24. února 2023 • 19:40

Krejčíková je ve finále: odveta proti královně. Lehečka trápil Murrayho

Autor: Miroslav Mazal, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dvou letech je znovu ve finále elitního turnaje v Dubaji. Barbora Krejčíková porazila světovou trojku Jessicu Pegulaovou z USA 6:1, 5:7, 6:0 a v sobotu si zahraje o premiérový titul v sezoně. V cestě stojí současná královna ženského tenisu Iga Šwiateková, která touží české soupeřce oplatit porážku z památného podzimního souboje v Ostravě. „Vždycky je skvělé bojovat proti nejlepší hráčce na světě a ona teď nejlepší je,“ řekla sedmadvacetiletá Češka na adresu polské rivalky. Naopak Jiří Lehečka si v Dauhá první finále v kariéře nezahraje. Andy Murraymu podlehl 0:6, 6:3 a 6:7, přitom měl pět mečbolů...



Jízda Barbory Krejčíkové podnikem kategorie WTA 1000 pokračuje až do finále. Česká hráčka v Dubaji porazila už grandslamové šampionky Petru Kvitovou a světovou dvojku Arynu Sabalenkovu z Běloruska. V semifinále si pak vyšlápla na třetí nasazenou Američanku Jessicu Pegulaovou, které pokazila 29. narozeniny.

„Jessika je skvělá hráčka. Já se tady ale cítím skvěle a zvládla to,“ pochvalovala si Krejčíková. Světová třicítka byla na kurtu aktivnější a předváděla agresivní tenis - trefila 31 vítězných úderů oproti jedenácti winnerů soupeřky. Komplikací byl jen druhý set, který ztratila 5:7.

Po přestávce se však rodačka z Ivančic vrátila svěží na kurt a favorizované soupeřce nadělila kanára. „Stále jsem věřila, že mám velkou šanci, snažila jsem se trefovat razantně údery a hrát svůj nejlepší tenis. Jsem šťastná, že se mi to povedlo,“ pravila Krejčíková.

Pegulaové ve druhém vzájemném utkání oplatila lednové vyřazení v osmifinále Australian Open a zahraje si největší finále od triumfu na Roland Garros. V bitvě o titul vyzve Igu Šwiatekovou, která vyřadila jinou Američanku Cori Gauffovou 6:4, 6:2.

Se Šwiatekovou se Krejčíková utká počtvrté v kariéře. S jednadvacetiletou Polkou má bilanci 1:2, naposledy ale vloni v říjnu ve finále turnaje v Ostravě uspěla 5:7, 7:6, 6:3. Strhující finále v Ostravar Areně bylo zvoleno nejlepším zápasem na okruhu WTA v celé minulé sezoně.

„Loni byla Iga nejlepší. A nejlepší je i právě teď. Těším se, až si proti ní znovu zahraju a uvidím, jaká je moje úroveň. Věřím, že to bude skvělé finále,“ prohlásila Krejčíková, která se v živém žebříčku posunula již na 19. pozici.

Stejně jako ve čtvrteční bitvě se Sabalenkovou podporovali českou tenistku z tribun hlasití fanoušci. „Děkuji mockrát všem, kteří mi zase fandili. Doufám, že přijdete i zítra, že mě budete dál podporovat, protože je to fakt super. Cítím se dobře a hrozně moc mi to pomáhá,“ řekla Krejčíková v rodném jazyce během rozhovoru na kurtu.

Před dvěma lety Krejčíková v Dubaji na titul nedosáhla, když byla nad její síly Garbině Muguruzaová ze Španělska. Proti favorizované Polce může získat už šestý titul kariéry.

Lehečka promarnil pět mečbolů

První set Lehečka vůbec nezvládl a trojnásobnému grandslamovému šampionovi v něm podlehl za 33 minut. Do druhé sady ale český hráč nastoupil jako vyměněný, vypracoval si náskok 4:1 a bez potíží vyrovnal.

V rozhodujícím setu Lehečka využil brejkbol na 2:1, vzápětí ale sám podání neudržel a Murray srovnal. Českého hráče to ale nerozhodilo a okamžitě sebral soupeři servis, ujal se vedení 3:2 a vypadalo to, že míří za postupem.

Jenže Lehečkovi ani pět mečbolů nakonec na postup nestačilo. První dva nevyužil při soupeřově servisu za stavu 5:3, další tři měl při vlastním podání za stavu 5:4, kdy vedl dokonce 40:0. Murray ale dokázal vyrovnat a ujal se vedení 6:5.

„Věděl jsem, že na postup do finále podává poprvé, takže jsem ho zkusil dostat pod tlak. Moc dobře vím, jak náročné je dopodávat takové zápasy. Ale abych byl upřímný, netuším, jak se mi povedlo to otočit. Byl to ale jeden z mých největších obratů v kariéře," řekl Murray na webu ATP.

Lehečka si nakonec vynutil tie-break, ve kterém otočil z 1:3 na 4:3, ale závěr patřil zkušenému soupeři. První mečbol za stavu 5:6 ještě český talent odvrátil, ale poté neudržel podání a Murray pro sebe zkrácenou hru získal poměrem 8:6.

Murray, jenž je po vleklých zdravotních potížích na 70. místě žebříčku, si o první titul od roku 2019 zahraje s jinou bývalou světovou jedničkou Daniilem Medveděvem. Ruský tenista v semifinále porazil 6:4 a 7:6 Félixe Augera-Aliassima z Kanady.

Vítěze 47. turnajů Murrayho v Dauhá čeká rekordní páté finále, v letech 2008 a 2009 v Kataru triumfoval. Sedmadvacetiletý Medveděv si zahraje o celkově 17. titul a druhý letošní, poté co v únoru uspěl v Rotterdamu.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud