Pavel Novotný
23. června 2010 • 18:05

Tenisový rekord rekordů: 59:59 v pátém setu!

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl to být běžný zápas prvního kola mezi americkým favoritem Johnem Isnerem a Francouzem Nicolasem Mahutem. Tenisová řež na zapadlém dvorci číslo 18 trvá bez tří minut neskutečných deset hodin, přičemž samotná pátá závěrečná sada si zatím vyžádala přes hodin sedm. Prozatím je stav vyrovnaný 59:59 na gamy a utkání je přerušeno pro tmu. Neskutečné drama pokračuje ve čtvrtek.



Zápas mezi devatenáctým hráčem světa a 206 centimetrů vysokým Johnem Inserem a Nicolasem Mahutem nesliboval před úvodním míčem nijak výjimečné utkání. Americké bidlo se mělo tradičně opírat o skvělý servis a až 148. hráče světa poměrně bezpečně přehrát. Utkání se však zvrhlo v neskutečné drama.

V klidu byste dojeli vlakem z Prahy do Bánské Bystrice a stále by vám zbývala ještě poměrně slušná časová rezerva. Tak dlouho trvá zápas prvního kola Wimbledonu. Přitom ani úvod utkání nedával předpoklady k tomu, že diváci stráví pohledem na dva tenisové gladiátory celý den.

Mahut bojuje v nekonečném zápase s Isnerem.Foto Reu


Isner v prvním setu potvrdil roli favorita a vyhrál 6:4 za 32 minut. Ve druhé sadě outsider Mahut ukázal, že diváci budou moci sledovat delší zápas, když vyhrál v poměru 6:3 za 29 minut. V té době bylo odehrálo průměrných 61 minut.

Zato pak to začalo. Třetí sada patřila v tiebraku opět bojovnému Francouzovi, když zvítězil za 49 minut ve zkrácené hře. Rodák ze Severní Karolíny však další set vyhrává stejným poměrem jen za dobu o patnáct minut delší. Vyrovnáno 2:2 na sety.

Kdo by tušil, že to vše je pouhá předehra a neškodná selanka k tomu, co mělo teprve přijít. Pátý set přinesl drama, na který nejen letošní návštěvníci Wimbledonu jen tak nezapomenou, a jenž navždy vejde do tenisové historie. Oba borci hrají přes sedm jen v samotné závěrečné sadě, která má do této doby za sebou 118 her! Jen tato sada by tedy s přehledem překonala co do své délky nejdelší zápas tenisové historie.

Isner sbírá unaveně z dvorce raketu.Foto ČTK


Když vezmeme v úvahu, že v průměru se v setu odehraje devět až deset gamů, v pětisetovém utkání tedy kolem 50 her, nelze než nad výkonem obou borců smeknout. A upřímně řečeno, těžko se tomu věří.

Jen pro zajímavost. Dosavadní rekord Wimbledonu pokud jde o nejdelší zápas, drží Španěl Rafael Nadal spolu s Rogerem Federerem, když se ve finálovém zápase v roce 2008 rvali oba borci o triumf 4 hodiny a 48 minut, aby se nakonec z vítězství radovala současná světová jednička v poměru 9:7 v pátém setu.

Absolutní rekord nejdelšího utkání tenisové historie drželi shodou náhod také Francouzi. Fabrice Santoro bojoval s Arnaudem Clémentem v prvním kole French Open v roce 2004 6 hodin a 33 minut, což byl dosavadní platný rekord profesionálního tenisu. Pokud srovnáme tyto zápasy s utkáním Isnera a Mahmutem, vypadají tato čísla jako Sněžka vedle Mont Everestu.

A pár statistických zajímavostí na závěr. Pokud jste si snad mysleli, že 78 es, kterými Karlovič zasypal v rámci utkání Davisova poháru Chorvatska s Českem Radka Štěpánka, je nepřekonatelných, pak věřte Isner jich pozatím nasázel 98, jeho soupeř jen o tři méně.

Isner s Mahutem tedy překonali všechny tyto výkony naprosto jednoznačně a už jen za nezkutečnou vytrvalost a obětavost by si zasloužili postup oba. Jediný vítěz duelu, který boří hranice, však bude známý až ve čtvrtek.


Isner se brání tlaku Mahuta.
Isner se brání tlaku Mahuta.





Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud