Jan Jaroch
11. února 2024 • 19:10

Cesta vzhůru. Plíšková zdolala leopardí ženu, blíží se zase k top 50

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po rychlém krachu na Australian Open padla na dno, sesunula se až na 78. místo žebříčku. Tenisově se však jednatřicetiletá Karolína Plíšková cítí lépe než minulý rok a to také potvrdila v Kluži. Na menším turnaji WTA 250 v rumunském univerzitním městě triumfovala jako nenasazená hráčka bez ztráty setu, ve finále zdolala domácí Annu Bogdanovou 6:4, 6:3. Díky tomu připsala 17. WTA titul kariéry a první po čtyřech letech. A v žebříčku se posune na 59. příčku.



Vítězným křížným forhendem ukončila po 86 minutách finále halového klání při Transylvania Open. Vztyčila ruce nad hlavu a po jindy pokerové tváři jí přeběhl úsměv. Klužský turnaj patří k nejmenším, které kdy vyhrála. Právě teď má ale pro Karolínu Plíškovou obrovskou hodnotu.

V prosinci prohlásila, že může jít o její poslední rok. Ve svém věku už myslí bývalá světová jednička na založení rodiny, zdraví už nemá tak pevné jak dřív. I v Rumunsku nastupovala s masivním tejpem kolem levého zápěstí, kvůli jehož zranění předčasně ukončila předchozí sezonu. Bojuje však s tím, co má. A úspěšně.

Titul z Kluže je jejím prvním po čtyřech letech, naposledy ovládla v lednu 2020 podnik v australském Brisbane. Tehdy hrála jako světová dvojka a coby favoritka každého podniku, kam přijede. Nyní je na cestě zpátky z podpalubí.

V Kluži zdolala tři hráčky z druhé stovky, 98. tenistku žebříčku Saru Erraniovou a ve finále domácí Annu Bogdanovou, světové číslo 65. Žádné dechberoucí skalpy, ale Plíšková potřebuje hlavně sebevědomí a nahrané zápasy. Pět vítězství za sebou zapsala naposledy při pochodu do wimbledonského finále 2021. A i nynější jízda, jakkoliv méně prestižní, jí musí hodně vzpružit.

Anna Bogdanová, poražená finalistka v leopardím úboru, jí po zápase vysekla poklonu. „Karolíno, jsi velká šampionka. Gratuluji ke všemu, co jsi v kariéře dokázala. A doufám, že tě třeba jednou porazím,“ prohlásila s respektem Rumunka, jež s KP prohrála i čtvrtý vzájemný zápas.

„Jsem si jistá, že se ti to jednou povede,“ vrátila jí s úsměvem kompliment česká hráčka, jež na Transylvania Open nastoupila poprvé v kariéře. Už dřív ale v Kluži dokázala získat velký triumf, když tam během 1. kola Fed Cupu 2016 skolila domácí světovou trojku Simonu Halepovou i Monicu Niculescuovou a posunula Češky k postupu.

Nyní tam získala sedmnáctý turnajový titul kariéry, pak už musela spěchat. Už tento týden v Dauhá na obřím podniku WTA 1000 se pokusí prodat formu.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud