Jan Jaroch
7. března 2021 • 13:15

NEJ tituly Kvitové: brutální i vydupaný z popela, čeština v Anglii dojala svět

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
  • Jako 18letá novicka vyhrála Petra Kvitová turnaj v Hobartu, dvakrát dobyla Wimbledon, po návratu na kurty v Birminghamu dojala celý tenisový svět. Jaké jsou její NEJ triumfy?Jako 18letá novicka vyhrála Petra Kvitová turnaj v Hobartu, dvakrát dobyla Wimbledon, po návratu na kurty v Birminghamu dojala celý tenisový svět. Jaké jsou její NEJ triumfy?FOTO: Profimedia.cz

    V rodném Fulneku se chystá síň slávy Petry Kvitové. Poputují do ní trofeje zdejší hvězdy a bude to velké stěhování. Vždyť na WTA Tour zapsala celkem osmadvacet triumfů. Jen devatenáct tenistek v dějinách vítězilo ve větší míře, z českých rodaček pouze nedostižná Martina Navrátilová (167 titulů). Jaké zářezy se nejvíc blyští ve sbírce PK, kterou otevřela jako osmnáctiletá urostlá slečna v dalekém tasmánském Hobartu?

  • Nejzvláštnější titul

    Tasmánský Hobart je tradičním dějištěm generálky na Australian Open. Nepatří k úplně populárním destinacím, tak moc vždy fouká na ostrově ležícím jižně od Melbourne. V roce 2009 to nebyla jediná zvláštnost. O titul se tam střetly dvě české tenistky – Iveta Benešová a teprve osmnáctiletá mladice Petra Kvitová.

    Spaly spolu na jednom pokoji, měly i společného trenéra Davida Kotyzu, který tehdy novicku Kvitovou přijal na zkoušku do týmu. Brzy však začalo být jasné, komu patří budoucnost. Kvitová v prvním finále kariéry na WTA Tour zvítězila 7:5, 6:1 a krajanka po zápase žertovala, že ji nepustí na pokoj. Trpěl i Kotyza, který zápas nesledoval a raději se procházel v přilehlém lesíku. Aby mu obě holky hrály ve finále, to zná jenom starej Williams, vtipkovali jeho kolegové.

    Petra Kvitová v osmnácti letech nastoupila ve finále v Hobartu proti parťačce Ivetě BenešovéFoto Profimedia.cz

  • Nejvyčekanější titul

    Necelých 23 měsíců, od dubna 2019, čekala Kvitová na osmadvacátý titul kariéry. Tak dlouhá proluka byla mezi halovým triumfem v antukovém Stuttgartu, kde pořadatelé odměňují vítězky novým autem, po poslední víkend v Dauhá. Pokud vynecháme pauzu mezi prvním a druhým titulem (rovné dva roky), kdy se PK teprve drala do špičky, je poslední triumf z Kataru tím nejvyčekanějším. Přišel v nejisté době pandemie, kdy je nouze o pracovní příležitosti.

    Česká tenistka si to dobře uvědomovala a přiznala, že si ho bere víc k srdci než jiné. „Situace ve světě je hrozně těžká, když jsem byla v Česku a viděla, jak všichni bojují s covidem, nemocnice jsou plné a lidé ztrácejí blízké a práci, není jednoduché to poslouchat... Proto jsem strašně ráda, že máme šanci hrát. Vím, kolik práce s tím pořadatelé mají, ani jsme tu nemuseli být, nemuseli jsme hrát. Tím spíš si toho vážím.“

    Úžasná Kvitová ovládla Dauhá! Slaví 28. titul v kariéře
    Video se připravuje ...

    2018. Radost po vítězství nad Američankami. Se Šafářovou slaví Barbora Krejčíková, trenér a kapitán Petr Pála, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Petra Kvitová.
    2018. Radost po vítězství nad Američankami. Se Šafářovou slaví Barbora Krejčíková, trenér a kapitán Petr Pála, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Petra Kvitová.

  • Nejpřelomovější titul

    V All England Clubu se píše historie, ze skvělých hráček se stávají nezapomenutelné legendy. Kvitová mezi ně vstoupila v jednadvaceti letech a vůbec si neuvědomovala, co se s ní i kolem ní děje. Když ve finále proti Marii Šarapovové vypálila eso na téčko a zavřela zápas, jednou pro vždy se jí změnil život. Do té doby byla nadějnou copatou sečnou z prostějovského bytu 2+KK, jež jezdila sponzorskou škodovkou, za přítele měla šestnáctiletého tenistu (Adama Pavláska) a na tiskovkách mluvila hodně nedokonalou angličtinou. Najednou z ní byla grandslamová šampionka, vítězka největšího turnaje planety.

    „Všichni kolem mě byli víc omráčení než já sama. Když jsem viděla ze záznamu, jak moji trenéři, rodiče, bráchové a mnozí další skáčou metr do vzduchu, až mě to překvapilo. Já to vzala tak s nadhledem, jakoby se vlastně nic moc velkého nestalo,“ vzpomínala později. Ale stalo se... Což zjistila po pár dnech i sama. „Po čtrnácti dnech jsem šla poprvé na internet, teď jsem tam viděla záplavu oslavných článků a říkám si: Tak to zase rychle zavřu, to je moc. Přišlo mi, že si čtu o někom jiném, že to nejsem já. Co všichni blbnou, vždyť to byl jen jeden turnaj. Tehdy jsem netušila, jak moc se mi změní život. Z poměrně neznámé holky jsem se přes noc stala slavnou.“

    Euforie Petry Kvitové po jejím prvním triumfu ve slavném Wimbledonu...Foto Profimedia.cz

  • Nejdojemnější titul

    Kdekomu ukápla slza, když v roce 2017 na travnatém podniku v Birminghamu sledoval, jak Petra Kvitová přijímá protáhlou stříbrnou mísu. Vždyť tehdy šlo jeden z největších příběhů světového sportu. Pět měsíců po přepadení, při němž málem přišla o prst na levé ruce, byla oblíbená Češka zpět mezi šampionkami. Vyhrála už druhý turnaj po comebacku! Myslíte, že je to normální? otočila se během děkovačky ke svým trenérům Jiřímu Vaňkovi a Davidu Vydrovi.

    Místo anglicky hovořila česky, ale to jí každý odpustil. Pak dojatě tvrdila: „Protloukla jsem se v životě velice obtížnou dobou. Snažila jsem se, abych se uzdravila a mohla normálně hýbat prsty. Musela jsem hodně dřít, abych se mohla vrátit na kurty. Že se mi to povedlo a ještě jsem dokázala vyhrát turnaj, to je něco naprosto výjimečného. Ale pořád tvrdím, že jsem nedřela, abych se jen zúčastnila. Chci ze sebe dostat to nejlepší a sbírat dál trofeje,“ líčila, když ve třech setech zdolala Ashleigh Bartyovou.

    SESTŘIH: Kvitová slaví! V Birminghamu ovládla finále a došlo i na slzy
    Video se připravuje ...

  • Největší šichta

    Do téhle sebevražedné kombinace by už dnes Petra Kvitová asi nešla. Roku 2018 ale jela na autopilota. V jarní Stromovce vyhrála domácí WTA turnaj, kde se točila řada známých a byla centrem pozornosti. To hladí po duši, ale také bere energii. Po víc než dvouhodinovém finále s Rumunkou Mihaelou Buzarnescuovou sotva tahala nohy, přesto se rozhodla skočit na letadlo a přesunout se do Madridu. Tam, na jednom z největších turnajů roku, předvedla absolutní vypětí. Byla v tak ohnivé formě, že nepřestávala vítězit. Vyhrála 11 zápasů za 12 dní. Na kurtu strávila celkem 17 hodin a 40 minut. A všeříkající tečkou byl finálový masakr s Kiki Bertensovou.

    „Už vůbec nemůžu, zkolabuju.“

    „Nezkolabuješ! Jsi největší bojovnice na světě, tohle dokážeš. Srdce to dokáže. Musíš vydržet. Každý balon.“ Tak vypadala rozmluva Kvitové s trenérem Jiřím Vaňkem v žáru madridské finálové bitvy. Titul z arény Caja Magica byl na krev, proti Bertensové dřela 2 hodiny a 52 minut, než triumfovala 7:6 (6), 4:6, 6:3. Dodnes jde o její nejdelší finále, které krásně podtrhlo její double.

    2018. Čtrnáctizápasová série bez porážky, pět titulů WTA. Tenhle rok byl pro Kvitovou velmi úspěšný. Trofeje, se kterými pózuje fotografům Sportu, získala v Petrohradě a Dauhá.Foto archiv deníku Sport

  • Nejčastější loviště

    Kdekdo zatlačil slzu, když v roce 2018 proběhl poslední ročník Connecticut Open, oblíbeného podniku v kampusu slavné univerzity Yale. A turnajovou licenci získali Číňané. Stran newyorského shonu se zde pravidelně připravovaly tenistky na US Open a Kvitové domácká atmosféra ohromně svědčila. Mezi lety 2012 a 2015 tam postoupila čtyřikrát za sebou do finále, z nichž vytěžila tři tituly. Spolu s antukovým Madridem (taktéž tři tituly), kde míče ve velké nadmořské výšce pěkně létají, jde o její nejúspěšnější turnaj.

    Petra Kvitová si před US Open oblíbila Connecticut Open, v roce 2015 ta ve finále porazila parťačku Lucii ŠafářovouFoto Profimedia.cz

  • Nejcennější titul

    Jednou to může být náhoda. Ale podruhé? To už musí v člověku skutečně něco být. Přesně to si Kvitová dokázala, když v roce 214 podruhé zvítězila ve Wimbledonu. Tenhle titul je jejímu srdci nejbližší, definitivně na něm zahnala vlastní pochyby. Wimbledon 2011 byl přeludem, přišel příliš brzy, jakoby ani neodpovídal reálným možnostem a výkonnosti Kvitové. I proto po něm dostala tak naloženo. Rvala se s novou identitou favoritky jako mládě v tlupě dospělých lvic. Ale z krizí vyšla silnější, odolnější.

    „Tenhle titul je vydupaný z popela,“ řekl tehdy její kouč David Kotyza. V roce 2011 šlo o bezstarostnou jízdu, po třech letech vyhrála Wimbledon jako skutečná hvězda od prvních míčků turnaje. V každém ze sedmi zápasů byla favoritkou, v každém přemohla soupeřku i velká očekávání. Během londýnské jízdy vyřadila tři krajanky (Hlaváčková, Strýcová, Šafářová), přežila brutální přestřelku s Venus Williamsovou a ve finále naprosto zdemolovala za 55 minut kanadskou krasotinku Eugenii Bouchardovou 6:3, 6:0. „Titul z  roku 2011 je nezapomenutelný, ale tenhle je pro mě cennější, protože všechny zkušenosti, které jsem za poslední tři roky udělala, nebyly vždy lehké. I proto si teď víc uvědomuju, co jsem dokázala.“

    Stříbrný talíř s chutí políbila.Foto Michal Beránek (Sport)

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud