17. prosince 2009 • 18:24

Arbitrážní soud CAS očistil Richarda Gasqueta

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Arbitrážní soud CAS očistil tenistu Richarda Gasqueta z užívání kokainu. Francouz měl pozitivní test v březnu a Světová antidopingová agentura WADA a Mezinárodní tenisová federace ITF pro něj požadovaly dvouletý trest.



"Hrozně moc se mi ulevilo. Konečně tenhle šílený příběh končí. Jsem moc šťastný, že jsem byl zcela očištěn," citovala agentura AP Gasqueta.

CAS zamítl odvolání WADA a ITF, kterým se nelíbilo, že tribunál tenisové federace Gasquetovi snížil původně roční distanc na dva a půl měsíce. Arbitráž současně rozhodla o tom, že v hráčových záznamech nebude aféra brána jako dopingový prohřešek.

"Rozhodli jsme na základě posudků expertů ze strany hráče i ITF. Všichni se shodli, že množství kokainu bylo tak malé, že se do těla muselo dostat náhodou. Hráč rozhodně neužíval drogu pravidelně," citovala agentura Reuters prohlášení CAS.

"Rozhodnutím jsme zklamáni," reagoval prezident ITF Francesco Ricci Bitti. Federace během dvou dnů prohrála druhou dopingovou kauzu. Belgický soud totiž ve středu zrušil roční trest pro belgické tenisty Yaninu Wickmayerovou a Xaviera Malisse za zmeškané antidopingové kontroly.

Také WADA nebyla s verdiktem spokojená. "Mysleli jsme, že důkazy jsou jasné a průkazné. Rozhodnutí CAS se však podřídíme," prohlásil generální ředitel agentury David Howman.

Třiadvacetiletý Gasquet měl pozitivní test na kokain v březnu na turnaji v Miami. Tenista od začátku prohlašoval, že drogu nikdy nevzal. U arbitráže poté uspěl s tvrzením, že se mu látka do těla dostala, když se na diskotéce v Miami líbal s dívkou.

"Podle množství kokainu v těle mohlo dojít k přenosu tímto způsobem. Hráč těžko mohl předpokládat, že líbáním s dívkou, kterou potkal za zcela běžných okolností, se mu do těla dostane kokain. Ani kdyby si dával velký pozor, tak to nemohl ovlivnit," uvedl CAS.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud