21. února 2010 • 23:59

Experti věří: Kluci prohráli, ale mají na finále

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci smutnili, čeští hokejisté na olympiádě prohráli s Ruskem 2:4. Ale navzdory tomu udělal zápas osloveným expertům radost. „S českým výkonem musíme být spokojení. Kluci můžou hrát s kýmkoliv. Jen mě to utvrdilo v tom, že se podle mého dostanou až do finále,“ prohlásil bývalý reprezentační gólman Milan Hnilička.



Končilo utkání s ruským hokejovým obrem a celebrity typu Ovečkina, nebo Malkina jen ustrašeně koukaly kolem sebe. Češi roztočili velký finiš, za každou cenu se pokoušeli o vyrovnání.

Alexander Ovečkin poslal k ledu Jaromíra Jágra.Foto ČTK/AP
Ovečkin sundal Jágra. A Rusové rozhodli o výhře »
Foto 
Marný boj. Češi prohráli s Ruskem a musí čekat »
Ilja Kovalčuk najel v brankovišti do Tomáše Vokouna.Foto Barbora Reichová SPORT
Co čeká Jágra a spol. po zápase s Ruskem? »

Tyhle chvíle ukázaly, jak silné mužstvo má k ruce kouč Vladimír Růžička. „Byl to od Čechů dobrý zápas,“ potvrdil trenér Pavel Hynek. „V osmifinále narazíme na lehčího soupeře, všechno je otevřené. Prohra s Ruskem zdaleka neznamená konec světa. Všechno je dál otevřené.

Zklamaný Petr Čajánek.
Zklamaný Petr Čajánek.

Kde v téhle porážce hledat české plusy? Je rozumné začít s nimi u brankáře. Tomáš Vokoun zachytal famózně, potvrdil výtečnou formu z předchozích utkání. „Jeho se sluší vyzdvihnout, dodal mužstvu klid,“ prohlásil Hynek.

Ruská mašina se začínala zadrhávat ve chvílích, kdy Češi ztratili přehnaný respekt. „Nebo spíš když Růžičkův tým odhodil taktiku,“ namítl se smíchem Hnilička. „S Rusy se samozřejmě nedá hrát otevřeně celou dobu, ale pak se ukázalo, že si v obraně pod tlakem nejsou zas tak jistí.“

ONLINE reportáž s komentáři Milana Hniličky, Pavla Hynka a českého fanouška ZDE »

Na rozdíl od duelu proti Slovensku se Rusové předvedli výtečným a soustředěným výkonem. Ohromovala síla jejich elitní formace Sjomin, Malkin, Ovečkin. „Tihle tři přehrávali v podstatě každou lajnu, kterou na ně Růžička posílal,“ tvrdil Hynek.

Přesto se i tihle tři chasníci dostali v závěru pod tlak. Nic na tom nemění ani Dacjukův gól při české power-play, jenž završil skóre na 4:2. „Český tlak byl v těch okamžiocích tak obrovský, že pokud by se hrálo o tři minuty déle, tak by tým ten gól jistě dal.“

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud