18. února 2018 • 17:00

Federerova cesta za 97. titulem: Dimitrov vzdoroval 56 minut, uhrál čtyři gamy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švýcarský tenista Roger Federer korunoval návrat do čela světového žebříčku triumfem na turnaji v Rotterdamu. Dvacetinásobný grandslamový šampion porazil v dnešním finále druhého nasazeného Bulhara Grigora Dimitrova 6:2, 6:2 a získal 97. titul v kariéře.



"Tohle je rozhodně jeden z těch týdnů, na které v životě nezapomenu. Je to neuvěřitelné, že jsem získal 97. titul a dostal se zpět na místo jedničky. Na tomhle jsem tvrdě pracoval," řekl po finále rodák z Basileje.

Šestatřicetiletý Federer, jenž se v pondělí oficiálně stane nejstarší světovou jedničkou v historii, si návrat na tenisový trůn po pěti letech zajistil už účastí v semifinále. Postup do finále a zisk titulu byl pro Švýcara příjemným bonusem, letošní neporazitelnost prodloužil už na 12 zápasů.

V letech 2004 až 2012 strávil Federer v čele žebříčku celkem 302 týdnů. Nyní rekordní bilanci minimálně o čtyři týdny vylepší, podle serveru ATP má totiž Švýcar jistotu, že ho do 18. března nemůže žádný ze soupeřů ohrozit.

Federer, jenž v Rotterdamu triumfoval už v letech 2005 a 2012, neměl ve finále s Dimitrovem mnoho práce. Bulharskému soupeři, kterému momentálně patří v pořadí ATP páté místo, nenabídl ani jednu šanci na brejk a za 56 minut vyhrál i sedmý vzájemný zápas.

"Čekal jsem, že to bude dneska těžké. Takovýhle výsledek jsem nečekal. Ale vypadal, že se trochu trápí, a já se na nic neohlížel," konstatoval Federer. Soupeře, jenž si před lety vysloužil jako slibný talent přezdívku "Baby Fed", od začátku dostal pod tlak a celkem zahrál 15 vítězných míčů.

"Odehrál jsem tu výborný první zápas a výborný poslední zápas. Mezitím to byl boj a nervák - dostat se na místo jedničky, zvládnout vlastní očekávání i nervy. Ale ten tlak jsem ustál," oddechl si Federer.

Dvouhra - finále:

Federer (1-Švýc.) - Dimitrov (2-Bulh.) 6:2, 6:2.

Čtyřhra - finále:

Herbert, Mahut (3-Fr.) - Marach, Pavič (2-Rak./Chorv.) 2:6, 6:2, 10:7.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud