Jan Jaroch
Premium
24. dubna 2023 • 10:25

Rusové mají pré, drtí svět. A tenis v tom hraje roli užitečného idiota

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hraje tenis roli užitečného idiota, když umožňuje ruským a běloruským reprezentantům nastupovat na turnajích? Dopad tohoto rozhodnutí je v roce 2023 enormní. Rusové jsou na ATP Tour s pěti tituly jasně nejúspěšnější zemí, stejně jako je Běloruska Aryna Sabalenková suverénně nejzdatnější lovkyní bodů sezony na okruhu WTA. V žádném jiném sportu nejsou dnes občané ze zemí, které rozpoutaly válku na Ukrajině, tak viditelní. A kdo tvrdí, že to nic neznamená, neslyšel tři týdny starý projev běloruského diktátora Alexandra Lukašenka.



Hráče nelze diskriminovat na základě jejich pasu, to je mantra tenisových organizací ATP a WTA, které sveřepě lpí na tomto principu. A tak například minulý týden na turnaji ve Stuttgartu nastoupila Veronika Kuděrmetovová s nášivkou sponzorské firmy Tatněfť na tílku.

Jde o ruskou společnost těžící ropu a plyn, na kterou uvalila Evropská unie sankce kvůli tomu, že ruské armádě pomáhá s přepravou techniky.

Na Australian Open se představila Anastasia Gasanovová, tenistka, která koncem minulého roku na Instagramu schvalovala válku a napsala, že Ukrajincům nedal bůh mozek.

V Indian Wells se vycházející ruská hvězda Anastasia Potapovová, letošní šampionka z Lince a semifinalistka ze Stuttgartu, rozcvičovala v tričku fotbalového klubu Spartak Moskva. A před třemi týdny v projevu k národu vyzdvihl běloruský diktátor Alexandr Lukašenko úspěchy Aryny Sabalenkové, letošní šampionky z Melbourne.

„Vyhrává turnaje, vede si dobře, všechno to sledujeme.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud