21. února 2010 • 18:30

Nový král Lysacek: Pljuščenko mě zklamal

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někdejší olympijská vítězka Jamie Saléová si nedávno posteskla, že krasobruslení ztrácí popularitu. A v žertu navrhla, aby závodníci rozpoutávali skandály a rivalitu. Jevgenij Pljuščenko, stříbrný olympijský medailista, se tím řídí. Svou prohru s Američanem Evanem Lysackem neskousl, rýpal do soupeře. Jeho manželka žádá, aby protestovala ruská vláda.



Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko, dřívější král nad krále, se vrátil po třech letech závodní pauzy, aby podruhé v řadě dobyl olympijský trůn. A když to nevyšlo, jen těžko se s tím smiřuje, cítí křivdu. Kontroverze tak pokračuje.

Americkému soupeři Evanu Lysacekovi vyčítá, že mu titul sebral, aniž by skočil čtverný skok. Rus jízdy bez něj neuznává, jde podle něj jen o tanec na ledě, nikoli mužské krasobruslení. Jeho kouč Alexej Mišin si ještě přisadil: „V takovém případě by ženské a mužské soutěže měly být sloučeny.“ Pljuščenka se zastal i ruský premiér Vladimir Putin.

A krasobruslařova manželka Jana dokonce prohlásila, že by se do věci měla vložit vláda. „Je to velká chyba. Podle mého názoru je nutné protestovat. On je tím nejlepším pro mě i všechny Rusy.“

Pljuščenko cítí i přes vedení v soutěži křivdu.Foto ČTK


Lysacek se podivoval nad tím, co všechno se strhlo a jaká slova Pljuščenko vyřkl. „Protože večer po závodě byl milý.Nevím, možná něco řekl v soukromí, ale ke mně přišel, silně mi stiskl ruku a pogratuloval mi,“ líčil.

„Léta jsem ho velmi obdivoval, ale jsem zklamaný, že někdo, kdo byl mým vzorem, se do mě opřel v nejlepším momentě mého života. Ale možná řekl v emocích něco, čeho teď lituje. Dám mu výsadu pochybností, protože nikdo nemá rád prohry, je těžké je spolknout. Gratuluji mu ke třetí olympijské medaili.“

Lysacek se rozhodl neriskovat čtverný skok kvůli předchozímu zranění nohy, raději vybrousil svou jízdu k dokonalosti. „A bylo na tom víc práce než na čtveráku.“ Odmítá kritiku za to, že s osmi trojitými skoky hrál na jistotu.

Jevgenij Pljuščenko si za svůj výkon vysloužil dlouhé ovaceFoto Blesk - Martin Mithofer


„Dávat do své jízdy něco, čím si nejste stoprocentně jistí? Proč byste to dělali na olympijských hrách? Nevím, který trenér by tohle od někoho chtěl,“ uvedl čtyřiadvacetiletý krasobruslař, poslední mistr světa, jehož otec je z Česka.

„A netuším, proč je čtverný skok pro Pljuščenka tak důležitý. Vždyť je pouze zlomkem z prvků ve čtyřminutovém programu. Jsem překvapený, že na něj dává takový důraz. Jestlipak by tohle dělal, kdyby šlo třeba o piruetu?“

Podle Lysackova názoru sudí v závodě neselhali. „Pokud se někdo hádá o známky, tak nerozumí systému jejich udělování. Možná Pljuščenko a další závodníci měli jiné informace o tom, co rozhodčí budou sledovat.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud