Jan Jaroch
8. ledna 2009 • 16:36

Vaidišová a Berdych: čekání na renesanci

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Renesanci, vzkříšení, zmrtvýchvstání. Tohle hledají české tenisové jedničky Tomáš Berdych s Nicole Vaidišovou v sezoně 2009. Po loňském roce hodlají očistit svou pověst hvězd a možných budoucích grandslamových vítězů.



Na druhém konci světa se Berdychovi ani Vaidišové včera úvodní krok nepodařil. Přemožitele našli shodně už ve druhém zápase sezony.
Světovou dvacítku Berdycha zastavil v Brisbane 19letý japonský supertalent Kei Nishikori (61. na žebříčku) 7:6 (7), 6:3.

Vaidišová překvapivě vypadla s podprůměrnou Ruskou Vesninovou, která je na světovém žebříčku na 76. místě, v Aucklandu 4:6, 3:6. Co od nich můžeme čekat dál?

S NOVÝM KOUČEM AŽ DO LONDÝNA?
Berdych si vždy pochvaloval, že jeho kariéra jde dopředu sice pomaleji, než by si asi okolí představovalo, ale kráčí vpřed. V roce 2008 to ale pro Berdycha už neplatilo.

Sklouzl ze 14. na 20. místo žebříčku, na grandslamech uhrál jediné osmifi nále. To je pro hráče jeho kalibru, který vstoupil do prime timu kariéry, třeskutě málo.

I když je nutné dodat, že důvodem nezdarů bylo i dubnové zranění kotníku z Davis Cupu v Moskvě, první vážnější zdravotní trable kariéry.

Na konci sezony se Berdych odhodlal ke změně. Jeho trenérem už po osmi letech není Jaroslav Navrátil, nýbrž Tomáš Krupa, který léta pracoval s Radkem Štěpánkem.

Podle mnohých může tenhle tah pomoci. Výměna kouče je nový impuls, navíc Krupa má v tenisových kruzích velký respekt a je oceňovaný za práci, kterou se Štěpánkem udělal.

Optimisticky hledí do nové sezony i Berdych, jenž sám cítí, že na současné 20. místo žebříčku rozhodně nepatří. „Na podzim v Tokiu jsem porazil hodně dobrých hráčů a utvrdil se, že bych mohl patřit do desítky,“ říká Berdych.

A jaký by si přál ideální scénář pro sezonu 2009? Její konec v Londýně, kam se přesouvá závěrečný Turnaj mistrů pro osm nejlepších mužů sezony. Při vědomí toho, že se čeští tenisté začali prosazovat vždy později a například Jiří Novák vylétl v žebříčku až v 27 letech, to není nemožné.

HORŠÍ TO BÝT NEMŮŽE? NEBO ANO?
Jen co vystoupila v novozélandském Aucklandu z letadla, už na ni mířila první štiplavá novinářská otázka: už máte krizi za sebou? Kam se Nicole Vaidišová hne, tam ji pronásleduje herní tragédie posledních 12 měsíců.

Server tennisreporters. net ji vyhlásil za největší propadák sezony 2008. Stejně tak foxsports.com. „Dáma s velkými tenisovými zbraněmi nepředvedla žádné psychické zlepšení pod novým koučem Davidem Felgatem. A od té doby, co začal její vztah s Radkem Štěpánkem, působí jakoby bez zájmu o tenis,“ napsali autoři na foxsports.com.

Na stránce ESPN byla předpověď pro Vaidišovovu na tuto sezonu strohá. „Horší už to být nemůže. Nebo snad ano?“

Podle znalců tenistčina okolí si Vaidišová loni prošla obdobím dospívání. Udělala maturitu, odstěhovala se z domova do nového bytu v Bradentonu, pořídila si psa. A užívala si života, v němž tenis nehrál tu hlavní roli.

Sešla z cesty i v přípravě a konec loňské sezony už úplně vypustila, jelikož věděla, že není dobře připravená. Ostatně fakt, že od začátku srpna až do konce roku vyhrála jediný zápas, mluví za vše. „Každý potřebuje někdy vysadit a přestat myslet na tenis,“ přiznala tento týden novinářům v Aucklandu.

S příchodem nového roku přichází ale i další výzva. Vaidišová trénovala přes zimu dva měsíce v Bollettieriho akademii na Floridě, kam za ní přiletěl kouč Felgate. Zvlášť trénink fyzičky byl údajně velmi tvrdý a v novém roce rozhodně nepřipomíná tenistku s velkou nadváhou, jak se předvedla loni při Australian Open.

Jenže staré tenisové pravidlo mluví jasně: když člověk jednou z kolotoče vypadne, může klidně začít trénovat jak zběsilý, ale výsledky nepřijdou hned za týden. Možná ani za půl roku ne. Cesta na výsluní je dlouhá. S tím musí Vaidišová počítat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud