25. června 2022 • 20:30

Kvitová na trávě slaví: víc titulů má jen Serena, znamení před Wimbledonem

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na tenhle den čekala víc než rok, Petra Kvitová poprvé od loňského Dauhá ovládla turnaj WTA. Ve finále v Eastbourne nedala šanci obhájkyni titulu a Lotyšku Jelenu Ostapenkovou přehrála 6:3, 6:2. Na trávě vyléčila chmury z dosavadního průběhu sezony, zapsala už 29. titul kariéry a před startem Wimbledonu navnadila sebe i fanoušky. Dosud totiž platilo, že když bodovala v grandslamové generálce na jihu Anglie, skončilo to v All England Clubu památnou jízdou za ikonickým stříbrným talířem.



Už 13 let sbírá trofeje na tenisovém okruhu WTA. Poprvé slavila Petra Kvitová v roce 2009 v Hobartu, v sobotu zapsala 29. titul ve dvouhře. V tomto časovém rozmezí získala víc turnajových vavřínů pouze americká legenda Serena Williamsová (41). 

Dvaatřicetiletá Češka naposledy ovládla začátkem loňského března podnik v Dauhá, na další úspěch čekala téměř 16 měsíců. V první polovině sezony se na kurtu víc trápila, než radovala. Čtvrtfinálové účasti v Dubaji a v Miami byly slabou útěchou a dokonce opustila elitní třicítku světového žebříčku.

V grandslamové Paříži, kde prohrála ve 2. kole, však dvojnásobná wimbledonská šampionka prozradila, že příprava směřuje k zelenému povrchu. Vyplatilo se a mohla znovu pózovat s pohárem.

V Eastborune se zlepšovala zápas od zápasu. Po cenné semifinálové výhře nad rozjetou Brazilkou Beatriz Haddad Maiaovou (7:6, 6:4) ztratila ve finále pouze pět gamů. Výkonem připomněla své nejslavnější časy.

Wimbledon bez mužské jedničky a bodů, zato s nejvyššími odměnami. Uspějí Češky?
Video se připravuje ...

„Jsem ráda, že se to podařilo a máme konečně z této sezony nějakou trofej. Naposledy jsem zde ve finále prohrála, ale tentokrát jsem šťastnější,“ vzpomněla na rok 2011. Tehdy padla ve finále s Francouzkou Marion Bartoliovou, pak přejela do nedalekého Londýna a v All England Clubu se zapsala do tenisové historie.

„Wimbledon je ale jiný turnaj, odlišný týden. V tenise je to velmi složité, musíte zapomenout na to, co bylo a soustředit se, co bude dál,“ vyprávěla. Že touto schopností vytáhlá Češka disponuje, ovšem potvrdil i rok 2014, kdy na jihu Anglie postoupila čtvrtfinále. Dosud tedy platil vzorec: solidní generálka v Eastborune = vítězství Kvitové ve Wimbledonu.

Poslední hráčkou, která vyhrála v Eastbourne a ve stejném roce triumfovala v All England Clubu, byla Jana Novotná v roce 1998. „Vždycky je příjemné si na Janu vzpomenout. Měla tolik skvělých zápasů, nejen tady, ale i ve Wimbledonu,“ řekla Kvitová na adresu krajanky, která zemřela v roce 2017 ve věku 49 let.

V sobotu to byla česká jízda od prvního míče finálového zápasu. Jelena Ostapenková působila nejistě a nechtěně si ustlala na zeleném pažitu. Především ale kupila chyby. Lotyšská střelkyně musela už za stavu 2:5 odvracet setboly. Česká levačka si následně si dominantně podržela servis čistou hrou a sadu ovládla poměrem 6:3.

„Jelena tady na trávě hraje dobře, byla obhájkyně titulu, takže jsem čekala rychlou, agresivní hru, kterou opravdu předváděla,“ vyprávěla Kvitová.

Ve třetímu gamu druhé sady získala brejk a v následující hře odvrátila pět brejkbolových šancí Lotyšky. Pak se dostala k double breaku a o vítězce nebylo pochyb. „Věděla jsem, že musím tlačit zejména na její druhé podání. Šla jsem do toho, hrála agresivně od prvního míče, aby neměla čas na svoji hru,“ řekla Kvitová o taktice.

Stejně jako v předchozích dvou zápasech neztratila jediný servis, pomohla si sedmi esy a finále ukončila po hodině a 18 minutách. Pro nedělní cestu do Londýna si tak do tašky přibalí stříbrný pohár. Svěřenka kouče Jiřího Vaňka se v 1. kole Wimbledonu, který startuje v pondělí, utká s Italkou Jasmie Paoliniovou, jež za posledních pět sezon nevyhrála na trávě jediný zápas.

„V neděli nám naštěstí volný den, takže doufám, že si večer oslavu užiju,“ usmívala se česká šampionka. Ve světovém žebříčku se po úspěchu posune o pět míst nahoru na 26. pozici.

Vítězné turnaje Kvitové

2009 - Hobart

2011 - Brisbane, Paříž, Madrid, Wimbledon, Linec, Turnaj mistryň

2012 - Montreal, New Haven

2013 - Dubaj, Tokio

2014 - Wimbledon, New Haven, Wu-chan

2015 - Sydney, Madrid, New Haven

2016 - Wu-chan, Ču-chaj

2017 - Birmingham

2018 - Petrohrad, Dauhá, Praha, Madrid, Birmingham

2019 - Sydney, Stuttgart

2021 - Dauhá

2022 - Eastbourne

Podle typu povrchu

19 - tvrdý

5 - antuka, tráva

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud