Pavel Novotný
17. října 2016 • 15:05

Rozjetý Murray: Hraju životní tenis, ještě pár týdnů a sesadím Djokoviče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před několika týdny to bylo čiré sci-fi. Pozice Novaka Djokoviče jako suverénního tenisového krále byla odborníky i fanoušky považována za zcela nezpochybnitelnou. Po posledních výsledcích obou současných velikánů se však situace dost výrazně změnila. "Tento rok už to asi nestihnu, ale na začátku toho dalšího chci na Novaka zaútočit," říkal po finálovém vítězství nad Robertem Bautistou v Šanghaji Andy Murray.



Unavený, vyčerpaný a podrážděný Novak Djokovič . A proti němu usměvavý a v současné době ve skvělé pohodě hrající Andy Murray . Tak vypadá současné rozpoložení dvou nejlepších tenistů planety.

V žebříčku dělí oba tenisty ještě relativně výrazná propast téměř 2500 tisíce bodů, ovšem bodový rozdíl obou borců byl ještě před čtrnácti dny daleko větší. Andy Murray si díky vítězství v Šanghaji a předtím v Pekingu svému největšímu soupeři výrazně přiblížil.

VIDEO: Novak Djokovič bojuje sám se sebou

Zlom mezi výkony Novaka Djokoviče a Andy Murrayho se datuje od letošního French Open, kde úřadující světová jednička získala svůj poslední chybějící grandslamový titul. Od té doby Djokovič vyhrál "jen"  Rogers Cup v Torontu, zahrál si finále US Open a semifinále v Šanghaji. Na poměry srbského tenisty nic moc statistika.

"Nebudu si nic nalhávat. Cítím se vyhořelý. Ten tlak, který na mě poslední roky je, je obrovský. Potřebuju si odpočinout, hlavně po psychické stránce. Jsem vyčerpaný. Množství zápasů, které jsem musel za posledních patnáct až dvacet měsíců odehrát, je důvodem, proč se necítím dobře," přiznal rodák z Bělehradu.

Andy Murray ve finále jasně vládlFoto Reuters

Za vším hledej Lendla

To svěřenec Ivana Lendla se od French Open, kde podlehl ve finále právě Djokovičovi, může pyšnit fantastickou statistikou. Triumf na trávě v Queen´s Clubu, vítězství ve Wimbledonu, zlatá medaile z olympijského turnaje v Riu, finále v Cincinnati a poslední dva vyhrané turnaje v Pekingu a Šanghaji. Jediný podnik, který mu "nevyšel", bylo US Open, kde skončil ve čtvrtfinále na Nišikorim .

Forma skotského tenisty, na rozdíl od Djokoviče, s koncem sezony graduje. Během deseti zápasů v Pekingu a Šanghaji neztratil ani set. "V posledních třech měsících hraji nejlepší tenis kariéry," potvrdil životní formu Murray.

Útok na pozici světové jedničky však dvojnásobný wimbledonský vítěz plánuje spíše na úvodní měsíce nového roku. "V posledních měsících jsem se zlepšil a vyhrál hodně zápasů, ale nejlepší hráč na světě je pořád Novak. Být jedničkou na konci roku se mi nejspíš nepovede, ale na začátku příští sezony tam ta možnost bude," ujišťuje Murray.

Novak Djokovič na sobě rozerval i trikoFoto ČTK

Andy má odhodlání v očích

Rodák ze skotského Glasgow se letos může pyšnit fantastickou bilancí 65 výher proti devíti porážkám, na kontě má již 41 titulů. "V závěru sezony udělám maximum, abych se na Novaka dotáhl. Určitě to chci zkusit, bude to těžké,  ale vím, že můžu uspět. Myslím, že už jsem to ukázal," nepochybuje Murray.

Odhodlání svého soupeře ocenil i jeho poražený finálový soupeř ze Šanghaje Roberto Bautista. "Andy dělá všechno možné, aby Novaka dostihl. Tu touhu vidím v jeho očích. Je jasně soustředěn na svůj cíl stát se nejlepším hráčem planety."

Hlavní zásluhu na fantastické sezoně však Murray připisuje staronovému kouči Ivanu Lendlovi. "Udělal jsem díky němu obrovský pokrok. Lépe trefuji míče, zlepšil jsem se na servisu, když potřebuju, jsem schopen zahrát ty nejlepší údery v pravý čas. Chci na Novaka zaútočit," posílá svému sokovi jasné varování.  

NOVAK DJOKOVIČ VS. ANDY MURRAY
NOVAK DJOKOVIČ   ANDY MURRAY
24 VZÁJEMNÁ BILANCE 10
1. NA ŽEBŘÍČKU 2.
29 let (22.5.1987) VĚK 29 let (15.5. 1987)
12 GRANDSLAMOVÝCH TITULŮ 3
188cm/78kg VÝŠKA/VÁHA 191cm/84kg
66 POČET TITULŮ (CELKEM)
41
724:153 VÝHRY/PROHRY (CELKEM) 65:9
105 milionů dolarů PRIZE MONEY 51 milionů dolarů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud