Zdeněk Janda
26. února 2010 • 04:57

Bum! A Jágr uvadl... Kvůli Ovečkinovi

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to drsná pecka, po níž se skácel k zemi. Postupně se ukazuje, že tvrdý hit od Alexandra Ovečkina ovlivnil nejen výkon českého fenoména Jaromíra Jágra, ale rovněž celého týmu. Hvězdný útočník uvadl. A s ním i ostatní.



Po první třetině úvodního utkání se Slovenskem by si málokdo vsadil na to, že legendární hráč s číslem 68 předvede na turnaji velké věci.

Sám to okomentoval trefně: „Připadal jsem si jako voják v Iráku. Nevěděl jsem, kdo na mě kde zaútočí.“ Rychlostně nestíhal, úzký led mu dělal problémy.

Ale efektně zakončený gólový výpad ho vrátil do starých časů. Byl nejlepším českým útočníkem, na ledě vládl v rozích, v jeho oblíbené parketě. Ve dvou zápasech dal oba vítězné góly.

Ovečkinův hit na Jaromíra Jágra
Video se připravuje ...

Zámořští novináři z něj byli u vytržení, začali ho bombardovat dokola stejnými dotazy.

Chce se vrátit do NHL? Jak to, že i v Rusku nezapomněl hrát na nejvyšší úrovni? Co si myslí o českých šancích?

Z Jágra se stala obletovaná celebrita. U tiskového mluvčího českého týmu se neustále shromažďovaly žádosti o rozhovor právě s nejproduktivnějším Evropanem v historii NHL. Opěvovali ho i kanadští reportéři, kteří ho během úspěšného tažení v zámoří zrovna nemilovali. „Ptají se, tak odpovídám,“ reagoval s úsměvem osmatřicetiletý útočník na zájem o svou osobu.

Jágr na turnaji

5 zápasů, 3 body (2+1)

2 vítězné góly, účast na ledě -1

odehraný průměrný čas 12:53

6 trestných minut, 13 střel

V novinách už se objevovaly tipy na týmy, v nichž by mohl restartovat svou veleúspěšnou zámořské kariéru. Skauti volali generálním manažerům a hlásili: „Ten Jágr je fakt dobrej.“

Ale ten zpropadený zápas s Ruskem... Moc mu nevyšel. Navíc přišla 42. minuta – ve středním pásmu ho nekompromisně, ale podle všeho čistě, sestřelil o čtrnáct let mladší Ovečkin.

A z toho „hitu“ na ledě se hned stal i mediální. Web prestižního časopisu Sport Illustrated to dokonce popsal následovně: Na západním pobřeží udeřilo zemětřesení. Jeho síla byla na Richterově škále číslo 8.

Právě tohle označení nese dres ruského bohatýra. Jágr se rychle zvedl, ještě dohrál. Na bolest nemyslel, spíš ho mrzelo, že z následné akce Rusové vstřelili klíčový gól na 3:1.

Už následující den, kdy přebíral ocenění jako jeden z 22 členů prestižního Triple Gold Clubu, hlásil: „Bolí to hrozně. Nemůžu hýbat hlavou...“ Ale znáte ho, nebylo jasné, jak to myslí vážně.

Jágra trápí zdravotní problémy.Foto Barbora Reichová - SPORT
Nežertoval. Osmifinále s Lotyši nedohrál. Za stavu 2:0 odstoupil, aby se šetřil. A zatímco na něm pracoval jeho dvorní fyzioterapeut Pavel Kolář, soupeř se dotáhl. A už už hrozilo, že Jágr prožije český závěr turnaje zavřený v kabině...

To by byl až příliš krutý konec pro legendu. I tenhle moment ukázal, že nejslavnější útočník neustále vyvolává pozornost. Už chvilku poté, co odstoupil a neseděl na střídačce, vyzvídali u redaktoru Sportu zahraniční reportéři: „Co je s ním? Bude ještě hrát?“

Český tým spasil v nastavení Krejčí. Jágr se přes noc dal do kupy, proti Finům opět nastoupil, i když nebyl stoprocentně fit. V prvním třetině proseděl spoustu minut jenom na střídačce kvůli tomu, že kvůli strašlivé nedisciplinovanosti hrál tým neustále v oslabení.

Potom se nemohl dostat do tempa. Až ve třetí části se rozparádil, dral se do šancí. Jednu jasnou promarnil... Ale nebyl to úplně on. Bylo znát, že ho zranění limituje.

Měl problémy i se zády a třísly. „Škoda. Kdyby to tam Jardovi proti těm Finům spadlo, určitě by ještě tady na turnaji dal o sobě vědět,“ litoval kouč Vladimír Růžička.

Bezprostředně po turnaji nechtěl nejlepší útočník československé historie předjímat, co s ním bude. Turnaj ukázal, že když je zdravý, pořád je platný. A nepostradatelný.

KDO ASI SKONČÍ V REPREZENTACI

 

Jaromír Jágr (38 let)

Na mistrovství světa možná ještě vyrazí, je si ale vědomý, že další neúspěchy by mohly devalvovat jeho legendární renomé.

Pavel Kubina (32 let)

JIŽ REPREZENTAČNÍ KARIÉRU UKONČIL.

Petr Čajánek (34 let)

Už dopředu avizoval, že Vancouver může být jeho poslední reprezentační akcí. Ztrácí motivaci, navíc se chce vrátit domů do Zlína.

Tomáš Vokoun (33 let)

Během olympiády se v rozhovoru pro Sport vyznal z myšlenek na konec v národním týmu, chce se věnovat rodině. Mistrovství světa nepřichází v úvahu.

 

Jaromír Jágr v souboji s Miettinenem
Jaromír Jágr v souboji s Miettinenem

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud