFoto Reuters

Do tenisového kolotoče by se shodou okolností měla zapojit 26. dubna, tedy pět dní před startem pražského turnaje ve  Stromovce. A jak potvrdila pro deník Sport ředitelka turnaje Petra Černošková, o ruskou hvězdu bude určitě zájem.

"Start hráčky takového kalibru by byl pro turnaj J&T Banka Prague Open velmi zajímavý, zahajujeme jednání s jejím managementem,“ uvedla Černošková.

Nebezpečný precedens

Zkrácení trestu se však řadě tenistů a tenistek nelíbí. "Nemůžu tomu uvěřit. Nevím, co na to mám říct, ale pro jednání Šarapovové nemám omluvu. A tím, jak odůvodnila fakt, že brala meldonium, pro to absolutně nemám pochopení," nešetří bývalou světovou jedničku Stosurová.

Tím však nekončí. "Je neuvěřitelné, že vám může projít taková výmluva, kterou Maria použila. Je to opravdu nebezpečný precedens do budoucna. Takhle se každý sportovec, kterého chytnou při dopingu, může hájit tím, že lék bral neúmyslně, že o tom nevěděl a že to tedy nebyla jeho chyba," pokračuje vítězka US Open z roku 2011.

Maria Šarapovová se na kurtu vrátí v dubnuFoto profimedia.cz

"Mluvila jsem s několika dalšími lidmi a všichni na to měli stejný názor. Celou dobu se o něco usiluje a nakonec přijde takové rozhodnutí. Neumím si představit, že by Maria měla na okruhu ještě od hráčů a hráček nějakou podporu," dodává Stosurová.

Šarapovová původně dostala od Mezinárodní tenisové federace trest na dva roky, který jí měl vypršet 26. ledna 2018, Mezinárodní sportovní arbitráž ji ho však zkrátila na pouhých patnáct měsíců.

"Slečna Šarapovová se dopustila porušení antidopingových pravidel. I když v jejím případě nedošlo k 'významné vině', nese jistou míru viny, za níž je odpovídající trest patnáct měsíců," odůvodnil dnes CAS zkrácení suspendace.

Maria Šarapovová lék meldonium dle svých slov užívala již deset let před jeho oficiálním zařazením na listinu zakázaných prostředků,  a to jako prevenci proti rodinné cukrovce a nepravidelnému srdečnímu tepu.

V minulosti se k případu Marie Šarapovové vyjádřila celá řadu hráček, nejostřeji vystoupila Dominika Cibulková či francouzská tenistka Kristina Mladenovičová.




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud