Pavel Novotný
18. října 2016 • 19:30

Murray útočí na Djokoviče. Kde musí vyhrát, aby se stal jedničkou?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třiadvacátého června roku 2014 vládl světovému žebříčku Rafael Nadal s náskokem pouhých 170 bodů před Novakem Djokovičem. O týden později o tento primát španělská mašina přišla a přepustila své místo srbskému tenistovi. Od té doby zůstávalo pořadí na místě pro tenisového krále neměnné. Změnit to v nejbližších měsících hodlá Andy Murray. „Tento rok už to asi nestihnu, ale na začátku toho dalšího chci na Novaka zaútočit,“ hrozí skotský tenista.



V neděli získal Andy Murray v Šanghaji svůj druhý turnajový titul v řadě, už šestý v sezoně a pojistil si tak pozici hráče s nejlepší aktuální formou. "V posledních třech měsících hraji nejlepší tenis kariéry," potvrdil trojnásobný grandslamový vítěz svoji životní formu.

A tento fakt bude moci brzy zúročit i k útoku na pozici světové jedničky. Djokoviče a Murrayho od sebe dělí 2 415 bodů a stále je možné, že na konci tenisové sezony bude na pozici pro nejlepšího tenistu světa svítit jméno skotského hráče.

Andy Murray s trofejí za vítězství na turnaji v ŠanghajiFoto Reuters

"Možná už nikdy nebudu mít šanci zaútočit na pozici nejlepšího tenisty planety. Už z tohoto důvodu chci udělat maximum pro to, aby se mi to povedlo teď. Udělám pro to všechno," říká devětadvacetiletý tenista.

O tom, že má v současné době mnohem lepší formu, než v krizi hrající Djokovič, není pochyb. Zatímco psychicky unavený Srb prohrál v Šanghaji v semifinále se Španělem Robertem Bautistou, Murray bojovného soupeře ve finále přehrál 7:6 a 6:1.

"Andy dělá všechno možné, aby Novaka dostihl. Tu touhu vidím v jeho očích. Je jasně soustředěn na svůj úkol stát se nejlepším hráčem planety," potvrdil cíl svého finálového přemožitele Bautista.

Djokoviče čeká těžká obhajoba

Andy Murray zažívá nejlepší sezonu i podle čísel. Šest dosavadních turnajových triumfů v jediné sezoně je jeho rekordním počinem, na kontě tak má letos již 65 vyhraných zápasů a jen devět porážek.

Co se tedy musí stát, aby se Murray skutečně stal už na konci roku světovou jedničkou? Do konce roku má dvojnásobný wimbledonský vítěz v plánu ještě tři turnaje - Vídeň (24. - 30. října), Masters v Paříži (31. října - 6. listopadu) a Turnaj mistrů v Londýně (13. až 20. listopadu).

Novak Djokovič si na závěr roku naplánoval jen Masters v Paříži a Turnaj mistrů. A jak je na tom s obhajobou bodů? V hlavním městě Francie loni vyhrál a připsal si tak tisíc bodů, za triumf v Londýně pak dalších 1300.

Andy Murray má v tomto ohledu pozici mnohem jednodušší. V Paříži skončil minulý rok ve finále právě na Djokovičovi a získal 600 bodů, na Masters v Londýně si připsal jen 200 bodů za jedinou výhru ve skupině. K dobru má navíc podnik ve Vídni, kde minulý rok nestartoval.

  NA ŽEBŘÍČKU POČET BODŮ TURNAJE DO KONCE ROKU OBHAJOVANÝCH BODŮ
Novak Djokovič 1. 12 900 Paříž, Turnaj mistrů 2 300
Andy Murray 2. 10 485 Vídeň, Paříž, Turnaj mistrů 800

Svěřenec Ivana Lendla se tak stane světovou jedničkou v případě, že vyhraje turnaj ve Vídni i v Paříži a zároveň se Djokovič v Paříži nedostane do finále.

"Ještě před několika dny nebylo mým cílem stát se na konci roku světovou jedničkou. Ale teď, když vidím, že tady ta příležitost je, chci to zkusit. Mám šanci zaútočit na Djokoviče a hodlám toho využít," říká druhý tenista světa.

Rodák z Bělehradu však boj především sám se sebou nevzdává. "Ano, cítím se vyhořelý. Ten tlak, který na mě byl v posledních měsících, byl obrovský. Ale chci se co nejlépe připravit na závěr sezony a hlavně na Turnaj mistrů," říká úřadující světová jednička.

"Je mi jasné, že Novak bude i nadále vyhrávat zápasy. Je to nejlepší tenista světa a já si nemyslím, že jeho krize, pokud se dá o něčem takovém v jeho případě vůbec mluvit, potrvá dlouho," dodává Murray.

NOVAK DJOKOVIČ VS. ANDY MURRAY
NOVAK DJOKOVIČ   ANDY MURRAY
24 VZÁJEMNÁ BILANCE 10
1. NA ŽEBŘÍČKU 2.
29 let (22.5.1987) VĚK 29 let (15.5. 1987)
12 GRANDSLAMOVÝCH TITULŮ 3
188cm/78kg VÝŠKA/VÁHA 191cm/84kg
66 POČET TITULŮ (CELKEM)
41
724:153 VÝHRY/PROHRY (CELKEM) 65:9
105 milionů dolarů PRIZE MONEY 51 milionů dolarů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud