8. března 2021 • 14:00

Djokovič překonal Federerův rekord, v čele ATP žebříčku je 311 týdnů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novak Djokovič překonal rekord Rogera Federera v počtu týdnů v čele žebříčku ATP. Třiatřicetiletý srbský tenista, který se od minulého týdne s o šest let starším Švýcarem o maximum dělil, je světovou jedničkou 311 týdnů. Petra Kvitová zůstala po titulu v Dauhá v pořadí WTA desátá. Český tenista Tomáš Macháč si po titulu na challengeru v Nur-Sultanu vylepšil maximum a ze 166. místa se posunul na 137. příčku.



Djokovič si první místo v předstihu pojistil díky obhajobě na Australian Open, kde zvítězil už podeváté. Celkově si připsal již osmnáctý grandslamový titul a od rekordu Federera se Španělem Rafaelem Nadalem, kteří mají shodně po dvaceti triumfech, ho dělí jen dva.

Vítěz celkem 82 turnajů proto také upravil svůj program v probíhající sezoně. „Teď, když jsem dosáhl historického prvního místa v počtu týdnů v čele žebříčku, bude to pro mne velká úleva, protože se budu naplno soustředit na grandslamy,“ řekl Djokovič po triumfu na Australian Open. „Moje cíle se teď trochu změní, což znamená, že upravím i svůj program,“ dodal.

Kvitová, která dnes slaví jednatřicetileté narozeniny, získala v Dauhá v sobotu 28. titul v kariéře, ale k posunu v žebříčku to nestačilo. V čele je nadále Australanka Ashleigh Bartyová, Karolína Plíšková je šestá.

V ATP žebřířku se po titulu na challengeru posunul Macháč. „Když jsem loni v únoru vyhrál první turnaj (challenger v Koblenzi), tak jsem byl v žebříčku okolo 350. místa a o rok později jsem na dohled sto třicítky. Vím, že žebříček je jen číslo a nejdůležitější je se pořád zlepšovat a výsledky pak přijdou,“ řekl na webu ATP dvacetiletý svěřenec Daniela Vacka.

Macháč si upevnil pozici aktuální české dvojky. Jedničkou je Jiří Veselý, 68. hráč dvouhry ATP. Za Macháčem je Lukáš Rosol na 186. místě.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud