Jan Jaroch
20. února 2023 • 15:45

377 týdnů králem, Djokovič loví ženy i historii. V čem všem už je nejlepší?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
  • Novak Djokovič strávil v čele žebíčku už 7 letNovak Djokovič strávil v čele žebíčku už 7 letFOTO: koláž iSport.cz

    V lednu při Australian Open dorovnal Rafaela Nadala a jeho historických 22 grandslamových titulů. Nyní se srbský triumfátor Novak Djokovič, alespoň řečí čísel, ještě víc přiblížil statutu nejlepšího tenisty všech dob. V pondělí načal v čele žebříčku 377. týden, což před ním nedokázal žádný muž a zvládla to pouze jediná žena Steffi Grafová.

    V popularitě se nevyrovná Rogeru Federerovi či Rafaelu Nadalovi. Švýcarský elegán měl velmi pravděpodobně větší vliv na zviditelnění tenisu než jeho srbský následovník. Řečí čísel je však Novak Djokovič evidentně už teď nejlepším tenistou historie. A zdá se, že překoná i vyšší ženská maxima. Posuďte sami…

  • 22 grandslamových titulů

    O tenhle rekord se dělí po desátém titulu z Australian Open s Rafaelem Nadalem. Je o rok mladší než Španěl, tělo má v lepším stavu a hlásá, že je připravený hrát ještě dlouhé sezony. Absolutní maximum Australanky Margaret Courtové, které dělá 24 grandslamů, padne pravděpodobně také. „I když ho lidé nemají příliš v lásce, je prostě nejlepší,“ prohlásil nedávno legendární Ital Nicola Pietrangeli.

  • 377 týdnů v čele žebříčku

    Steffi Grafová končila kariéru v pouhých třiceti, přesto se její rekord 377 týdnů v čele žebříčku zdál nepřekonatelný. Příští týden už bude ale minulostí. Novak Djokovič má jistotu, že na čele zůstane ještě déle než legendární Němka.

  • 7krát jedničkou na konci roku

    I v této kategorii je Djokovič už teď nejlepším mužem, když kalendářní rok uzavřel na prvním místě sedmkrát. Ještě o jeden rok víc má na svém kontě právě Grafová.

    Novak Djokovič vládne tenisu Novak Djokovič vládne tenisuFoto Reuters

  • Prize money – 167 milionů

    S tenisovým výdělkem téměř 167 milionů dolarů vládne Djokovič zcela jasně, druhý Rafael Nadal zaostává o 30 milionů. Nejlepší z žen Serena Williamsová má na kontě necelých 95 milionů.

    Novak Djokovič vládne tenisu Novak Djokovič vládne tenisuFoto Reuters

  • 38 titulů z turnajů série Masters

    Po grandslamech jde o největší turnaje, které může tenista vyhrát. Djokovič má náskok dva tituly před Nadalem, třetí v historickém pořadí Federer se dostal jen na metu 28. Série turnajů Masters se hraje od roku 1990.

  • 6 titulů z Turnaje mistrů

    O tenhle dějinný rekord se zatím dělí s Rogerem Federerem, oba vyhráli dostaveníčko pro osm nejlepších borců sezony šestkrát. Zde chybí Srbovi ještě dva tituly, aby byl na rovinu s ženskou rekordmankou Martinou Navrátilovou.

    Novak Djokovič slaví s pohárem pro vítěze Turnaje mistrů Novak Djokovič slaví s pohárem pro vítěze Turnaje mistrůFoto Reuters

  • Pozitivní bilance s Federerem i Nadalem

    Rivality jsou kořením tenisu, zvlášť v éře tří gigantů. A Novak Djokovič vévodí statistice vzájemných zápasů jak s Rogereme Federerem (27:23) tak s Rafaelem Nadalem (30:29).

    Novak Djokovič a Roger Federer se baví při slavnostním ceremoniálu Novak Djokovič a Roger Federer se baví při slavnostním ceremoniáluFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud