Pavel Novotný
23. dubna 2009 • 15:00

Pořadatelé hlásí: Wimbledon čeká revoluce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Už nedočkavě vyhlížíte začátek dalšího ročníku nejslavnějšího turnaje světa - londýnského Wimbledonu? Pravda, ještě nezačalo ani French Open, ale už teď je jisté, že diváci si v hlavním městě Velké Británie přijdou na své.



Důvodem je kromě očekávaného skvělého tenisového přestavení nejlepších hráčů planety především nová zatahovací střecha, která ozdobí centrální dvorec poprvé již v tomto ročníku.

Slavný turnaj otevře své brány poprvé 22. června a organizátoři turnaje slibují, že nová chlouba centrálního dvorce bude na svou velkou premiéru připravena. Diváci tak budou mít poprvé v dlouhé historii londýnského turnaje jistotu, že zápasy na hlavním kurtu nepřeruší běžný nevítaný návštěvník turnaje - déšť.

To je skvělá zpráva nejen pro diváky a hráče, ale především pro pořadatele, kterým častý londýnský dešť zásadním způsobem narušoval program.

A dočkají se tedy fanoušci i nočních zápasů tak jako je to běžné například na US Open či Australian Open? "Prozatím ne. Wimbledon zůstane i nadále zásadně denním turnajem," říká ředitel turnaje Phillips.

Památné loňské finále mezi Nadalem a Federerem končilo až téměř za tmy.


V každém případě již nenastane situace, že by bylo utkání přerušeno pro snižující se vyditelnost tak, jak se to stalo například během nezapomenutelného loňského finále mezi Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem, které končilo prakticky za tmy.

Zkrátka nepřijdou ani tenisté, kteří budou kromě svého soupeře zápasit například i se špatným počasím na sousedních dvorcích. Pokud bude centrální kurt volný, přesunou se zde právě utkání z vedlejších hřišť.

Češka Nicole Vaidišová odhalila neopálené stehná.
Češka Nicole Vaidišová odhalila neopálené stehná.


Zatažení střechy nad centrálním dvorcem zabere zhruba deset minut, dalších půlhodinka je třeba na to, aby se rozeběhl systém snižují vlhkost na kurtu, která by mohla mít negativní vliv na citlivý travnatý povrch. Perfektní viditelnost pak zajistí 118 světel, jenž umožní divákům vychutnat dosud nepoznaný zážitek.

Jako první budou moci hru pod střechou otestovat 17. května bývalé legendy světového tenisu včele s Andre Agassim, Steffi Gráfovou, Kim Clijstersovou a Timmem Henmanem.

Již teď je to jisté. Tenisový Wimbledon čeká revoluce, ale bílému sportu to může jen pomoci. Diváci se mají v každém případě na co těšit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud