Pavel Novotný
23. června 2010 • 20:14

Nejdelší zápas historie: 59:59 v pátém setu!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Měl to být běžný zápas prvního kola mezi americkým favoritem Johnem Isnerem a Francouzem Nicolasem Mahutem. Tenisová řeš na zapadlém dvorci číslo 18 trvá již přes neskutečných devět hodin, přičemž samotná pátá závěrečná sada si zatím vyžádala přes šest hodin. Prozatím je stav vyrovnaný 58:58 na gamy!



Zápas mezi devatenáctým hráčem světa a 206 centimetrů vysokým Johnem Inserem a Nicolasem Mahutem nesliboval před úvodním míčem nijak výjimečné utkání. Americké bidlo se mělo tradičně opírat o skvělý servis a až 148. hráče světa poměrně bezpečně přehrát. Utkání se však zvrhlo v neskutečné drama.

V klidu byste dojeli vlakem z Prahy do Bánské Bystrice a stále by vám zbývala ještě poměrně slušná časová rezerva. Tak dlouho trvá zápas prvního kola Wimbledonu. Přitom ani úvod utkání nedával předpoklady k tomu, že diváci stráví pohledem na dva tenisové gladiátory celý den.

Mahut bojuje v nekonečném zápase s Isnerem.Foto Reu


Isner v prvním setu potvrdil roli favorita a vyhrál 6:4 za průměrných 32 minut. Ve druhé sadě outsider Mahut ukázal, že diváci budou moci sledovat delší zápas, když vyhrál v poměru 6:3 za 29 minut. V té době bylo odehrálo průměrných 61 minut.

Zato pak to začalo. Třetí sada patřila v tiebraku opět favorizovanému rodákovi ze Severní Karolíny, když zvítězil za 49 minut ve zkrácené hře. Čtvrtý set vrací Francouz stejným poměrem, jen za dobu o patnáct minut delší. Vyrovnáno 2:2 na sety.

Kdo by tušil, že to vše je pouhá předehra a neškodná selanka k tomu, co mělo teprve přijít. Pátý set přinesl drama, na který nejen letošní návštěvníci Wimbledonu jen tak nezapomenou, a jenž navždy vejde do tenisové historie. Oba borci hrají přes sedm hodin jen v samotné závěrečné sadě, která má do této doby za sebou 116 her!

Isner se brání tlaku Mahuta.Foto Reu


Když vezmeme v úvahu, že v průměru se v setu odehraje devět až deset gamů, v pětisetovém utkání tedy kolem 50 her, nelze než nad výkonem obou borců smeknout. A upřímně řečeno, těžko se tomu věří.

Jen pro zajímavost. Dosavadní rekord Wimbledonu pokud jde o nejdelší zápas, se odehrál mezi Španělem Nadalem a Rogerem Federerem ve finálovém zápase v roce 2008, kdy zvítězila současná světová jednička po čtyřech hodinách a 48 minutách 9:7 v pátém setu.

Absolutní rekord drželi shodou náhod také Francouzi. Fabrice Santoro bojoval s Arnaudem Clémentem v prvním kole French Open v roce 2004 6 hodin a 33 minut, což byl dosavadní platný rekord profesionálního tenisu. Pokud srovnáme tyto zápasy s utkáním Isnera a Mahmutem, vypadají tato čísla jako Sněžka vedle Mont Everestu.

Isner s Mahutem tedy překonali všechny rekord naprosto jednoznačně a už jen za nezkutečnou vytrvalost a obětavost by si zasloužili postup oba.

Mahut bojuje v nekonečném zápase s Isnerem.
Mahut bojuje v nekonečném zápase s Isnerem.





Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud