Jan Jaroch
15. února 2010 • 02:00

Kuzminová: Slovenská Nasťa ze Sibiře

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rusko skřípe zuby, Slovenskem se přehnala vlna euforie. Anastasia Kuzminová, pětadvacetiletá rodačka ze sibiřského Ťumeně, jásá nad zlatou olympijskou medailí z bitalonového sprintu. Pro samostatné Slovensko je to první triumf na zimních Hrách.



Rusko darovalo zlatou medaili Slovensku, Exruska si vybojovala zlato, pláčí moskevské noviny nad ztrátou nadějné juniorské biatlonistky, která již druhým rokem závodí za Slovensko.

Slovensko slaví historické zlato! Díky Rusce »

„Ano, z polovice jsem Ruska, protože odtamtud pocházím, ale cítím se jako Slovenka,“ vyznávala se Kuzminová, jež si na stupních vítězů broukala slovenskou hymnu.

Naučila se ji od kamarádek ze slovenské reprezentace, ještě loni při dvou triumfech na ME slova neznala.

Biatlonistka si udělala renomé v juniorských letech pod dívčím jménem Šipulinová, ale po přechodu mezi dospělé v ruské reprezentaci bývala opomíjenou závodnicí. Pak však zasáhla láska.

Anastasia KuzminováFoto ČTK/AP


V přeplněné lanovce na rakouském ledovci Dachstein se roku 2006 potkala s běžcem na lyžích a budoucím manželem Danielem Kuzminem. Ten se sice narodil na Kamčatce, ale již léta žije v Banské Bytsrici a reprezentuje Izrael.

Od velké rivality a tvrdého drilu v ruské reprezentaci se rozhodla odejít na Slovensko, za které od konce roku 2008 po vlekoucím se „přestupu“ také závodí.

V Banské Bystrici už tři roky žije ve šťastné rodině. S manželem mají dvouletého syna Jeliseje, jemuž Kuzminová medaili věnovala.

Medailistky z biatlonu ženFoto ČTK/AP


„Vždyť kvůli němu jsem se po mateřské vrátila ke sportu,“ vyprávěla a děkovala Slovensku.

V jeho biatlonové reprezentaci může vyrážet na soustředění i s manželem a malým synkem. Takový luxus by v Rusku těžko získala.

„Před závodem se mi zdálo o Jelisejovi, který musel zůstat doma v Banské Bystrici. Slíbila jsem mu, že mu pošlu pusu do televize. A nezapomněla jsem na to,“ usmívala se šťastná máma, jíž prý na Slovensku chybí jediné.

Anastasia Kuzminová
Anastasia Kuzminová


„Boršč, ten vařit neumíte,“ vzkázala svému adoptivnímu národu slovenská olympijská hrdinka.

A co Rusové? Ti musejí doufat, že se stejně tak vytáhne i bratr biatlonistky Anton Šipulin, jenž ve Vancouveru startuje v jejich barvách.

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud