Pavel Novotný
7. listopadu 2016 • 21:35

Zvláštní Murrayho děkovačka. Ocenil všechny, o Lendlovi se nezmínil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedm vyhraných turnajů z devíti, šestačtyřicet vítězství, dvě porážky... To je bilance nové světové jedničky Andy Murrayho poté, co ho v první polovině června letošního roku znovu přijal pod svá trenérská křídla Ivan Lendl. O to víc skotský tenista po svém posledním triumfu na turnaji v Paříži překvapil. Ve své závěrečné řeči totiž poděkoval kdekomu, legendu světového tenistu však nezmínil ani slůvkem.



Byl u všech největších úspěchů Andy Murrayho . Ivan Lendl je podepsán pod všemi třemi grandslamovými tituly, které devětadvacetiletý Skot získal, po jeho boku stál i u jeho dvou zlatých olympijských medailí z Londýna a Pekingu.

Ostravský rodák vedl britskou hvězdu poprvé od prosince roku 2011 do roku 2014. V této době pomohl horkokrevnému tenistovi zlomit jeho grandslamové prokletí. Murray ovládl jak US Open 2012, tak o rok později slavný Wimbledon, čímž zlomil 77 let trvající britské čekání na domácího šampiona.

Andy Murray zdraví fanouškyFoto Reuters

Poté se cesty obou legend rozešly, Lendlovo místo zaujala Amélie Mauresmová, ta však implulzivního Skota zvládnout nedokázala a oba vzájemnou spolupráci pro údajné vytížení Francouzky ukončili. A Murray se opět vrátil k osvědčené české zbrani.

„Prožil jsem s Ivanem dva velmi úspěšné roky. Je cílevědomý a ví, co to obnáší vyhrávat velké turnaje. Těším se, že se znovu připojí k mému týmu a pomůže mi ve snaze dosáhnout svých cílů,“ říkal v červnu letošního roku Murray.

Série, která zaskočila svět


A od té doby začala neskutečná jízda, která pokračuje dodnes. Murray ovládl pod Lendlovým bičem hned úvodní tři turnaje - Queen´s Club, Wimbledon i olympijské hry v Riu. Pak přišlo jeho "nejslabší období". V Cincinnati byl ve finále, na US Open došel „jen“ mezi nejlepších osm.

A dál? V Pekingu, Šanghaji, Vídni ani Paříži již přemožitele nenašel. I díky v krizi hrajícímu Djokovičovi se dostal na místo světové jedničky.

"Pro mne to byla neskutečná cesta až na vrchol. Ale že jsem teď opravdu na prvním místě žebříčku, za to musím poděkovat i svému týmu a rodině, bez nichž bych to nedokázal," řekl po svém finálovém triumfu v hlavním městě Francie divákům.

Kouč Andyho Murrayho Ivan sleduje finálový zápas US Open proti Novaku DjokovičoviFoto Profimedia.cz

Poté neopomněl dle tradice poděkovat rodině, sponzorům a fanouškům, kteří ho na jeho úspěšném tažení provázeli. Mezi oceněnými byl kouč Andy Murrayho Jamie Delgado, a jak se čekalo, chybět nemohl ani osminásobný grandslamový vítěz Ivan Lendl. K překvapení všech však jeho jméno nezaznělo.

"Chci si to hlavně užít a radovat se z nového postavení. Může to být jen na týden. Za týden na Turnaji mistrů o post jedničky můžu zase přijít a třeba už se tam nikdy nedostanu," uzavřel svůj projev Murray.

Bude Lendl na Turnaji mistrů?


Ivan Lendl při slavnostním ceremoniálu chyběl už po prvním vyhraném turnaji po obnovené spolupráci v Queen´s Clubu. Legendární Čech se ještě před dekorováním vítězů z hlediště ztratil. "Kde je Ivan? Bylo od něj fakt hezké, že se zdržel," reagoval tehdy s úsměvem na nepřítomnost české legendy skotský tenista.

Teď však Ivana Lendla nezmínil ani v závěrečné děkovné řeči, čímž řadu fanoušků pořádně zaskočil. O to víc, že ještě před několika dny pěl na svého staronového kouče ódy.

Andy Murray s trofejí za vítězství na turnaji v ŠanghajiFoto Reuters

"Ivan má obrovské zkušenosti a mojí hru může posunout hodně dopředu. Jsem moc rád, že s ním můžu znovu spolupracovat  a těším se, že spolu dosáhneme dalších úspěchů."

Andy Murray vyhrál dvacet zápasů v řadě, prodloužit sérii se bude snažit na posledním turnaji roku na Turnaji mistrů v Londýně. Los mu do skupiny přiřadil ve skvělé formě hrajícího Marina Čiliče, Švýcara Stana Wawrinku a japonského tenistu Kei Nišikoriho .

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud