29. července 2023 • 16:20

Rusky hrály v Olomouci, los Prague Open bez nich. Klíčový zásah policie

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již dlouho nebyl los turnaje kategorie WTA 250 očekáván s takovým napětím. V kvalifikaci ani v hlavní soutěži Livesport Prague Open podle očekávání nefiguruje žádná ruská či běloruská tenistka. Klíčový byl čtvrteční zásah cizinecké policie na pražském letišti, kdy na české území nebyla vpuštěna jedna z Rusek.



Loni ruské a běloruské hráčky startovaly na turnaji ve Stromovce bez problémů, WTA jim totiž umožňuje nastupovat pod neutrální vlajkou. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu však vláda v červnu schválila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území.

A úřady si na tenistky ze zemí vyvolávající válečnou agresi před startem pražského podniku posvítily.

Ve čtvrtek večer do země policie nepustila nejmenovanou ruskou tenistku. Spekulovalo se, že šlo o Anastasii Pavljučenkovovou, která o situaci informovala fanoušky na Instagramu: „Nebudu se příští týden moci zúčastnit turnaje v Praze. Nyní pokračuji v přípravě na betonových kurtech pro americkou tour. Uvidíme se v Cincinnati a na US Open.“

Mluvčí turnaje Karel Tejkal však tuto informaci později vyvrátil. „Tenistka Anastasija Pavljučenkovová nebyla hráčkou, které cizinecká policie ukončila přechodný pobyt na území ČR v podvečerních hodinách dne 27. 7. 2023,“ vzkázal.

Vedení pražského turnaje o nevpuštění nejmenované ruské tenistky informovalo WTA.

„Neprodleně jsme o nastalé situaci prostřednictvím WTA informovali všechny ostatní účastnice turnaje s ruským a běloruským občanstvím, když jim bylo sděleno, aby na nadcházející turnaj necestovaly,“ prozradil šéf Prague Open Miroslav Malý.

Hráčky z Ruska a Běloruska uposlechly a turnaj ve Stromovce se obejde bez jejich účasti.

Lucie Šafářová s Ruskou Anastasiji Pavljučenkovovou
Lucie Šafářová s Ruskou Anastasiji Pavljučenkovovou

Minulý týden přitom na podniku kategorie ITF v Olomouci hrála Ruska Ksenia Laskutovová, Běloruska Julija Hatoukaová a v kvalifikaci nastoupila moskevská rodačka Aleksandra Pospelovová. 

Podobné záležitosti řešilo i vedení právě probíhajícího podniku WTA ve Varšavě. Polská pohraniční stráž nevpustila do země Rusku Věru Zvonarevovou. Bělorusky Aliaksandra Sasnovičová a Hatouková či Ruska Valerija Savinychová ale do soutěže zasáhly.

Nad krokem českých orgánů se na Twitteru pozastavila WTA. „Pravidla WTA stanoví, že všem hráčkám musí být umožněno soutěžit na okruhu WTA pouze na základě zásluh, bez diskriminace. Situaci budeme dál sledovat, protože zohledňujeme důležité úvahy týkající se těchto složitých geopolitických otázek,“ stojí mimo jiné v prohlášení WTA, která zároveň důrazně odsoudila válku na Ukrajině a jednání ruské vlády.

Šest Češek v hlavní soutěži

Jak tedy dopadl sobotní los hlavní soutěže Livesport Prague Open? Jednička Marie Bouzková do turnaje vstoupí soubojem s Rumunkou Jaqueline Cristianovou. Turnajová čtyřka Linda Nosková narazí na hráčku z kvalifikace. Podobně na tom jsou Barbora Strýcová, Tereza Martincová a Barbora Palicová. Divoká karta Lucie Havlíčková narazí na Francouzku Alizé Cornetovou. Další Češky se mohou probojovat z kvalifikace. Hlavní soutěž startuje na dvorcích Sparty Praha v pondělí.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud