10. října 2016 • 20:53

Odhalené tenisové fígle. Kamery ukázaly Murrayho tajné zápisky

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Britský tenista Andy Murray si potřebuje během zápasu připomenout, co má na svého soupeře vlastně hrát. Anebo jak se chovat. Přesně k tomuto účelu používá světová dvojka rukou psané zápisky, které si nosí na kurt a ve volných chvílích mezi gamy v nich hledá potřebnou radu. Co však mělo být určeno jen očím trojnásobného grandslamového vítěze, teď spatřili všichni.



Současný kouč Andy Murrayho Ivan Lendl byl během své aktivní kariéry, pokud jde o taktickou stránku, velký pedant. Na své soupeře si vedl podrobné zápisky, které se zabývaly i takovými detaily, jako kam směřuje soupeřovo druhé podání za stavu 30:40 a podobně. A jak se zdá, v podobném duchu kráčí i jeho svěřenec.

Devětadvacetiletý tenista se netají tím, že si píše o soupeřích poznámky o jejich slabinách a silných stránkách. Nechybí ani různá motivační hesla a zásady, kterými se snaží řídit. A je celkem jasné, že tyto informace jsou určené pouze jemu.

Čím se Andy Murray řídí na kurtu?Foto twitter.com

Už jednou se mu toto tajemství nepodařilo zachovat, když během loňského turnaje v Rotterdamu zapomněl své poznámky na lavičce. Toho média využila a za pár minut si mohli taktické pokyny přečíst čtenáři na sociálních sítích.

Od té doby je dvojnásobný wimbledonský vítěz opatrnější, ale přesto ani tentokrát dotěrnému oku kamery jeho instrukce neunikly. Osudným, pokud jde o nechtěnou popularitu, se mu stal finálový zápas turnaje v Pekingu proti Bulharu Dimitrovovi, který vyhrál 6:4, 7:6.

Během utkání si jako pokaždé pečlivě uschoval své poznámky do tenisové tašky, do které během střídání stran nahlížel, aby si osvěžil svůj pečlivě připravený plán. Ani toto opatření však nezabránilo tomu, aby oko kamery do pootevřeného bagu nahlédlo. Ostatní již byla záležitost několika minut.

Andy Murray se rozčiluje po zkaženém úderuFoto EPA

A co si tedy fanoušci mohli ze soukromí britského tenisty dovědět?
- útoč na jeho druhý servis;
- nenech ho (Dimitrova) diktovat hru forhendem;
- pozor na jeho čopované údery;
- připrav si pozici pro útok do jeho bekhendu;
- koncentruj se;
- buď v klidu a hlavně dýchej;

A možná právě poslední poznámka přišla na popud Ivana Lendla, který se snaží, aby britský tenista dostal své emoční výbuchy na kurtu pod kontrolu. Zatím se mu to daří se střídavými úspěchy. Ve finálovém mači v hlavním městě Číny však tato metoda zafungovala.

Andy Murray si díky vítězství na turnaji v Pekingu připsal pátý triumf v sezoně, celkově pak už čtyřicátý. S jakými motivačním instrukcemi vyrazí do závěrečného podniku na Turnaji mistrů, se však fanoušci už asi nedoví.

MURRAYHO HLAVNÍ ZÁSADY NA KURTU

Dostaň ze sebe to nejlepší;

Buď rychlý na nohou;

Diktuj tempo hry;

Soustřeď se na každý bod;

Snaž se soupeře držet na základní čáře;

Soustřeď se na svůj servis;

Diktuj výměny od základní čáry;

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud