Jan Jaroch
Premium
10. března 2018 • 14:00

Kondiční kouč Všetíček: Plíšková jako Chára. Na kurtu bude tančit

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karolína Plíšková chodí na svých dlouhých nohách jak na chůdách. S jejími 186 centimetry je pohyb po tenisovém kurtu problematický. Nyní se však dostala do rukou machrovi, jenž svede zázraky. Kondiční trenér Marek Všetíček (53 let), průkopník fyzické přípravy v tenise s třicetiletou praxí, už vyhrál grandslam s Petrem Kordou, za devět měsíců spolupráce připravil na druhý wimbledonský triumf Petru Kvitovou. A menší cíle si neklade ani se současnou světovou pětkou. Plíškovou hodlá naučit po kurtu tančit a z jejího pohybu udělat v zápasech přednost.



Ve srovnání s kauzou odvolaného trenéra fotbalové Sparty Andrey Stramaccioniho proběhla tahle noticka skoro bez povšimnutí. Zvěst o tom, že Karolína Plíšková najala Marka Všetíčka, se může ale ukázat jako zásadní zpráva pro celý český sport. Pokud někdo může pomoci slečně z Loun splnit si grandslamový sen, je to tenhle expert přes kondici.

Mají za sebou seznamovací týden, po kterém Všetíček zareagoval stejně jako ti, co Plíškovou nejdřív neznali osobně. Je překvapený z toho, jakou je fajn holkou, mnohem podstatnější je pak vůle a ctižádost, kterou z ní cítí.

„Takhle se poznají výjimeční sportovci od průměru,“ líčí Všetíček, jenž při testech zjistil, že má tenistka ve svalech rychlostní vlákna, jen je musí umět používat. A také by ji rád viděl obalenou o dvě až tři kila svaloviny víc.

V listopadu jste po šestnácti letech skončil s Radkem Štěpánkem. Nyní se vracíte do tenisu. Váhal jste nad nabídkou od Karolíny dlouho?
„Ne. Je to nabídka z těch nejvyšších sfér, které si vážím. Jsem přesvědčený, že může vyhrát grandslam a vrátit se tam, kde už byla, tedy na první místo světa.“

Obnovujete staré spojenectví, s tenistčiným trenérem Tomášem Krupou se znáte léta, pracovali jste společně pro Štěpánka.
„To rozhodovalo hodně. S Krupíkem jsem trénoval Radka pět let, známe se, rozumíme si, máme stejné názory. Vím, že Tomáš je týmový hráč a to je pro spolupráci obrovská výhoda. Když jsem s ním teď poprvé přišel na kurt, jako by pauza deset let, co jsme spolu nedělali, neexistovala. Měli jsme už i týmovou večeři s Marianem Jelínkem (mentálním koučem Plíškové), což je můj spolužák z fakulty. Znám jeho práci, on moji, takže tam by vše mělo taky hrát. Mám pocit, že jsme dobrý tým a jedeme na jedné lodi. Teď jde o to, abychom Karolínu zavezli tam, kam chce.“

To znamená ke grandslamovému titulu a zpět na první místo žebříčku.
„Je to obrovská výzva. Když si vezmu svoji kariéru, zažil jsem grandslamové vítězství Petra (Kordy), vítězství v Davis Cupu (se Štěpánkem) a příběh Petra Kordy, kdy byl druhý na světě a chyběl mu jeden zápas, aby se stal jedničkou. Věřím, že to by se v tomhle novém příběhu mohlo povést. Chtěl bych zažít tenhle pocit, který mi ještě chybí.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud