21. března 2022 • 07:09

Nadalova série vítězství skončila, v Indian Wells získal titul Fritz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Američan Taylor Fritz zdolal ve finále prestižního turnaje v Indian Wells navzdory zraněnému kotníku Rafaela Nadala 6:3, 7:6 a získal druhý titul v kariéře. Španělský tenista prohrál poprvé v sezoně po sérii 20 vítězství a čtvrtou trofej roku 2022 nezískal.



Čtyřiadvacetiletý Fritz vybojoval na turnaji přezdívaném pátý grandslam největší úspěch dosavadní kariéry. Dosud jediný titul získal v roce 2019 na podniku kategorie ATP 250 v Eastbourne. Posledním Američanem, který ovládl turnaj Masters, byl John Isner v Miami v roce 2018.

Fritz si přitom při rozcvičce před zápasem zhoršil zranění kotníku, který si podvrtl v semifinále proti Andreji Rubljovovi, a celý jeho tým včetně trenéra Paula Annaconeho mu doporučoval, aby do finále nenastoupil. „V životě jsem nezažil větší bolest. Moje emoce před finále byly jako na horské dráze. Od myšlenky, že není možnost, jak bych mohl hrát, přes všechny ty procedury na kotníku, a že jsme toho zkusili spoustu. A pak jsem nastoupil a vůbec mě to neomezovalo,“ řekl po vítězství dojatý Fritz.

Ani Nadal nebyl ve finále zcela fit. Poté, co úvodní sadu z manka 0:4 už nezachránil, si mezi sety vyžádal ošetření. Souboj se poté vyrovnal, ve zkrácené hře měl ale opět navrch Fritz a premiérový start ve finále Masters po dvou hodinách a pěti minutách ukončil při druhém mečbolu.

Pětatřicetiletý Nadal mohl v kalifornské poušti získat čtvrtý a celkově už 37. titul Masters, kterým by se na prvním místě historických tabulek vyrovnal Novaku Djokovičovi. I tak ale má za sebou životní vstup do sezony, v níž už získal tři trofeje. Před rekordním triumfem na Australian Open vyhrál přípravný turnaj v Melbourne a poté přidal i výhru v Acapulcu. Z následujícího turnaje v Miami se už dříve odhlásil, aby se připravil na antukovou část sezony.

Šwiateková díky prvenství světovou dvojkou

Polská tenistka Iga Šwiateková porazila ve finále turnaje v Indian Wells Řekyni Marii Sakkariovou za hodinu a dvacet minut 6:4, 6:1 a v pondělním vydání žebříčku se posune na druhé místo za Australanku Ashleigh Bartyovou. Dvacetiletá vítězka předloňského French Open získala pátý titul na okruhu WTA.

V prvním setu měly obě hráčky problém udržet vlastní servis: Šwiateková jej ztratila třikrát, Sakkariová dokonce čtyřikrát včetně desátého gamu, v němž Polka proměnila třetí setbol. Druhá sada už byla jednoznačnou záležitostí, od stavu 1:1 vyhrála Šwiateková pět her za sebou a tím i celý turnaj přezdívaný pátý grandslam.

Finále v kalifornské poušti bylo reprízou semifinálového souboje z únorového turnaje v Dauhá, kde Šwiateková poprvé v kariéře Sakkariovou porazila a získala titul. Dnes si turnajová trojka připsala jedenácté vítězství v řadě a vzájemnou bilanci upravila na 2:3.

Tenisový turnaj mužů a žen v Indian Wells (tvrdý povrch):

Muži (dotace 9,554.920 dolarů), dvouhra - finále:
Fritz (20-USA) - Nadal (4-Šp.) 6:3, 7:6.

Ženy (dotace 8,369.455 dolarů), dvouhra - finále:
Šwiateková (3-Pol.) - Sakkariová (6-Řec.) 6:4, 6:1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud