Pavel Novotný
23. března 2018 • 21:30

Konec královen? Návrat Sereny a spol. se nedaří, útočí nové hvězdy

Vstoupit do diskuse
0
  • Mezi tenisovou elitu se valí mladá krev. Jak se daří návrat Šarapovové či Sereně Williamsové?Mezi tenisovou elitu se valí mladá krev. Jak se daří návrat Šarapovové či Sereně Williamsové?FOTO: sport

    Rvou se, bojují a věří, že se stále udrží mezi nejlepšími. Věk či zdravotní problémy však zastavit neumí. Zatímco Roger Federer veškeré mýty o tenisovém důchodu bez slitování popírá, řada dalších už takové štěstí nemá. A platí to i mezi ženami. Jak je těžké udržet se mezi elitou navzdory pokročilému tenisovému věku nebo poté, kdy se na kurty vracejí po vynucené pauze, poznávají na vlastní kůži Serena Williamsová, Maria Šarapovová a mnohé další. A co hůř. Na jejich místa se už tlačí mladá generace, která nemá pro legendy pochopení. Podívejte se, které hvězdy se už pomalu loučí s kariérou a kdo je brzy může nahradit.

  • Maria Šarapovová - Darja Kasatkinová

    Maria Šarapovová

    věk
    : 30 let
    na žebříčku: 42. místo
    letošní bilance: 5:4

    Maria Šarapovová skončila v Indian Wells v prvním koleFoto Reuters

    Je jí teprve třicet let, stále může pořádně potrápit světovou špičku. Faktem ale je, že svůj comeback na kurty si po patnáctiměsíční vynucené pauze za doping představovala Maria Šarapovová jinak.

    V loňském roce sice vyhrála menší turnaj Tianjin v Číně, jinak však budí výkony pětinásobné grandslamové šampionky rozpaky. Bývalá světová jednička letos odehrála devět zápasů, jen pět z nich vyhrála a navíc se potýká s opakujícími se zdravotními problémy. Naposledy ji zdraví zradilo v Miami.

    "Doktoři mi našli v plicích vzduchovou kapsu na tři týdny zakázali lítat, dokud se to nespraví, vysvětlila tenistka svojí absenci.

    Darja Kasatkinová

    věk
    : 20 let
    na žebříčku: 11. místo
    letošní bilance: 13:7

    Darja KasatkinováFoto Reuters

    Blížící se možný konec Šarapovové? Rusko rozhodně smutnit nemusí. Už teď má totiž jasnou náhradu. Dvacetiletá Darja Kasatkinová je jedenáctou tenistkou světa a jedničkou své země. V minulém roce vyhrála svůj první turnaj v Charlestonu a každým měsícem je lepší a lepší.

    Letos si už střihla finále na silně obsazeném turnaji v Dubaji, byla v semifinále domácího klání v Petrohradě, ale hlavně bojovala, byť neúspěšně, o titul v Indian Wells.

    "Porazila jsem řadu výborných hráček, v ten pravý moment jsem byla schopná udělat správná rozhodnutí. Vyrostla jsem jako hráčka a to je pro mě nejdůležitější," říkala navzdory finálové porážce s Ósakaovou v Indian Wells rodačka z Togliatti a jedna z očekávaných hvězd.

  • Serena Williamsová - Catherine Bellisová

    Serena Williamsová

    věk: 36 let
    na žebříčku: -
    letošní bilance: 2:2

    Serena Williamsová gratuluje své přemožitelce Naomi ÓsakaovéFoto ČTK

    A další pomyslné střídání stráží v rámci jedné země se může uskutečnit mezi legendární šestatřicetiletou Serenou Williamsovou a osmnáctiletou Catherine Bellisovou.

    Třiadvacetinásobná grandslamová šampionka se na kurty vrací po více jak roční přestávce, během které přivedla na svět svého prvního potomka.

    Ani ona sama netuší, jak její návrat v pokročilém tenisovém věku může dopadnout. "Rozhodně to nebylo jednoduché, ale dobrý. Trochu jsem zchátrala, ale nevadí. Jsem na cestě a snažím se, co to jde," říkala po svém prvním vítězném zápase v Indian Wells nad Diasovou z Kazachstánu, Serena. Na turnaji nakonec došla do třetího kola, kde ji zastavila její sestra Venus.

    Už podstatně hůře se jí vedlo na následujícímm klání v Miami, kde navíc měla pekelnou smůlu. Los jí do prvního kola totiž přidělil v životní formě hrající Naomi Ósakaovou, která s bývalou světovou jedničkou zametla jasně 6:3, 6:2.

    Catherine Bellisová

    věk: 18 let
    na žebříčku: 44. místo
    letošní bilance: 12:7

    Catherine BellisováFoto Reuters

    Po Markétě Vondroušové je nejmladší tenistou elitní stovky, ale ve svých osmnácti letech i obrovským příslibem amerického tenisu. Catherine Bellisové patří 44. příčka, v srpnu loňského roku byla dokonce o devět míst výš.

    A letošní výsledky? V Sydney prošla přes kvalifikaci do osmifinále, v Dauhá si opět z kvalifikačních bojů zajistila účast ve čtvrtfinále. Mimochodem, ve druhém kole ve dvou setech zničila i Karolínu Plíškovou.

    Rodačka ze San Franciska patří dle odborníků k velkým hvězdám budoucnosti a nic na tom nemění ani fakt, že v prvním kole v Miami uhrála na bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou pouhé tři hry (3:6, 0:6).

  • Viktoria Azarenková - Naomi Ósakaová

    Viktoria Azarenková

    věk:28 let
    na žebříčku: 186. místo
    letošní bilance: 3:1

    Viktoria AzarenkováFoto Reuters

    V letech 2012 a 2013 ovládla Viktoria Azarenková Australian Open, stala se světovou jedničkou a zdálo se, že tenisový svět má na dlouhou dobu novou vládkyni.

    Zdravotní problémy, narození prvního potomka a následné soudní tahanice o syna se však na kariéře rodačky z Minsku velmi podepsaly. V loňském roce odehrála Azarenková jen turnaje na Mallorce a Wimbledonu, kariéru se tak pokouší restartovat do původní míry až letos.

    Prvním turnajem běloruské hvězdy bylo Indian Wells, kde skončila ve druhém kole vítězce US Open z minulého roku Sloane Stephensové. V Miami se jí zatím daří, po dvou výhrách je ve třetím kole.

    Azarenkové je sice pouhých 28 let, zda se jí však podaří navázat na své nejlepší období, zůstává ve hvězdách.

    Naomi Ósakaová

    věk: 20 let
    na žebříčku: 22. místo
    letošní bilance: 15:5

    Naomi ÓsakaováFoto Reuters

    Tenisová sezona má za sebou téměř jednu třetinu a japonská tenistka Naomi Ósakaová by si s přehledem zajistila účast na Turnaji mistryň. Letos si totiž stihla zahrát osmifinále Australian Open, čtvrtfinále v Dubaji, ale především triumf v Indian Wells!

    Cestou za životním titulem vyřadila Šarapovovou, Radwaňskou, Karolínu Plíškovou v semifinále světovou jedničku Simonu Halepovou a ve finále další supertalent - Rusku Darju Kasatkinovou.

    Náhoda? Zapomeňte. Na probíhajícím turnaji v Miami rozjetá Japonka na úvod vypráskala o šestnáct let starší Serenu Williamsovou 6:3, 6:2.

    "Měla jsem respekt a byla nervózní. Vždyť právě ona byla v dětství mým idolem a kvůli Sereně jsem začala hrát tenis," říkala hráčka, která se narodila v Ósace japonské matce a otci haitsko-amerického původu.

  • Agnieszka Radwaňská - Jelena Ostapenková



    Agnieszka Radwaňská

    věk:
    29 let
    na žebříčku: 32. místo
    letošní bilance: 8:6

    Radwaňská Petru Kvitovou v prvním setu jasně přehrála.Foto ČTK

    Tenisem si vydělala přes 27 miliónů dolarů a stala se jednou z nejúspěšnějších sportovkyň Polska. Přesto vždy zůstala těsně pod vrcholem. Na žebříčku byla v červenci roku 2012 na druhém místě, ve stejném roce si zahrála své jediné a neúspěšné grandslamové finále ve Wimbledonu.

    Ve svých 29 letech už rodačka z Krakowa zažívá ústup ze slávy. Vdala se a do popředí zájmu tenistky s nezničitelným fyzickým fondem se dostávají myšlenky na rodinu. Na svůj vytoužený grandsamový titul už asi nikdy nedosáhne, přesto může být s kariérou maximálně spokojená.

    Jelena Ostapenková

    věk: 20 let
    na žebříčku: 5. místo
    letošní bilance: 4:7

    Jelena Ostapenková předvedla ve finále vynikající výkonFoto Reuters

    Nikdo s ní nepočítal. Když v minulém roce nastupovala do French Open Jelena Ostapenková, vědělo se, že se jedná o nadějnou, nicméně zcela nezkušenou devatenáctiletou tenistku.

    Rodačka z Rigy však předvedla neskutečnou senzaci, když z pozice 48. hráčky světa celý turnaj vyhrála. Cestou vzala naděje například olympijské šampionce z Ria Puigové, zkušené Australance Stosurové, ve formě hrající Wozniacké, v semifinále Bacsinzské a ve finále po životním zápase i Halepové, která na svůj první grandslamový titul čeká dodnes. Mimochodem, jednalo se o vůbec první titul Ostapenkové v kariéře!

    O pár týdnů později přidala i čtvrtfinále ve Wimbledonu, do konce roku stihla Ostapenková vyhrát turnaj v Soulu a rok končila jako sedmá hráčka světa. Letošní sezona však bojovné Lotyšce tolik nevychází. Z jedenácti zápasů vyhrála jen čtyři.
     
    Mezi světovou elitu se derou i další včetně stále teprve osmnáctileté Češky Markéty Vondroušové, která se poprvé v kariéře dostala mezi elitní padesátku a navíc se může pyšnit primátem nejmladší tenistky v elitní stovce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud