Pavel Novotný
19. prosince 2016 • 21:30

"Nejklikanější" tenistky roku: Mezi elitou je Plíšková i marná Kanaďanka

Vstoupit do diskuse
0
  • Které tenistky vzbudily mezi fanoušky největší zájem?Které tenistky vzbudily mezi fanoušky největší zájem?FOTO: sport

    Na kurtu jsou ve většině zápasů nezastavitelné, u přízně fanoušků to však mají často těžší než na dvorci. Kromě zájmu televizních společností a dalších médií rozhoduje o oblíbenosti hráčů i hráček i to, kolikrát se jejich jméno objeví v internetových vyhledávačích. Podívejte se na deset tenistek, které si v tomto ohledu vedly v roce 2016 nejlépe. Neztratily se ani české hvězdy.

  • 10. Viktoria Azarenková (Bělorusko)

    Viktoria Azarenková je těhotnáFoto profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 13.

    Ve své zemi patří k nejpopulárnějším postavám nejen mezi sportovci. Viktoria Azarenková už byla světovou jedničkou, dvakrát dominovala na Australian Open. S kariérou se na čas rozloučila po letošním French Open, kde vypadla v prvním kole. Důvod? Těhotenství. V pondělí na sociálních sítích oznámila narození svého prvního potomka. "Je to jízda, těhotenství si užívám. Ale k tenisu se chci určitě vrátit," psala  Azarenková.

  • 9. Monica Puigová (Portoriko)

    Monica PuigováFoto profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 32.

    Jeden turnaj a portorické tenistce Monice Puigové se změnil život. Do té doby sice kvalitní, nicméně nijak zvlášť vyčnívající hráčka patřila "jen" do skupiny budoucích nadějí. Šokujícím vítězstvím na olympiádě v Riu se však navždy zapsala do dějin nejen své země.

    Od té doby se však třiadvacetiletá hráčka hledá a ze svých výkonů v Brazílii předvádí jen minimum. Přesto jí senzační tažení v Riu zařadilo mezi nejpopulárnější tenistky sezony 2016.

  • 8. Karolína Plíšková (Česko)

    Karolína Plíšková zvládla vypjatou koncovku skvěleFoto profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 6.

    Rok, na který nikdy nezapomene, má za sebou Karolína Plíšková. Fedcupový titul, finále US Open, vítězství na pěti podnicích a posun na šesté místo světa. Navíc se rodačka z Loun stala českou jedničkou, když na trůnu vystřídala Petru Kvitovou.

    Svoji krajanku porazila i v pomyslném žebříčku popularity, dvojnásobná wimbledonská šampionka skončila "až" na šestnáctém místě.

    Obě dvě nejlepší české tenistky navíc na konci roku pořádně rozhýbaly i tenisové zákulisí, když si "prohodily" trenéry. Karolínu Plíškovou povede bývalý kouč Kvitové David Kotyza, na uvolněné místo vedle fulnecké rodačky pro změnu usedle Jiří Vaněk.

  • 7. Johanna Kontaová (V. Británie)

    Johanna KontaováFoto profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 10. 

    Velká Británie zažila opravdu povedený rok. Ve dvouhře kraluje Andy Murray, ve čtyřhře spolu s Brazilcem Soaresem jeho bratr Jamie a v ženském žebříčku se mezi elitu zařadila Johanna Kontaová.

    Pětadvacetiletá tenistka o sobě dala pořádně vědět už na Australian Open, kde si zahrála semifinále, ve Stanfordu se dočkala i svého premiérového titulu na okruhu WTA, když ve finále porazila Venus Williamsovou.

  • 6. Eugenie Bouchardová (Kanada)

    Eugenie BouchardováFoto profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 46.

    Strach z ní opravdu nejde. Kanadská hvězdička Eugenie Bouchardová může na svoji slávu, kdy byla pátou hráčkou světa, jen vzpomínat. Jedné z nejkrásnějších tenistek na okruhu se vůbec nedaří, i díky zdravotním problémům se propadla na konec první padesátky. Marně hledala formu i na grandslamech, kde se dostala nejdále do třetího kola.

    Pokud však jde o aktivitu na sociálních sítích, patří na absolutní vrchol. Instagram v hojné míře zásobuje fotkami z dovolené a vždy přitom nezapomene upozornit na své křivky. A že tato taktika u fanoušků funguje, potvrzuje její šestá příčka, pokud jde o nejvyhledávanější tenisové jméno končícího roku. 

  • 5. Garbiňe Muguruzaová (Španělsko)

    Garbiňe MuguruzaováFoto profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 7.

    Senzačně vyhrála French Open, když ve finále zkazila sen o 22 grandslamovém titulu Sereně Williamsové. Její jméno zaplnilo stránky všech tenisových a sportovních periodik a dle mnohých je jen otázkou času, kdy bude Garbiňe Muguruzaová světovou jedničkou.

    Kromě semifinále v Indian Wells se však rodačce z Venezuely zbytek roku nijak zvlášť nepovedl. A když vynecháme zmiňovanou Paříž, nevedlo se jí ani na grandslamech.

    Třetí kolo v Austrálii a druhá ve Wimbledonu a US Open nemůžou být pro třiadvacetiletou tenistku důvodem ke spokojenosti. U fanoušků se však těší obrovské  popularitě. Více příznivci vyhledávali již jen čtyři hráčky.

  • 4. Agniezska Radwaňská (Polsko)

    Radwaňská první set proti Karolíně Plíškové urvala pro sebeFoto EPA

    NA ŽEBŘÍČKU: 3.

    Téměř přesně kopíruje své umístění na žebříčku WTA s pomyslnou pyramidou popularity Agnieszka Radwaňská. Nenápadná Polka se už řadu let drží mezi nejlepšími, k dokonalosti jí snad chybí jen grandslamový titul. Několikrát byla v semifinále, jednou ve finále, na trofej z turnajů velké čtyřky si však nikdy nesáhla.

    Svoji popularitu však tichá bojovnice podstatně zvedla nejen svými výbornými výkony na kurtu, ale i sérií fotek, kde pózuje v sexy pózách v bazénu obklopená jen tenisovými míčky. Především je však skvělou tenistkou, která vyhrála dvacet turnajů a na okruhu si viděla 26 milionů dolarů. Navíc v 27 letech má velkou část kariéry ještě před sebou.

  • 3. Simone Halepová (Rumunsko)

    Simone Halepová na returnuFoto Reuters

    NA ŽEBŘÍČKU: 4.

    Pro řadu fanoušků ale i tenisových odborníků se mezi absolutní elitou drží trošku překvapivě i rumunská tenistka Simone Halepová. Drobná rodačky z Constanty má svoji hru založenou podobně jako Radwaňská na skvělé fyzické kondici a nezdolné vůli.

    Poprvé o sobě dala výrazněji vědět v době, kdy jí moc lidí úspěšnou tenisovou kariéru nepředvídalo. Nechala si totiž zmenšit prsa, která jí způsobovala bolesti zad a stála za řadou dalších zdravotních problémů.

    I Halepová zatím čeká na grandslamový titul, letos si zahrála na turnajích velké čtyřky dvě čtvrtfinále - ve Wimbledonu a na US Open.

  • 2. Serena Williamsová (USA)

    Serena WilliamsováFoto profimedia.cz

    NA ŽEBŘÍČKU: 2.

    Přišla o místo světové jedničky, na prvním místě není ani pokud jde o nejvyhledávanější jméno roku 2016. Serena Williamsová přesto může považovat sezonu 2016 za úspěšnou. Ve Wimbledonu vyrovnala 22. grandslamovým titulem rekord Steffi Gráfové, na US Open jí však sen o dalším přervala v semifinále Karolína Plíšková.

    Sezona 2017 se může stát její poslední. Cíl však má pětatřicetiletá legenda jasně daný. Pokud se jí povede získat ještě jeden grandslamový titul, osamostatní se na prvním místě, pokud jde o počet grandslamových titulů. A to je pro americkou legendu obrovská motivace.

  • 1. Angelique Kerberová (Německo)

    Angelique Kerberová na returnuFoto EPA

    NA ŽEBŘÍČKU: 1.

    Sezona 2016 patřila Angelique Kerberové. Jednoznačně. Němka s polskými kořeny vyhrála Australian Open, US Open Open, ve Wimbledonu byla ve finále, nevyšla jí jen Paříž, kde skončila v prvním kole. Brzy devětadvacetiletá tenistka je považována za "živou zeď", na které se soupeřky doslova vymlátí.

    Dvakrát se o tom v letošním roce ve finále grandslamu přesvědčila Serena Williamsová, na US Open pak i Karolína Plíšková. Úspěchy na dvorci však obrovsky zvedly i její popularitu, pro plachou rodačku z Brém byl letošní rok průlomový ve všech směrech.

    A jak jsou na tom další známá jména sezony 2016? Hvězda Turnaje mistryň a současná pátá hráčka světa Dominika Cibulková skončila až 13. což je dáno pochopitelně tím, že svůj největší úspěch získala na posledním klání roku, dopingová hříšnice Maria Šarapovová skončila o dvě místa před ní. A další Češky? Kvitové patří šestnáctá příčka, Strýcové pak 28.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud